Ούγος του Περς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ούγος του Περς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒεατρίκη του Μακόν
ΤέκναΓοδεφρείδος του Γκατινέ
ΓονείςΦυλκυίκ του Σατωντάν και Melisende of Nogent-le-Rotrou
ΑδέλφιαGeoffrey I, Count of Perche
ΟικογένειαΟίκος του Σατωντάν

O Ούγος, γαλλ. Hugues (10ος αι.) από τον Οίκο του Σατωντάν και του Περς ήταν Γάλλος ευγενής, ο ιδρυτής πλάγιου κάδου, που από την επόμενη γενιά ονομάστηκε Οίκος του Ανζού. Έγινε κόμης του Γκατιναί ως σύζυγος της Βεατρίκης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Φυλκυίκ/Φυλκουά κόμη του Μορτάν και της Μελισάνντ, κόρης και κληρονόμου του Ούγου Α΄ υποκόμη του Σατωντάν.

Νυμφεύτηκε τη Βεατρίκη κόμισσα του Γκατιναί. Σε ένα καταστατικό του 1029, που υπογράφει ο Ωμπρύ κόμης του Γκατιναί ως προγονός του Ούγου και ο Φρανκόν επίσκοπος του Παρισιού, αναφέρεται ως μάρτυρας ο Ούγος και οι δύο γιοί του Γοδεφρείδος και Λιετώ. Άρα για τη Βεατρίκη ήταν ο δεύτερος γάμος και είχε, από τον πρώτο της γάμο, γιο τον Ωμπρύ.

Ο Οίκος του Σατωντάν & Περς ήταν υποτελής του κόμη του Μπλουά, ενώ οι κόμητες του Γκατιναί ήταν πιστοί στυς Καπετίδες της Γαλλίας. Ο γάμος του έγινε πιθανώς σε μία περίοδο συμφιλίωσης μεταξύ των δύο Οίκων, όπως ο Ροβέρτος Β΄ της Γαλλίας νυμφεύτηκε την Μπέρτα των Παλαιών Γουέλφων (κόρη του Κορράδου Α΄ βασιλιά της Βουργουνδίας), χήρα του Όντο Α΄ κόμη του Μπλουά το διάστημα 996-1003.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Βεατρίκη του Μακόν, χήρα του Γοδεφρείδου Α΄ κόμη του Γκατιναί και κόρη του Αλμπερίκ/Αλμπρύ Β΄ κόμη του Μακόν. Είχε τέκνα:

  • Γοδεφρείδος Β΄ απεβ. 1043-46, κόμης του Γκατιναί. Νυμφεύτηκε την Ερμενγάρδη των Ινζελζέ, κόρη και κληρονόμο του Φουλκ Γ΄ κόμη του Ανζού. Το 1040 η κομητεία του Ανζού περιήλθε στην Ερμενγάρδη και τον Γοδεφρείδο Β΄· οι απόγονοί τους αποτελούν τον Οίκο του Ανζού (ή Ανδεγαυών).
  • Λιετώ απεβ. 1050, κύριος του Υεβρ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rohan, K. S. B. (2000). Onomastique et parenté dans l'Occident médiéval. Oxford: Unit for Prosopographical Research, Linacre College. ISBN 1-900934-01-9.:
  • Édouard de Saint Phalle, « Les comtes de Gâtinais aux Xe et XIe siècle »Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hugues du Perche της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).