Οστόια της Βοσνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οστόια της Βοσνίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1378[1]
ΘάνατοςΣεπτέμβριος 1418[2]
ΘρησκείαBosnian Church
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΒοσνιακά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒιτάτσα
Κουγιάβα Ραντινόβιτς
Γιελένα Νελίπιτς
ΤέκναΤόμας της Βοσνίας
Ραντιβόι της Βοσνίας
Στέφαν Οστόγιτς της Βοσνίας
ΓονείςΤβρτκο Α΄ της Βοσνίας
ΑδέλφιαΤβρτκο Β' της Βοσνίας
ΟικογένειαΟίκος των Κοτρομάνιτς
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο "Στέφεν" Oστόια [3], σερβοκροατικά: Stjepan Ostoja / Стјепан Остоја‎‎, (απεβ. Σεπτέμβριο του 1418) ήταν βασιλιάς της Βοσνίας από το 1398 έως το 1404 και από το 1409 έως το 1418.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μέλος του Οίκου Kοτρομάνιτς, πιθανότατα γιος του Βλαδίσλαβ μπαν της Βοσνίας και αδελφός του "Στέφεν" Τβρτκο Α΄ βασιλιά της Βοσνίας. Όταν ο δούκας Χρβόιε Βούκσιτς απεβίωσε το 1416, ο βασιλιάς Oστόια χώρισε την παλαιά του σύζυγο Kουγιάβα από το σπίτι του Ραντενόβιτς και παντρεύτηκε τη χήρα του Χρβόιε Γιελένα Νελίπιτς τον επόμενο χρόνο. [4] Η Γιελένα ήταν αδελφή του πρίγκιπα Iβάν Γ΄ Νελίπσιτς από την οικογένεια των Κροατών ευγενών Nελίπιτς (Nελίπατς). Με αυτόν τον τρόπο ο Oστόια κληρονόμησε τα περισσότερα από τα εδάφη τού Χρβόιε.

Άνοδος στην εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Oστόια ανέβηκε στην εξουσία από τις δυνάμεις του Hrvoje Vukčić (μπαν της Κροατίας, μεγάλου δούκας της Βοσνίας και δούκα του Σπλιτ), ο οποίος καθαίρεσε τη βασίλισσα Γιελένα Γκρούμπα το 1398. Το 1403 τάχθηκε στο πλευρό του βασιλιά Λαδίσλαου της Νάπολης στα δεινά του ενάντια στον βασιλιά Σιγισμούνδο της Ουγγαρίας, επικυρίαρχο της Βοσνίας. Ο βασιλιάς Oστόια ηγήθηκε ενός πολέμου εναντίον της Δημοκρατίας του Ντουμπρόβνικ, της υποτελούς της Ουγγαρίας εκείνο του έτους. Το 1404, οι Βόσνιοι υπό τον Χρβόιε Βούκσιτς τον αντικατέστησαν από τον αδελφό του Tβρτκo Β΄ λόγω των φιλο-ουγγρικών απόψεών του. Έπρεπε να διαφύγει στην Ουγγαρία, μετά από μία συνέλευση (stanak) στο Mίλε, Βισόκο.

Το 1408 ο Σιγισμούνδος της Ουγγαρίας κατάφερε να νικήσει τους Βόσνιους ευγενείς και τον βασιλιά "Στέφεν" Τβρτκο Β΄ και να επαναφέρει τον "Στέφεν" Oστόια στον θρόνο το 1409. Ο βασιλιάς "Στέφεν" Οστόγια τερμάτισε τη δεκαετή διαμάχη με τους Ούγγρους, αλλά αναγνώρισε την επικυριαρχία του ουγγρικού στέμματος και το 1412 επισκέφθηκε τον ουγγρικό θρόνο στη Βούδα μαζί με την υπόλοιπη βοσνιακή και σερβική αριστοκρατία, συμπεριλαμβανομένου του Σέρβου δεσπότη Στέφαν Λαζάρεβιτς.

Ο βασιλιάς "Στέφεν" Οστόια απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 1418 και ο μεγαλύτερος γιος του από τον γάμο του με τον Κουγιάβα, Στέφεν Οστόιτς, εξελέγη βασιλιάς της Βοσνίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 genealogy.euweb.cz/balkan/balkan2.html.
  2. fmg.ac/Projects/MedLands/BOSNIA.htm.
  3. His name in Bosnian is rendered Stjepan Ostoja (Стјепан Остоја), while in Croatian it's Stjepan Ostoja.
  4. John Van Antwerp Fine, Bosnian Institute; The Bosnian Church: Its Place in State and Society from the Thirteenth to the Fifteenth Century, Saqi in association with The Bosnian Institute, 2007