Ούλριχ Απτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ούλριχ Απτ
Γενικές πληροφορίες
Γέννησηπερ. 1460
Άουγκσμπουργκ
Θάνατος1532
Άουγκσμπουργκ, Βαυαρία, Γερμανία
ΚατοικίαΆουγκσμπουργκ, Βαυαρία, Γερμανία
ΕθνικότηταΓερμανός
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΖωγράφος της Βορειοευρωπαϊκής Αναγέννησης
Αξιοσημείωτο έργοΠορτραίτο Άνδρα και της Συζύγου του, Επιτάφιος Θρήνος
Περίοδος ακμής1481[1] - 1532[1]
Οικογένεια
ΤέκναΓιάκομπ, Ούλριχ και Μίχαελ Απτ
ΓονείςΠέτερ Απτ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ούλριχ Απτ (γερμανικά: Ulrich Apt, περ. 1460 - 1532) ήταν Γερμανός ζωγράφος και προσωπογράφος, το έργο του οποίου εντάσσεται στο καλλιτεχνικό ρεύμα της Βορειοευρωπαϊκής Αναγέννησης.


Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Επιτάφιος Θρήνος» (περ. 1510), Μουσείο Τύσεν-Μπορνεμίσα, Μαδρίτη.

Πατέρας του καλλιτέχνη υπήρξε ο, επίσης ζωγράφος, Πέτερ Απτ. Κατεγράφη στο επίσημο αρχείο του Άουγκσμπουργκ ως ανεξάρτητος διδάσκαλος το 1481. Στην πόλη αυτή διατηρούσε προσοδοφόρο εργαστήριο από κοινού με τους τρεις γιους του, λαμβάνοντας πολυάριθμες παραγγελίες. Ο συνεργατικός χαρακτήρας του εργαστηρίου καθιστά δύσκολη τη διάκριση των χεριών που εργάστηκαν εκεί εξαιτίας της ομοιομορφίας στην τεχνοτροπία τους.[2][3] Ο μεγαλύτερος γιος του Απτ, Γιάκομπ, εντάχθη στη συντεχνία το 1510 και απεβίωσε το 1518. Ο δεύτερος, Ούλριχ ο νεότερος, υπήρξε ενεργός ζωγράφος το 1512 και συνέχισε σίγουρα μέχρι το 1520. Ο νεότερος, Μίχαελ, απέκτησε τον τίτλο του διδασκάλου το 1520 και εμφανίζεται στα αρχεία μέχρι και το 1527. Αναμφίβολα ο Ούλριχ Απτ ο πρεσβύτερος υπήρξε επικεφαλής του εργαστηρίου, προτού φύγει από τη ζωή στο Άουγκσμπουργκ το 1532.[2]

Διάφοροι μελετητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στις Κάτω Χώρες. Η ολλανδική τέχνη επηρέασε σημαντικά το στυλ του και το έργο του ίδιου του Απτ αποτέλεσε ένα από τα κανάλια διάδοσης αυτής στη Γερμανία. Σε σύγκριση με άλλους καλλιτέχνες που ήκμαζαν εκείνη την εποχή στην ίδια πόλη, όπως ο Χανς Χόλμπαϊν ο πρεσβύτερος και ο Χανς Μπούργκμαϊρ, που προσέβλεπαν στην ιταλική και ιδιαίτερα στη βενετσιάνικη τέχνη, το εργαστήριο του Απτ έδειχνε προτίμηση προς τη ζωγραφική παράδοση των Κάτω Χωρών.[2]

Ανάμεσα στα έργα που του έχουν αποδοθεί είναι το «Πορτραίτο Ηλικιωμένου Άνδρα» (Συλλογή Λίχτενσταϊν), έργο που έχει μάλιστα υπογράψει, ο «Επιτάφιος Θρήνος» [4] (περ. 1510, Μουσείο Τύσεν-Μπορνεμίσα, Μαδρίτη), το «Πορτραίτο Άνδρα και της Συζύγου του» (1512, Μητροπολιτικό Μουσείο, Νέα Υόρκη) [5] και το «Ρετάμπλ της Σταύρωσης», το οποίο παρήγγειλε στο Άουγκσμπουργκ η οικογένεια Rehlinger.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Ολλανδικά) RKDartists. rkd.nl/explore/artists/127589. Ανακτήθηκε στις 6  Ιανουαρίου 2023.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Ulrich Apt Αρχειοθετήθηκε 2011-12-17 στο Wayback Machine., βιογραφικά στοιχεία του καλλιτέχνη στον επίσημο ιστότοπο του Μουσείου Τύσεν-Μπορνεμίσα της Μαδρίτης.
  3. Ulrich Apt Αρχειοθετήθηκε 2012-10-08 στο Wayback Machine., βιογραφικά στοιχεία του καλλιτέχνη στον ιστότοπο Terminartors.com.
  4. The Lamentation Αρχειοθετήθηκε 2011-12-17 στο Wayback Machine., πληροφορίες και φωτογραφία του έργου στον επίσημο ιστότοπο του Μουσείου Τύσεν-Μπορνεμίσα της Μαδρίτης.
  5. «Portrait of a Man and His Wife», πληροφορίες και φωτογραφία του έργου στον επίσημο ιστότοπο του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Αγγλικά) Lübbeke, Isolde (2003). «Early German Painting 1350-1550: The Thyssen-Bornemisza Collection», μτφρ. Margaret Thomas Will, Philip Wilson Publishers, ISBN 9780856673764.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ulrich Apt, κατάλογος έργων σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο.
  • Ulrich Apt, βιογραφικά στοιχεία του καλλιτέχνη στον επίσημο ιστότοπο του Μουσείου Τύσεν-Μπορνεμίσα της Μαδρίτης.
  • Ulrich Apt, παρουσίαση έργων στον ιστότοπο Terminartors.com.
  • Ulrich Apt, κατάλογος έργων στην Web Gallery of Art.