Οροσειρά των Μπωζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οροσειρά των Μπωζ
Η οροσειρά των Μπωζ στις Δυτικές Άλπεις
Χάρτης
Ύψος2.217 μέτρα, κορυφή Αρκαλόντ
ΟροσειράΆλπεις
ΉπειροςΕυρώπη
ΧώρεςΝομοί Άνω Σαβοΐα και Σαβοΐα στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ, Γαλλία
Συντεταγμένες45°38′00″N 6°10′00″E / 45.633333°N 6.166667°E / 45.633333; 6.166667°,°

Η οροσειρά των Μπωζ (γαλλικά: Le massif des Bauges) είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος των βόρειων γαλλικών Προάλπεων στη νοτιοανατολική Γαλλία, που διασχίζει τους νομούς Σαβοΐας και Άνω Σαβοΐας, εκτείνεται ανάμεσα στις κοινότητες Ανσί και Σαμπερί και έχει υψόμετρο πάνω από 2.200 μέτρα.

Το κέντρο του ορεινού όγκου σχηματίζει την περιοχή των Μπωζ, που χαρακτηρίζεται από την παραδοσιακή κτηνοτροφία και γαλακτοπαραγωγή. Η φυσική κληρονομιά είναι αξιοσημείωτη τόσο για τον πλούτο της πανίδας όσο και της χλωρίδας, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Περιφερειακού Φυσικού Πάρκου της οροσειράς των Μπωζ που δημιουργήθηκε το 1995.

Από τη δεκαετία του 1990, η οροσειρά των Μπωζ, που περιβάλλεται από δυναμικές πόλεις: Ανσί, Αιξ-λε-Μπαιν, Σαμπερί, Αλμπερβίλ, επωφελείται από επενδύσεις, προσελκύει νέο πληθυσμό και αναπτύσσεται.

Οι ντόπιοι και οι κάτοικοι της οροσειράς ονομάζονται Μπωζύ.

Τοπωνυμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μεσαιωνικά γραπτά αναφέρουν την οροσειρά ως Bogis, Boggarum. Το σημερινό όνομα εμφανίζεται μόνο από τον 16ο αιώνα.[1] Η σημασία και η προέλευση του ονόματος δεν καθορίζονται με βεβαιότητα. Μία από τις θεωρίες είναι ότι προέρχεται από τον κελτικό όρο bog και σημαίνει «περιοχή άγριων θηρίων».

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οροσειρά των Μπωζ διασχίζεται από τον Σεράν, έναν τοπικό χειμαρρώδη ποταμό που ρέει από τα νοτιοανατολικά προς τα βορειοδυτικά, κόβοντας κάθετα τις κορυφογραμμές και βοηθώντας στην ενοποίηση των ψηλών κοιλάδων γύρω από τον άξονα αυτού του ποταμού.

Η οροσειρά περιλαμβάνει 14 χωριά και 14 κορυφές άνω των 2.000 μέτρων, με υψηλότερη την κορυφή Αρκαλόντ με 2.217 μέτρα.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης της οροσειράς των Μπωζ
Η νότια πλευρά της οροσειράς των Μπωζ
Κατάβαση στο φαράγγι της Γέφυρας του Διαβόλου
Χιονοδρομικό κέντρο Φεκλά

Η οροσειρά των Μπωζ είναι κατάλληλη για χειμερινά σπορ και για πεζοπορίες το καλοκαίρι ή άλλες δραστηριότητες στο φυσικό τοπίο, όπως αλεξίπτωτο πλαγιάς, σπηλαιολογία, κανόε καγιάκ. Οι κυριότεροι σταθμοί χειμερινών σπορ με σκι και αναβατήρες είναι οι:

  • Ρεβάρ [2] (περίπου 1500 μ.), ένα από τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα στη Γαλλία, από το 1905.
  • Αιγιόν-Μαρζεριά [3] (1000 έως 1800 μ.), ένας σταθμός που περιλαμβάνει δύο τοποθεσίες των οποίων η διαχείριση συγχωνεύθηκε, αυτή του Αγιόν κοντά στο χωριό Αιγιόν-λε-Ζεν (σταθμός που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1960) και εκείνο του Μαρζεριά της δεκαετίας του 1980.
  • Φεκλά (1.500 μ.) με 25 χιλιόμετρα πίστας σκι.
  • Σεμνό [4](1350 έως 1700 μ.)
  • Σαμπουί-Σετενέ (1200 έως 1800 μ.)[5], κοντά στο χωριό Σετενέ (Άνω Σαβοΐα).

