Ο Επαγγελματίας (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Επαγγελματίας
Le Professionnel
ΣκηνοθεσίαΖωρζ Λοτνέρ
ΠαραγωγήΖαν Πολ Μπελμοντό, Georges Dancigers και Alexandre Mnouchkine
ΣενάριοΖωρζ Λοτνέρ, Ζακ Οντιάρ, Πάτρικ Αλεξάντερ και Μισέλ Ωντιάρ
ΠρωταγωνιστέςΖαν Πολ Μπελμοντό, Ζαν Ντεσαγί, Ρομπέρ Χοσεΐν, Bernard-Pierre Donnadieu, Cyrielle Clair, Ελίζαμπεθ Μαργκόνι, Jean-Louis Richard, Μισέλ Μπαούν και Marie-Christine Descouard
ΜουσικήΈνιο Μορικόνε
ΦωτογραφίαHenri Decaë
ΜοντάζMichelle David
Εταιρεία παραγωγήςStudioCanal
ΔιανομήGaumont Film Company και Netflix
Πρώτη προβολή1981 και 8  Ιανουαρίου 1982 (Γερμανία)[1]
Διάρκεια108 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία
ΓλώσσαΓαλλικά

Ο επαγγελματίας (γαλλικά: Le Professionnel‎‎) είναι γαλλική ταινία δράσης του 1981 σε σκηνοθεσία του Ζωρζ Λοτνέρ και μουσική του Ένιο Μορικόνε. Πρωταγωνιστούν οι Ζαν Πολ Μπελμοντό, Ζαν Ντεσαγί και Ρομπέρ Οσέν. Η ταινία είναι βασισμένη στη βραβευμένη νουβέλα Death of a Thin-Skinned Animal του Πάτρικ Αλεξάντερ.

Η ταινία σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, κόβοντας στην πρεμιέρα της 5.243.559 εισιτήρια, και ήταν στην τετάρτη θέση των ταινιών που προβλήθηκαν στη Γαλλία το 1981.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μυστικός πράκτορας Ζοσλέν Μπομόντ (Ζαν Πολ Μπελμοντό) θα σταλεί από τη γαλλική μυστική υπηρεσία στο Μαλαγκούι, μια χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, με αποστολή του να δολοφονήσει τον δικτάτορα συνταγματάρχη Τζαλά.

Προτού όμως προλάβει να ολοκληρώσει την αποστολή του, η πολιτική κατάσταση θα αλλάξει στη Γαλλία, και οι προϊστάμενοι του Μπομόντ θα τον προδώσουν και θα τον παραδώσουν στις Αρχές του Μαλαγκούι. Σε μια δίκη παρωδία θα καταδικαστεί σε ισόβια και θα τον στείλουν σε καταναγκαστικά έργα. Ο Μπομόντ θα καταφέρει να αποδράσει μαζί με έναν άλλο συγκρατουμένο του και θα επιστρέψει μυστικά στη Γαλλία με σκοπό να βρει τους προδότες. Οι επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας θα ενημερώσουν τον Υπουργό Εσωτερικών (Ζαν Ντεσαγί) για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θα ληφθεί η απόφαση να εξουδετερωθεί ο Μπομόντ πάση θυσία προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο στη Γαλλία. Θα ανατεθεί σε έναν σαδιστή αστυνόμο, τον Ροζέν (Ρομπέρ Χοσέιν) να βρει τον Μπομόντ.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]