Ο Δραπέτης του Σινγκ-Σινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Δραπέτης του Σινγκ-Σινγκ
(Raw Deal)
ΣκηνοθεσίαΆντονι Μαν[1][2]
ΠαραγωγήΈντουαρντ Σμολ
ΣενάριοΤζον Κ. Χίγκινς
ΠρωταγωνιστέςΝτένις Ο Κιφ[2][3], Κλερ Τρέβορ[3], Μάρσα Χαντ[3], Τζον Άιρλαντ[3], Ρέιμοντ Μπερ[3], Γουίτ Μπίσελ[3], Ντέιβιντ Κλαρκ[3], Ρίτζις Τούμι[3], Κάρεϊ Λόφτιν[4], Ρίτσαρντ Έρβινγκ[4], Ρόμπερτ Μπάις[4] και Τομ Φέιντεν[4]
ΜουσικήΠολ Σότελ
ΦωτογραφίαΤζον Άλτον
ΜοντάζΆλφρεντ Ντε Γκαετάνο
ΔιανομήEagle-Lion Films
Πρώτη προβολή1948
Διάρκεια77 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Ο Δραπέτης του Σινγκ-Σινγκ (Πρωτότυπος τίτλος: Raw Deal) είναι Αμερικανικό φιλμ νουάρ του 1948 σε σκηνοθεσία Άντονι Μαν και σενάριο των Λέοπολντ Άτλας, Τζον Χίγκινς, Άρνολτ Άρμστρονγκ και Όντρεϊ Άσλεϊ. Πρωταγωνιστούν οι Ντένις Ο'Κιφ, Κλερ Τρέβορ, Μάρσα Χαντ και ο Ρέιμοντ Μπαρ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζο Σάλιβαν είναι ένας γκάνγκστερ που βρίσκεται στην φυλακή για ένα έγκλημα που ο ίδιος δεν έχει κάνει. Ωστόσο αποφασίζει να δραπετεύσει, να πάρει τις 50 χιλιάδες δολάρια που του χρωστά το μεγάλο αφεντικό της συμμορίας, ο Ρικ Κόιλ, και να αρχίσει μιά νέα ζωή φεύγοντας για την Νότια Αμερική μαζί με την αγαπημένη του Πατ. Ο Τζο καταφέρνει να δραπετεύσει από τη φυλακή με τη βοήθεια της Πατ, αλλά δεν γνωρίζει ότι η απόδραση του διευκολύνθηκε από τον πρώην αφεντικό του, τον Ρικ ο οποίος αναμένει ότι ο Τζο θα σκοτωθεί κατά την απόδραση του και έτσι αποφύγει να πληρώσει στον Τζο τα 50.000 δολάρια του. Όταν απέναντι σε όλες τις προσδοκίες η απόδραση του Τζο στεφθέται με επιτυχία, ο Ρικ αποφασίζει ότι πρέπει να σκοτώσει τον Τζο.

Το αυτοκίνητο απόδρασης της Πατ και του Τζο κατεστρέφεται και ο Τζο αποφασίζει να κρυφτεί στο διαμέρισμά της πρώην φιλενάδας του Ανν, η οποία στο παρελθόν είχε επισκεφτεί τον Τζο στη φυλακή επειδή προσπαθούσε να τον φέρει στον ίσιο δρόμο και επίσης επειδή είχε συναισθήματα για αυτόν. Όταν η αστυνομία πλησιάζει στο διαμέρισμα της Άνν, αυτήν προσπαθεί να πείσει τον Τζο να παραιτηθεί. Αντ 'αυτού, ο Τζο την αναγκάζει να δραπετεύσει μαζί του. Η Πατ βλέπει την ερωτική έλξη μεταξύ του Τζο και της Ανν και δεν ξέρει τι να κάνει. Ο Τζο βρίσκεται ανάμεσα σε δύο γυναίκες που τον αγαπούν ταυτόχρονα. Οι τρεις τους συνεχίζουν να αποφεύγουν την αστυνομία εως ώτου τους εντοπίζει ένας από τους άντρες του Ρικ. Ο άνθρωπος του Ρικ και ο Τζο αρχίζουν να παλεύουν, όπου η Ανν για σώζει τον Τζο πυροβολεί τον άνδρα του Ρικ στην πλάτη. Αφού πήρε το μέρος του Τζο, η Ανν συνειδητοποιεί πόσο ερωτεύμενη είναι μαζί του. Λόγω της πίστης του στην Πατ, ο Τζο ελευθερώνει την Άνν και ετοιμάζεται να φύγει από τη χώρα με την Πατ.

Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους, η Πατ λαμβάνει ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που τους προειδοποιεί ότι ο Ρικ έχει αιχμαλωτίσει την Ανν και θα την βλάψει, εκτός αν ο Τζο πάει να συναντήσει τον Ρικ στο σπίτι του. Η Πατ δεν θέλει ο Τζο να επιστρέψει στην Άνν, οπότε ψεύδεται για την κλήση, λέγοντας ότι ήταν από τον ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου που ρωτούσε για την ώρα της παραγγελίας τους. Μετά την επιβίβαση τους σε πλοίο, ο Τζο προσπαθεί να πείσει την Πατ ότι μπορούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή μαζί στη Νότια Αμερική. Της προτείνει ακόμη και να παντρευτούν πάνω στο πλοίο.

Η Πατ όμως αρχίζει να έχει τύψεις έπειδη απέκρυψε την αλήθεια στον Τζο για την απαγωγή της Ανν από τον Ρικ, και τελικά ομολογεί στον Τζο ότι η Άνν έχει απαχθεί από τον Ρικ. Ο Τζο φεύγει από το πλοίο και πάει άμεσα στο σπίτι του Ρικ και αγωνίζεται για να απελευθερώσει την Ανν. Κάτω από ένα πέπλο μιας πυκνής ομίχλης, ο Τζο καταφέρνει να ξεπεράσει τους μπράβους του Ρικ και μπαίνει στο δωμάτιο του Ρικ. Ακολουθεί ανταλλαγή πυροβολισμών και ξεκινά μια ακούσια φωτιά στο σπίτι. Ο Τζο και ο Ρικ, τραυματίζονται ενώ συνεχίζουν να παλεύουν, με τον Τζο τελικά να σπρώχνει τον Ρικ μέσααπό ένα παράθυρο και να βρίσκει τον θάνατο πέφτοντας στο πεζοδρόμιο. Θανάσιμα τραυματισμένος και ξαπλωμένος στο δρόμο, ο Τζο πεθαίνει στην αγκαλιά της Ανν. Η Πατ βλέποντας την παραιτούμενη ικανοποίηση στο πρόσωπο του Τζο σχολιάζει φωναχτά: «Αυτό ήταν το σωστό για τον Τζο. Αυτό ήθελε».

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box-office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν μια επιτυχία στο box office εκείνης της χρονιάς και ήταν και κερδοφόρα.[5]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ββλίο Girl and a Gun: The Complete Guide to Film Noir, ο Ντέιβιντ Ν. Μέγερ έγραψε: "Είναι η πλουσιότερη κινηματογραφία σε νουάρ ταινία εκτός από το Πολίτης Κέιν του Όρσον Ουέλς ." [6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0040723/. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.filmaffinity.com/en/film692486.html. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 www.imdb.com/title/tt0040723/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  5. Tino Balio, United Artists: The Company That Changed the Film Industry, University of Wisconsin Press, 1987 p. 31
  6. Meyer, David N. (1998). A Girl and A Gun: The Complete Guide to Film Noir. ISBN 0-380-79067-X. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]