Ουρ Ναμμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ουρ-Ναμμού
Ur-Nammu (name).jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος2094 π.Χ.
ΘρησκείαΜεσοποταμιακή μυθολογία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣουμεριακή γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒατάρτουμ
ΤέκναΣουλγκί
Εννιργκαλάνα
ΟικογένειαΤρίτη Δυναστεία της Ουρ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααυτοκράτορας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ουρ-Ναμμού (Ur-Nammu), ήταν στρατιωτικός κυβερνήτης της Ουρ, διορισμένος από τον Ουτουχενγκάλ. Με το θάνατο του βασιλιά της Ουρούκ, ο Ουρ-Ναμού αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ουρ τα έτη 2113 - 2095 π.Χ. ιδρύοντας την Τρίτη Δυναστεία της Ουρ.

Κατέλαβε την Ουρούκ, και σκότωσε τον Ναμχανί, τον προδότη της Λαγκάς. Κυβέρνησε όλη τη Σουμερία καθώς και μεγάλο μέρος της Ασσυρίας και του Ελάμ. Η Συρία, συμπεριλαμβανομένης της Έμπλα, πλήρωσε το φόρο, και μπόρεσε έτσι να γίνει μέρος της αυτοκρατορίας. Ακόμα και η Φοινικική Βύβλος αναγκάστηκε να πληρώσει. Διακρίθηκε ιδιαίτερα για τις στρατιωτικές και διοικητικές του ικανότητες. Αποτέλεσμα της πλούσιας στρατιωτικής του δραστηριότητας ήταν, μετά από νίκες εις βάρος των πόλεων Λαγκάς, Ουρούκ, Λάρσα και Νιππούρ, να αναγνωριστεί ως αδιαφιλονίκητος βασιλιάς (lugal) όλης της Σουμερίας.

Ο Ουρ-Ναμμού διακρίθηκε ωστόσο και για τα ειρηνικά του έργα. Η πρωτεύουσα Ουρ, "η πόλη τού θεού της Σελήνης Νάννα", πού στα χρόνια αυτά πρέπει να άγγιζε σε πληθυσμό τις 360.000 ψυχές (κατά τον L. Wooley) στολίστηκε με εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει (διατηρείται και σήμερα) το μεγάλο Ζιγκουράτ, συνολικού ύψους 20 μ. περίπου, πού έκτισε ο Ουρ-Ναμμού στο Ιερό Τέμενος της τειχισμένης πολιτείας. Στην κορυφή τού Ζιγκουράτ βρισκόταν ο ναός τον θεού Νάννα, πολιούχου της Ουρ. Επίσης μερίμνησε για την επισκευή των διωρύγων και την κατασκευή νέων, και ενίσχυσε το εμπόριο και τις τέχνες. Ο Ουρ-Ναμού, ονομάστηκε "Βασιλιάς τής Ουρ, βασιλιάς Σουμέρ και Ακκάδ. Άρχισε πολλά προγράμματα οικοδόμησης και προήγαγε τον Σουμεριανό τρόπο ζωής. Ελευθέρωσε τη γη τους από τους κλέφτες, τους ληστές και τους επαναστάτες, αποκαθιστώντας την τάξη και την ειρήνη. Αυτός ενίσχυσε τις πόλεις για οποιοδήποτε μελλοντικό κίνδυνο. Παλιά πίστευαν ότι έγραψε τον παλαιότερο γνωστό κώδικα νόμου, αλλά πολλοί μελετητές τώρα πιστεύουν ότι το έκανε στην πραγματικότητα ο γιος του ο Σουλγκί. Πέθανε πολεμώντας τους Γκούτιους, οι οποίοι συνέχιζαν να παραμένουν πρόβλημα.