Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ούγκο Μπάσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ούγκο Μπάσι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ugo Bassi (Ιταλικά)
Γέννηση12  Αυγούστου 1801[1][2][3]
Τσέντο[4]
Θάνατος8  Αυγούστου 1849[2][3]
Μπολόνια
Αιτία θανάτουτραύμα από πυροβολισμό
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Τόπος ταφήςGrave of Bassi
Χώρα πολιτογράφησηςΔημοκρατία της Γένοβας
Παπικά Κράτη
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Θρησκευτικό τάγμαΒαρναβίτες
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ούγκο Μπάσι (Ugo Bassi, Τσέντο, 12 Αυγούστου 1801Μπολόνια, 8 Αυγούστου 1849) ήταν Ιταλός πατριώτης της περιόδου του Ριζορτζιμέντο.

Γεννήθηκε το 1801, έχοντας πατέρα τον Λουΐτζι Σάντε Μπάσι, υπάλληλο του παπικού τελωνείου και μητέρα την Φελιτσίτα Ροσέτι, υπηρέτρια με καταγωγή από το Σαν Φελίτσε.

Παρά την αντίθεση του πατέρα του και μάλλον λόγω κάποιας ερωτικής απογοήτευσης, ο Μπάσι, νεαρός ακόμη, έγινε δόκιμος Βαρναβίτης μοναχός και το 1821 είπε τους όρκους του στη Ρώμη, στην εκκλησία του Αγίου Καρόλου. Στο Τάγμα των Βαρναβιτών γνώρισε τον Αλεσάντρο Γκαβάτσι, του οποίου έγινε καλός φίλος.

Ο Μπάσι ήταν αρκετά γνωστός ιεροκήρυκας. Στα μακριά και πολυάριθμα ταξίδια του ανά την Ιταλία, όπου επιβίωνε πάντα πολύ φτωχά, τον ακολουθούσαν συχνά πολλοί άνθρωποι, προσελκυμένοι από την ευφράδειά του.

Κατά τη διάρκεια των επαναστατικών γεγονότων του 1848 δεν είχε κανένα δισταγμό να ενταχθεί στις δυνάμεις του Πάπα Πίου του Θ΄ για να υπερασπιστεί την Ιταλία με φλέγοντα πατριωτισμό και να μεταδώσει το επαναστατικό πνεύμα στους στρατιώτες και στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Στις 12 Μαΐου 1848, τραυματίστηκε στο Τρεβίζο και μεταφέρθηκε στη Βενετία, όπου μετά την ανάρρωσή του πολέμησε για τη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου. Στη συνέχεια, επέστρεψε στη Ρώμη όπου είδε τη γέννηση της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

Ο Ούγκο Μπάσι οδηγείται στην κρεμάλα (λιθογραφία)

Με τον ερχομό του στη Ρώμη, βρέθηκε στη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου μαζί με τον Γκαριμπάλντι, το Νούλο, τον Τσιτσερουάκιο, το Λιβράγκι και αλλους. Φεύγοντας από τον Άγιο Μαρίνο και αφού χώρισε με τους υπόλοιπους, μένοντας με τον Λιβράγκι στην περιοχή του Κομάκιο έπεσαν στα χέρια των Αυστριακών, στις 2 Αυγούστου. Στις 7 Αυγούστου τον μετέφεραν στη Μπολόνια, όπου οι Αυστριακοί τον εκτέλεσαν χωρίς δίκη και με μεγάλη βιασύνη στις 8 Αυγούστου 1849, μαζί με τον Τζοβάνι Λιβράγκι.

Η εκτέλεση έγινε κοντά στην Τσερτόζα (το Καρθουσιανό μοναστήρι) της περιοχής. Ο Μπάσι ήταν 48 ετών. Στις 18 Αυγούστου 1849, οι Αυστριακοί, για να εμποδίσουν τον κόσμο της Μπολόνια να εκφράζει αισθήματα υποστήριξης και συγκίνησης στον τάφο του Μπάσι, έκαναν εκταφή και έκρυψαν τη σορό του στο κοιμητήριο της Τσερτόζα. Η πόλη της Μπολόνια έχει ονομάσει έναν από τους βασικούς δρόμους του κέντρου "Ούγκο Μπάσι", προς τιμήν του ανθρώπου που εκτελέστηκε γιατί αγωνίστηκε για μια Ιταλία ενωμένη, ελεύθερη και δημοκρατική.

  • Arrigo Petacco, W Gesù W Maria W l'Italia - Ugo Bassi, il cappellano di Garibaldi, Nuova Edizioni del Gallo, 1990
  • Ugo Bassi. Metafora, verità e mito nell'arte italiana del XIX secolo, Compositori, 1999, ISBN 88-7794-186-3
  • Giosuè Carducci, La Libertà Perpetua di San Marino, με εισαγωγή και σημειώσεις του Marino Rossi, Zanichelli Editore, 1967
  • In nome del popolo sovrano, δραματική ταινία του 1990 σε σκηνοθεσία του Λουΐτζι Μάνι