Η οροσειρά είναι ιδανική για πεζοπορία, ιππασία ή ορεινή ποδηλασία, κυρίως στη δυτική περιοχή που είναι λιγότερο απότομη. Υπάρχουν 300 χιλιόμετρα σηματοδοτημένων μονοπατιών.

Φυσικό Πάρκο

Τον Δεκέμβριο του 1995, δημιουργήθηκε το Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο της οροσειράς των Μπωζ για την προστασία της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της ορεινής περιοχής. Το περιφερειακό φυσικό πάρκο καλύπτει έκταση 810 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Φαράγγια

Υπάρχουν φαράγγια μέτριου μεγέθους. Το πιο διάσημο και ενδιαφέρον είναι το φαράγγι στη Γέφυρα του Διαβόλου,[6] Είναι πολύ στενό και η επίσκεψή του απαιτεί συγκεκριμένο εξοπλισμό και καλή γνώση της δραστηριότητας.

Τυροκομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια δραστηριότητα στην οροσειρά εδώ και πολύ καιρό είναι η κτηνοτροφία και η γαλακτοπαραγωγή, αναγνωρισμένη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 με το τυρί με αναγνωρισμένη ονομασία προέλευσης Τομ ντε Μπωζ. Παράγεται συνήθως απευθείας από τους κτηνοτρόφους στις ορεινές διαμονές (στα σαλέ) ή πιθανώς στη μέση σεζόν στην κοιλάδα (στο αγρόκτημα). Η ίδια διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με κατσικίσιο γάλα για την παραγωγή Σεβροτέν ντε Μπωζ.

Το γάλα συλλέγεται επίσης από συνεταιρισμούς για την παραγωγή της Γραβιέρας των Μπωζ και του Έμενταλ της Σαβοΐας. Ορισμένα εργοστάσια τυριού έχουν επίσης αναπτύξει τυριά δικής τους παραγωγής όπως η Montpela, Valbleu κ.λπ.

Στην περιοχή παράγεται επίσης το Βασερέν ντε Μπωζ, καθώς και το τυρί Ταμιέ που παράγεται από τους Κιστερσιανούς μοναχούς της μονής Νοτρ-Νταμ του Ταμιέ και πωλείται στο κατάστημα της μονής ή στα καταστήματα της περιοχής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μοναστήρι του Ταμιέ
Το μοναστήρι του Αιγιόν

Μοναστήρια

Η απομόνωση και η ησυχία του τοπίου προσείλκυσαν διάφορα μοναχικά τάγματα. Οι πρώτοι μοναχοί που εγκαταστάθηκαν στην οροσειρά ήταν οι Κιστερκιανοί που ίδρυσαν μεταξύ του 1050 και του 1090 το μοναστήρι του Μπελβώ, και στα ανατολικά του ορεινού όγκου, το 1133, τη μονή Νοτρ-Νταμ ντε Ταμιέ. Οι Καρθουσιανοί έλαβαν, προς το τέλος του 12ου αιώνα, εδάφη στην ενορία του Αγιόν και ίδρυσαν το μοναστήρι Νοτρ-Νταμ ντ'Αιγιόν.

Ηλοποιία των Μπωζ

Από τον 17ο αιώνα μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, η οροσειρά είχε σημαντική κατασκευαστική δραστηριότητα στην παραγωγή καρφιών, που τροφοδοτούνταν από την εκμετάλλευση των τοπικών δασών για την παραγωγή ξυλάνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος και την εκμετάλλευση της υδραυλικής δύναμης των τοπικών ρευμάτων. Η παραγωγή αυτή ήταν μια συμπληρωματική δραστηριότητα, που ασκούνταν παράπλευρα με τη γεωργία, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του καλοκαιριού στις κακές καιρικές συνθήκες. Το 1814 υπήρχαν 49 καταστήματα στην περιοχή που απασχολούσαν 404 εργαζόμενους. Ο ανταγωνισμός των βιομηχανικών καρφιών μετά την προσάρτηση της Σαβοΐας από τη Γαλλία οδήγησε στη μείωση και εξαφάνιση αυτής της δραστηριότητας στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ξύλινα πιάτα

Στην περιοχή κατασκευάζονταν παραδοσιακά πιάτα και είδη κουζίνας από ξύλο, κατά προτίμηση από σφενδάμι, που είχαν τη φήμη ότι δεν έσπαζαν ούτε σε επαφή με ζεστά υγρά και έτσι επέτρεπαν την κατασκευή κουταλιών, μπολ ή σκευών σούπας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]