Ούτρεντ του Μπέμπανμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ούτρεντ του Μπέμπανμπεργκ (κοινώς γνωστός ως Ούτρεντ Ράγκναρσον ή Ούτρεντ ο Άθεος) ήταν φανταστικός χαρακτήρας, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στη σειρά "Τα Σαξονικά Χρονικά" (Αγγλικά: The Saxon Stories). Επίσης, ο Ούτρεντ εμφανίζεται και στην τηλεοπτική σειρά The Last Kingdom.

Βιογραφικά sτοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με χρονολογίες που αναφέρονται κατά τη διάρκεια επεισοδίων της τηλεοπτικής σειράς "The Last Kingdom", φαίνεται πως ο Ούτρεντ Ράγκναρσον γεννήθηκε και έζησε κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. στο βρετανικό βασίλειο της Νορθουμβρίας και συγκεκριμένα το Μπέμπανμπεργκ. Προερχόταν από βασιλική οικογένεια, και συγκεκριμένα, ο πατέρας του είχε χρησθεί ως ο βασιλιάς της Νορθουμβρίας. Το κανονικό του όνομα ήταν Όσμπερτ, αλλά μετονομάστηκε σε Ούτρεντ, όταν οι Δανοί (ή Βίκινγκ) στράφηκαν εναντίον του βασιλείου.

Η πρώτη μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μεγαλύτερος αδελφός του τότε Όσμπερτ, Ούτρεντ της Νορθουμβρίας, δολοφονήθηκε από τον αρχηγό της αποστολής των Δανών, Κόμη Ράγκναρ. Πτοημένος τότε ο βασιλιάς και πατέρας του πλέον Ούτρεντ καταφεύγει σε ένα αρκετά παράτολμο σχέδιο: να αντιμετωπίσει τους Δανούς χωρίς διαπραγματεύσεις. Εν τω μεταξύ, στο στρατόπεδό τους οι αντίπαλοι στρατιώτες, με αρχηγό τον Άμπα (Αγγλικά: Ubba), ο οποίος κατά τη γνώμη τους επικοινωνεί με τους θεούς, αποφασίζουν να πολεμήσουν τον στρατό των αδύναμων, κατά τη γνώμη τους, Νορθουμβριανών. Φαίνεται όμως, πως εν τέλει είχαν δίκιο. Η νίκη των Βίκινγκ επί των στρατιωτών της Νορθουμβρίας και η καταστροφή του Βασιλείου, είναι γεγονός. Παρόλη την παταγώδη αποτυχία του Βασιλείου του και τον ηρωικό θάνατο του πατέρα του, ο δωδεκάχρονος Ούτρεντ σε μία απελπιστική προσπάθεια, επιδιώκει να σκοτώσει τον Κόμη Ράγκναρ, αρχηγό του αντίπαλου στρατιωτικού σώματος και "δολοφόνο" όλων των στενών οικογενειακών του προσώπων. Προφανώς δεν τα καταφέρνει, αλλά βλέποντας την ανδρεία και τις δυνατότητες του νεαρού, αποφασίζει να τον διασώσει, παίρνοντάς τον μαζί του στα εδάφη των Δανών.

Αλλαγή νοοτροπίας και ανατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ούτρεντ, μαζί με ένα άλλο μικρό κορίτσι, τη Μπρίντα (Αγγλικά: Brida) επιβιώνουν ανάμεσα στους Βίκινγκ. Για τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, δεν έχουμε πολλά στοιχεία, καθώς δεν αναλύεται εκτενώς ούτε στην τηλεοπτική σειρά, αλλά ούτε και στο μυθιστόρημα. Έχουμε όμως αρκετά σημαντικές πληροφορίες για δύο χρονικές στιγμές:[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Last Kingdom (TV Series 2015– ) - IMDb». www.imdb.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2021.