Οροσειρά της Βανουάζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οροσειρά της Βανουάζ
Η οροσειρά της Βανουάζ στις Δυτικές Άλπεις
Χάρτης
Ύψος3.855 μέτρα, κορυφή Γκραντ Κας
ΟροσειράΆλπεις
ΉπειροςΕυρώπη
ΧώρεςΝομός Σαβοΐας στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ, Γαλλία
Συντεταγμένες45°24′19″N 6°49′39″E / 45.405278°N 6.8275°E / 45.405278; 6.8275°,°

Η οροσειρά της Βανουάζ (γαλλικά: Le massif de la Vanoise) είναι μια οροσειρά των Δυτικών Άλπεων, στη νοτιοανατολική Γαλλία, στον νομό Σαβοΐας, περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ.

Μετά την οροσειρά του Λευκού Όρους και την οροσειρά των Εκρέν είναι ο τρίτος υψηλότερος ορεινός όγκος στη Γαλλία, φτάνοντας σε ύψος τα 3.885 μέτρα στην κορυφή Γκραντ Κας. Βρίσκεται μεταξύ της κοιλάδας Ταρανταίζ στα βόρεια και της κοιλάδας Μωριέν στα νότια. Η οροσειρά είναι η τοποθεσία όπου δημιουργήθηκε το πρώτο εθνικό πάρκο της Γαλλίας το 1963, το Εθνικό πάρκο της Βανουάζ. [1]

Το όνομα για τους κατοίκους της περιοχής είναι Βανουαζιέν.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταφύγιο κάτω από την κορυφή Νταν Παρασέ, στα 2.511 μέτρα

Η οροσειρά της Βανουάζ είναι ένας ορεινός όγκος που καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του γαλλικού νομού της Σαβοΐας, στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ. Τα όρη της καλύπτουν μια περιοχή 52 χιλιομέτρων από βορρά προς νότο και 56 χιλιομέτρων από ανατολικά προς δυτικά σε έκταση 1828 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Γεωφυσικός χάρτης του νομού Σαβοΐας.[2]

Η οροσειρά οριοθετείται στα βόρεια από την κοιλάδα της Ταρανταίζ (το άνω τμήμα του ποταμού Ιζέρ) και στα νότια από την κοιλάδα του ποταμού Αρκ (Μωριέν). Λόγω του σχήματος που δίνουν αυτές οι κοιλάδες ποταμών, ο ορεινός όγκος ονομάζεται επίσης «Λα Πουλ» (κότα).

Ο ορεινός όγκος είναι μέρος της κρυσταλλικής κεντρικής ζώνης των Δυτικών Άλπεων και έχει ένα περίπου κυκλικό όριο, το οποίο το διακρίνεται για το μεγάλο υψόμετρο στην περιοχή. Η υψηλότερη κορυφή είναι η Γκραντ Κας με ύψος 3.855 μέτρα. Η οροσειρά της Βανουάζ περιλαμβάνει περίπου 40 άλλες κορυφές με υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το Μον Πουρί με ύψος 3.779 μέτρα και στον νότο πάνω από την κοιλάδα της Μωριέν η κορυφή Νταν Παρασέ με ύψος 3.697 μέτρα, καθώς και οι παγετώνες της Βανουάζ με πολλές κορυφές, όπως το Ντομ Σασφορέ στα 3.586 μέτρα.

Η νοτιοανατολική άκρη της οροσειράς, όπου το ύψος φθάνει τα 2.083 μέτρα στην ορεινή διάβαση του Μον-Σενί, αποτελεί τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, βρίσκεται μόλις 60 χιλιόμετρα από το Τορίνο.

Τα χιονοδρομικά κέντρα Τίνι και Βαλ-ντ'Ιζέρ και η ύψους 2.770 μέτρων διάβαση Ιζεράν βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της οροσειράς.

Οι γύρω οροσειρές είναι: στα δυτικά βρίσκεται η Μπελντόν, στα βόρεια υψώνεται τμήμα της οροσειράς του Μπωφόρ και του Μον Μπλαν, στα ανατολικά εκτείνεται η ορεινή περιοχή της κοιλάδας της Αόστα και στον νότο οι Κοττιανές Άλπεις και η Οροσειρά των Εκρέν.

Το μεγαλύτερο τμήμα της οροσειράς προστατεύεται από το Εθνικό πάρκο της Βανουάζ. [1]Συγκεκριμένα, το Εθνικό πάρκο προστατεύει τα όρη και τους παγετώνες, τόσο αριθμητικά όσο και σε μέγεθος, καθώς και την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής από περιβαλλοντικές επιπτώσεις σχετιζόμενες με την επισκεψιμότητα και την εξέλιξη του σκι.

Καταφύγιο στη διάβαση Κολ ντυ Παλέ

Μονοπάτια διαδρομών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Ευρωπαϊκά μονοπάτια μεγάλων αποστάσεων Αλπική Οδός (Via Alpina), που είναι μια μεγάλη διαδρομή του Αλπικού Τόξου και το μονοπάτι GR5, που ξεκινά από τη λίμνη Λεμάν και καταλήγει στη Νίκαια, διασχίζουν την οροσειρά της Βανουάζ από βορρά προς νότο. Στη διαδρομή υπάρχουν πολλά καταφύγια.

Από τους τοπικούς ορειβατικούς συλλόγους προσφέρονται διαδρομές ολίγων ημερών και συνδυάζονται με περιήγηση στην οροσειρά. Ως επί το πλείστον, τα μονοπάτια είναι προσβάσιμα από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Οκτωβρίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 . «vanoise-parcnational». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2018. 
  2. . «Γεωφυσικός χάρτης του νομού Σαβοΐας». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]