Ο Αλχημιστής (μυθιστόρημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Αλχημιστής
ΣυγγραφέαςΠάουλο Κοέλιο
ΤίτλοςO Alquimista
ΓλώσσαΠορτογαλικά
Ημερομηνία δημιουργίας1988
Ημερομηνία δημοσίευσης1988
Μορφήμυθιστόρημα
ΤόποςΑνδαλουσία
Ταγγέρη
Σαχάρα
Κυβερνείο Φαγιούμ
Νεκρόπολη της Γκίζα
Tarifa
LC ClassOL17742777W[1]
LΤ ID1391550
Πρώτη έκδοσηCompanhia das Letras
ΠροηγούμενοΤο ημερολόγιο ενός μάγου
ΕπόμενοBrida και The Fifth Mountain

Ο Αλχημιστής (πορτογαλικά: O Alquimista‎) είναι μυθιστόρημα γραμμένο από τον Πάουλο Κοέλιο (Paulo Coelho), το οποίο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1988. Αρχικά γράφτηκε στα Πορτογαλικά, αλλά μέχρι το 2009 έχει μεταφραστεί σε 67 γλώσσες. Το αλληγορικό αυτό μυθιστόρημα, ακολουθεί έναν νεαρό βοσκό από την Ανδαλουσία, τον Σαντιάγκο, στο ταξίδι του στην Αίγυπτο μετά από επαναλαμβανόμενα όνειρα που είχε πως θα βρει εκεί κάποιον θησαυρό.[2][3]

Παγκόσμια ευπώλητο λογοτεχνικό βιβλίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο εξελίχθηκε στο να γίνει παγκόσμιο μπεστ σέλερ (best-seller). Σύμφωνα με γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το AFP, έχει πουλήσει πάνω από 65 εκατομμύρια αντίτυπα σε πάνω από 150 χώρες, κάτι που το κάνει ένα από τα πιο διάσημα, σε πωλήσεις, βιβλία στην ιστορία. Βρίσκεται στη λίστα: Βιβλία με περισσότερα από 100 εκατομ. αντίτυπα.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλχημιστής ακολουθεί το ταξίδι ενός βοσκού από την Ανδαλουσία, του Σαντιάγκο. Ο Σαντιάγκο, πιστεύοντας πως το επαναλαμβανόμενο όνειρό του είναι προφητικό, αποφασίζει να ταξιδέψει σε μία τσιγγάνα σε μια κοντινή πόλη για να καταλάβει την ερμηνεία του. Εκείνη του λέει πως υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός στις Αιγυπτιακές πυραμίδες.

Νωρίς στο ταξίδι του, συναντά έναν παλιό βασιλιά, τον Μελχισεδέκ, ο οποίος του λέει να ακολουθήσει τον προσωπικό του μύθο, δηλαδή ό,τι ήθελε πάντα να καταφέρει στη ζωή του. Έπειτα του λέει την χαρακτηριστική πια φράση του βιβλίου: «Όταν επιδιώξεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει όπως επιθυμείς». Η συγκεκριμένη φράση είναι η κεντρική φιλοσοφία και το ρητό του βιβλίου. Έτσι, αποφασισμένος να καταφέρει να φτάσει στον προσωπικό του μύθο, πουλάει το κοπάδι του και αρχίζει το μακρινό ταξίδι που δε θα είχε γυρισμό.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Σαντιάγκο έρχεται αντιμέτωπος με την αγάπη, τον κίνδυνο, τις ευκαιρίες, την καταστροφή και μαθαίνει πολλά για τον εαυτό του και τον κόσμο. Γνωρίζει ανθρώπους διαφορετικών νοοτροπιών και μοιράζεται τις απόψεις του μαζί τους. Στο ταξίδι του, γνωρίζει τη Φατιμά, μία όμορφη γυναίκα από την Αραβία, η οποία του εξηγεί πως αν ακολουθήσει την καρδιά του θα βρει αυτό που ψάχνει.

Ο Σαντιάγκο αργότερα συναντά έναν μοναχικό αλχημιστή που μιλάει για προσωπικούς μύθους. Εκείνος λέει πως οι άνθρωποι θέλουν να βρουν μόνο τον θησαυρό του προσωπικού τους μύθου και όχι τον προσωπικό τους μύθο. Ο Σαντιάγκο νιώθει αβέβαιος καθώς ακούει τα διδάγματα του αλχημιστή. Ο αλχημιστής λέει: «Αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τους προσωπικούς τους μύθους θα αποτύχουν να κατανοήσουν τα διδάγματά τους».

Θέμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι το να βρει κάποιος το πεπρωμένο του, δηλαδή τον προσωπικό του μύθο.

Διάσημες Φράσεις του Βιβλίου[4][5][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Είναι η δυνατότητα να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο που δίνει ενδιαφέρον στη ζωή.»

«Όταν επιδιώξεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει όπως επιθυμείς.»

«Όταν αγαπά κανείς, τα πράγματα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο νόημα.»

«Ο θάνατος κάνει τους ανθρώπους να ευαισθητοποιούνται για τη ζωή.»

«Τα μάτια καθρεφτίζουν τη δύναμη της ψυχής.»

«Να μην παραδοθείς στην απελπισία. Αυτό σε εμποδίζει να μιλήσεις με την καρδιά σου.»

«Ό, τι και αν κάνει ο άνθρωπος πάνω στη γη, παίζει πάντα τον κύριο λόγο στην ιστορία του κόσμου. Και συνήθως δεν το ξέρει.»

«Η κάθε μέρα κυοφορεί την αιωνιότητα.»

«Μην απαρνιέσαι ποτέ τα όνειρα σου, να ακολουθείς πάντα τα σημάδια.Είναι η δυνατότητα να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο που δίνει ενδιαφέρον στη ζωή.»

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]