Ο.Φ.Η. (καλαθοσφαίριση γυναικών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών του Ο.Φ.Η.. Για τον ευρύτερο σύλλογο, δείτε: Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου.


Ο.Φ.Η.
Ταυτότητα
Πλήρες όνομαΌμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου
ΨευδώνυμοΌμιλος
ΊδρυσηΣύλλογος:
1925, πριν 99 έτη (1925)
Τμήμα:
Δεκαετία 1950
Τελευταία ανασύσταση:
2015, πριν 9 έτη (2015)
ΧρώματαΜαύρο & Λευκό          
ΠεριφέρειαΚρήτη
ΈδραΚλειστό «Βαρδινογιάννειου» Α.Κ.
(χωρητικότητα: 1.000)
ΠεριοχήΓάζι, Ηράκλειο, Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα
ΔιεύθυνσηΙσαύρων 93, Τ.Κ. 71303, Καμίνια, Ηράκλειο
Ιστότοποςofierasitechnis.gr
Πρόσωπα
Προπονητής Μάνος Καρλάφτης
Διοργανώσεις
ΔιοργανώσειςΑ' 0Κατηγορία Κρήτης
2021-22Α' 0Κρήτης → 2η θέση
ΕΚΑΣΚΠρωτάθλημα Α' Κατηγορίας
2 (1998, 2019)
ΥποδομέςΠρωτάθλημα Κρήτης Νεανίδων
1 (2018)
Πρωτάθλ. Κρήτης Κορασίδων
1 (2021)
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Ενεργά τμήματα του Ο.Φ.Η.
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Ποδόσφαιρο (Γυναικών) Στίβος
Μπάσκετ (Ανδρών) Μπάσκετ (Γυναικών) Κολύμβηση
Βόλεϊ (Ανδρών) Βόλεϊ (Γυναικών) Σκάκι
Πόλο (Ανδρών) Πόλο (Γυναικών) Άρση Βαρών
Πυγμαχία

Ο Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο, στον ομώνυμο νομό της Κρήτης από το 1925 και οι αθλητές του αγωνίζονται με χρώματα το μαύρο και το λευκό. Το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών μετρά δεκαετίες ιστορίας με διακοπές, ενώ αποτελεί την πρώτη γυναικεία ομάδα που ιδρύθηκε στο νησί.[1] Σήμερα αποτελεί νομικά ένα από τα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου. Καλλιεργεί τμήματα τόσο ενηλίκων όσο και νεαρότερων ηλικιακά αθλητριών. Έδρα του αποτελεί το Κλειστό Γυμναστήριο του «Βαρδινογιάννειου» Αθλητικού Κέντρου, χωρητικότητας 1.000 θεατών.[2]


Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου ήταν η πρώτη ομάδα της Κρήτης που δημιούργησε τμήμα γυναικείας καλαθοσφαίρισης. Δημιουργός του ήταν τη δεκαετία του 1950 ο καθηγητής αγγλικών Χάρης Ευαγγελινός. Οι αθλήτριες της εποχής ήταν οι Κάλλια Αεράκη, Ρένα Γλύκα, Αλίκη Φιλιππίδου, Λίλιαν Καρέλλη, Καλλιόπη Θεριάκη, Ερασμία Μανδαροπούλου, Κίτσα Βασιλειάδου, Νέλλη Ρουσάκη, Μαίρη Σκαλοχωρίτου, Στ. Μπαϊμάρογλου και Μαρία Μοσχολάκη.[1]

Το 1983 ο Ο.Φ.Η. ήταν μεταξύ των σωματείων που ίδρυσαν την Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης.[3]

Δεκαετία 1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την αγωνιστική περίοδο 1997-98 ο Ο.Φ.Η. κατέκτησε το τοπικό γυναικείο Πρωτάθλημα Κρήτης για πρώτη φορά στην ιστορία του.[4] Ακολούθως, τον Απρίλιο του 1998 συμμετείχε σε σειρά προκριματικών αγώνων προκειμένου να ανέλθει στη (σήμερα καταργημένη) Β' Εθνική Κατηγορία. Στο τουρνουά αυτό, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, συγκέντρωσε μία νίκη και δύο ήττες, με αποτέλεσμα να μην προκριθεί. Τα αποτελέσματα ήταν με τη σειρά: 34-65 ήττα από τον Ιωνικό Νίκαιας, 32-50 νίκη απέναντι στο Διαγόρα Ρόδου και 67-55 ήττα από τον Πύρρο Άρτας. Διακριθείσες αθλήτριες της ομάδας αυτής ήταν οι Ρένα Βλαχάκη και Αλεξάνδρα Καντιδάκη.

