Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ουγκολίνο ντι Νέριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουγκολίνο ντι Νέριο
Γέννηση1280
Σιένα
Θάνατος1330
Σιένα
Ιδιότηταζωγράφος
ΚίνημαΣχολή της Σιένα
Καλλιτεχνικά ρεύματαΣχολή της Σιένα
Σημαντικά έργαΠαναγία και Βρέφος, Madonna with child and Saint Peter and Saint Paul και Santa Croce Altarpiece[1][2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, Εθνικό Μουσείο στο Πόζναν, Πολωνία
Virgin and Child, 1315–1320, Σιέν. Παρατηρήστε τις ψευδο-Κουφικές επιγραφές στο πέπλο της Παναγίας.

Ο Ουγκολίνο ντι Νέριο (Ugolino di Nerio, 1280; - 1349) ήταν Ιταλός ζωγράφος που δραστηριοποιούνταν στη μητρική του πόλη Σιένα και στη Φλωρεντία μεταξύ των ετών 1317 και 1327.

Ο Δανιήλ ο Προφήτης, γ. 1325,Ουγκολίνο ντι Νέριο, κολοφώνα ρετάμπλ, τέμπερα και επεξεργασμένος χρυσός σε πάνελ (Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας)

Ήταν οπαδός του Ντούτσιο ντι Μπουονινσένια, από του οποίου τη Maestà προέρχονται σαφώς από μερικές από τις σκηνές του. Ήταν κορυφαίος δάσκαλος που συνέβαλε στη διάδοση της ζωγραφικής της Σιένα στη Φλωρεντία κερδίζοντας παραγγελίες για να ζωγραφίσει στις δύο κύριες βασιλικές εκεί, τη Σάντα Μαρία Νοβέλλα και τη Σάντα Κρότσε. [3]

Βιογραφία και έργα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νέριο γεννήθηκε περίπου το 1280 στη Σιένα από μια οικογένεια ζωγράφων. Ο πατέρας του, καθώς και τα αδέλφια του, Γκουίντο και Μούτσιο, ήταν καλλιτέχνες. Μόνο γνωστό υπογεγραμμένο έργο του είναι το ρετάμπλ για τον κύριο βωμό της Σάντα Κρότσε, χρονολογούμενο γύρω στο 1325. Η υπογραφή έχει πλέον χαθεί, αλλά καταγράφηκε από τον Βαζάρι. Το έργο μεταφέρθηκε από τον κύριο βωμό το 1566 για να κάνει χώρο για ένα κιβώριο που σχεδίασε ο Βαζάρι. Επανασυναρμολογήθηκε στον κοιτώνα των αδελφοτήτων όπου έμεινε μέχρι, κάποια στιγμή περίπου στις αρχές του 19ου αιώνα, [4] αποσυναρμολογήθηκε και τα σωζόμενα μέρη πωλήθηκαν στον William Young Ottley, έναν Άγγλο συλλέκτη. Σήμερα τα πάνελ είναι διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία σε όλο τον κόσμο. Η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο έχει ένδεκα. Μελέτες αυτού του έργου έχουν οδηγήσει σε πιθανές ανακατασκευές. [5]

Αρχάγγελος Μιχαήλ

Ο Ουγκολίνο ντι Νέριο εμφανίστηκε ως ανεξάρτητος δάσκαλος γύρω στο 1315. Οι πρώτοι πίνακές του, όπως η Madonna Contini Bonaccossi στο Παλάτσο Πίττι, είναι ζωγραφισμένες σε ύφος του Ντούτσιο. Από περίπου το 1320 αναδύεται ένα ξεχωριστό ώριμο ύφος, πνευματικό και κομψό. Η επιλογή του για πιο φωτεινά χρώματα επηρεάστηκε ίσως από τον Σιμόνε Μαρτίνι.

Απόδειξη της αγάπης του Ουγκολίνο ντι Νέριο για τη ζωγραφική ευσεβών αντικειμένων φαίνεται στις απεικονίσεις της Μαρίας Μαγδαληνής και του Αγίου Λουδοβίκου της Τουλούζης, οι οποίες εκτελέστηκαν και οι δύο το 1328. Και οι δύο αυτοί πίνακες χρησιμοποιούν τα πλούσια και ζωντανά χρώματα για τα οποία ήταν γνωστός, ειδικά επειδή τα κυρίαρχα χρώματα σε αυτούς τους δύο συγκεκριμένους πίνακες είναι το έντονο κόκκινο και το χρυσό.

Το ρετάμπλ για τη Σάντα Κρότσε ήταν η πιο σημαντική παραγγελία από μια σειρά έργων που του έδωσαν οι Φραγκισκανοί. Τουλάχιστον οκτώ πολύπτυχα έχουν διασωθεί σε τμήματα. Άλλα σημαντικά πολύπτυχα βρίσκονται στο Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ και στο Clark Art Institute, Williamstown, Μασαχουσέτη . Η πιο γνωστή Madonna είναι η Chiesa della Misericordia, στο Σαν Κασιάνο (San Casciano) στη Βαλ ντι Πέζα (Val di Pesa). Υπάρχει ένα ακόμη στο Μουσείο του Λούβρου.

Σύμφωνα με τον Βαζάρι απεβίωσε στη Σιένα.

  1. d:Q107358491. 1994. σελ. 45.
  2. www.museothyssen.org/en/collection/artists/nerio-ugolino-di.
  3. Dillian Gordon. "Ugolino di Nerio." Grove Art Online. Oxford Art Online. Oxford University Press. Web. 2 May. 2016
  4. Gordon, Dillian; Reeve, Anthony (1984). «Three Newly-Acquired Panels from the Altarpiece for Santa Croce by Ugolino di Nerio». National Gallery Technical Bulletin 8. 
  5. Davies has a long account on this artist, pp. 108–113
  • Davies, Martin. In: "National Gallery Catalogues: Catalogue of the Earlier Italian Schools". National Gallery Catalogues, London 1961, reprinted 1986, (ISBN 0-901791-29-6)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]