Δεκαετία 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πιο πρόσφατη ανασύσταση της γυναικείας ομάδας του Ο.Φ.Η. έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2015.[5]

Τη χρονιά 2018-19 η κρητική ομάδα κατέκτησε εκ νέου το τοπικό γυναικείο Πρωτάθλημα Κρήτης, εξασφαλίζοντάς το μαθηματικά δύο αγωνιστικές πριν το τέλος.[6] Στα τέλη Ιουνίου 2019 συμμετείχε στο Ειδικό Πρωτάθλημα Ανόδου στην Α2 Εθνική Κατηγορία που διοργάνωσε η Ομοσπονδία στο Μετς. Σχημάτισε όμιλο με τους συλλόγους: Έσπερο Παναγίας Αλεξιώτισσας (Αχαΐα-Ηλεία), Αιγέα Χίου (Χίος), Άρι Καλαμάτας (Νότια και Κεντρική Πελοπόννησος) και Πρωτέα Σχηματαρίου (Ανατολική Στερεά και Εύβοια). Ο Ο.Φ.Η. συγκέντρωσε 2 νίκες και 2 ήττες στο τουρνουά, με αποτέλεσμα να τερματίσει 3ος και να παραμείνει στις τοπικές κατηγορίες.[7]

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2021-22, ο Ο.Φ.Η. έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα Γυναικών που διοργανώνει η Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης. Στην Α' Φάση του Πρωταθλήματος αντιμετώπισε σε κοινό Όμιλο έξι αντιπάλους σε διπλούς αγώνες. Με απολογισμό 9 νίκες και 1 ήττα τερμάτισε την 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Κανονικής Περιόδου.[8] Στους Ημιτελικούς υπερκέρασε το εμπόδιο του Εργοτέλη Ηρακλείου με το μεταξύ τους σκορ να διαμορφώνεται σε 73-56.[9] Ωστόσο στο Μεγάλο Τελικό γνώρισε την ήττα εντός έδρας από τον Ηρόδοτο Νέας Αλικαρνασσού (τελικό σκορ 48-64), με αποτέλεσμα να απωλέσει τόσο τον Παγκρήτιο Τίτλο όσο και την άνοδο στις εθνικές κατηγορίες.[10][11]

Έδρα του Ο.Φ.Η. αποτελεί το Κλειστό Γυμναστήριο του «Βαρδινογιάννειου» Αθλητικού Κέντρου, χωρητικότητας 1.000 θεατών.[2] Καθήκοντα πρώτου προπονητή της ομάδας διατηρεί τα τελευταία χρόνια ο Μάνος Καρλάφτης.

Τμήματα υποδομής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ο.Φ.Η. ως φυτώριο νεαρών αθλητριών στο πρόσφατο παρελθόν έχει κατακτήσει:

Την αγωνιστική περίοδο 2017-18 ο σύλλογος του Ηρακλείου κατέκτησε το Πρωτάθλημα Νεανίδων Κρήτης με προπονητή το Μάνο Καρλάφτη. Ακολούθως έλαβε μέρος στην προκριματική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος όπου ξεπέρασε επιτυχώς το εμπόδιο του Αιγέα Χίου (Χίος), του Αιόλου Μυτιλήνης (Λέσβος) και της Καλύμνου (Δωδεκάνησα). Οι αγώνες αυτοί διεξήχθησαν υπό μορφή τουρνουά στο Παλαιό Φάληρο. Ακολούθησε η Τελική Φάση η οποία έλαβε χώρα στην Αιδηψό από τις 11 έως τις 15 Απριλίου 2018. Εκεί ο κρητικός σύλλογος διεκδίκησε ένα μετάλλιο απέναντι στον Παναθηναϊκό (Αττική), στον Π.Α.Ο.Κ. (Θεσσαλονίκη), στο Φάρο Κερατσινίου (Νότια Αττική), στον Έσπερο Παναγίας Αλεξιώτισσας (Αχαΐα-Ηλεία) και στον Πιερικό Αρχέλαο (Κεντ. Μακεδονία). Συγκέντρωσε μία νίκη σε πέντε αγώνες με αποτέλεσμα να καταλάβει την 5η θέση της τελικής κατάταξης.[12][13] Παραγωγικότερη σκόρερ της ομάδας αναδείχθηκε η Κωνσταντίνα Βατσίνα (102 πόντοι σε 8 αγώνες, 12,75 μ.ό.), η οποία όμως δεν συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης.

Την αγωνιστική περίοδο 2020-21 ο Ο.Φ.Η. αναδείχθηκε Πρωταθλητής Κορασίδων Κρήτης. Κατά συνέπεια προκρίθηκε στην προκριματική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος που διεξήχθη υπό μορφή τουρνουά στο Κλειστό Γυμναστήριο του Μετς. Εκεί κατέκτησε την πρωτιά και το εισιτήριο για την επόμενη φάση επικρατώντας της Άνδρου (Κυκλάδες), του Ηρακλή 2000 (Δωδεκάνησα) και της Ολυμπιάδος Μήθυμνας (Λέσβος). Η Τελική Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κορασίδων διεξήχθη το διάστημα 24-28 Ιουλίου 2021 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Γεώργιος Μελισσηνός» στην Καισαριανή. Απέναντι στον Ο.Φ.Η. αντιτάχθηκαν οι Παναθλητικός Συκεών (Θεσσαλονίκη), Κρόνος Αγίου Δημητρίου (Νότια Αττική), Απόλλων Πτολεμαΐδας (Δυτική Μακεδονία), Παναθηναϊκός (Αττική) και Άμιλλα Αρκαδίας. Ο Ο.Φ.Η. ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις με 3 νίκες και 2 ήττες, αποσπώντας το χάλκινο μετάλλιο. Η αθλήτρια Ελευθερία Διαμαντάκη αναδείχθηκε δεύτερη παραγωγικότερη σκόρερ του τουρνουά και συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία πεντάδα. Προπονητές της ομάδας ήταν η Έφη Ζερβάκη και ο Μάνος Καρλάφτης.[14][15]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Η πρώτη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του ΟΦΗ το 1955», άρθρο στον ιστότοπο BasketWorld.net, 29 Νοεμβρίου 2020.
  2. 2,0 2,1 Κλειστό Γυμναστήριο «Βαρδινογιάννειου» Αθλητικού Κέντρου Αρχειοθετήθηκε 2017-07-02 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον ιστότοπο Gipeda.gr.
  3. «Ιστορικό», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης.
  4. «Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  5. «Τέλος κι επίσημα από την Α2 ο ΟΦΗ», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 6 Οκτωβρίου 2015.
  6. «Πρωταθλήτρια Κρήτης η γυναικεία ομάδα του ΟΦΗ», άρθρο στον ιστότοπο NeaKriti.gr, 4 Μαρτίου 2019.
  7. «Ειδικό Πρωτάθλημα Ανόδου Α2 Γυναικών: Αποτελέσματα», άρθρο στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, 28 Ιουνίου 2019.
  8. «Η Τελική Φάση των Γυναικών», άρθρο στον επίσημο ιστότοπο της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης, 24 Μαΐου 2022.
  9. «Τελική Φάση Γυναικών Κρήτης», άρθρο στον επίσημο ιστότοπο της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης, 28 Μαΐου 2022.
  10. «Ε.ΚΑ.Σ.Κ.: Πρωταθλητής ο Ηρόδοτος στις γυναίκες μετά από 9 χρόνια», άρθρο στον ιστότοπο Maleviziotis.gr, 29 Μαΐου 2022.
  11. «Ο Ηρόδοτος κατέκτησε το πρωτάθλημα μπάσκετ Γυναικών», άρθρο στον ιστότοπο NeaKriti.gr, 29 Μαΐου 2022.
  12. «Πανελλήνιο Νεανίδων: Πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός», άρθρο στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, 15 Απριλίου 2018.
  13. «Αήττητος πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός στις Νεάνιδες», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 15 Απριλίου 2018.
  14. «Βαθμολογία και Αποτελέσματα Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κορασίδων (2020-2021)», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο στατιστικών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  15. «Iστορικό μετάλλιο για το μπάσκετ του ΟΦΗ», άρθρο στον ιστότοπο της εφημερίδας «Πατρίς», 29 Ιουλίου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]