Ορολογία Drone

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Accelerometer
Είναι μία συσκευή που μετράει την επιτάχυνση, δηλ. το πόσο γρήγορα μεταβάλλεται η ταχύτητα. Ο ελεγκτής πτήσης (η κεντρική μονάδα επεξεργασίας του drone) χρησιμοποιεί το επιταχυνσιόμετρο για την πτήση και την σταθεροποίηση του  UAV.
Acro Mode
Είναι ένας τρόπος πτήσης γνωστός επίσης και σαν χειροκίνητος τρόπος (manual mode ) ή και σαν  rate mode.  Ο τρόπος αυτός πτήσης, δεν οριζοντιώνει αυτόματα το ιπτάμενο όχημα. Αυτό σημαίνει ότι ο πιλότος, για να διατηρεί τον έλεγχο του drone, πρέπει  να κάνει συνέχεια ρυθμίσεις.
Aerial Photography
Η σύλληψη εικόνων ή η λήψη video από ψηλά με μία κάμερα στερεωμένη στο drone.
AGL (Above Ground Level-Πάνω από το Επίπεδο του Εδάφους)
Αναφέρεται στο ύψος πάνω από το έδαφος, ακριβώς κάτω από το UAV. Για παράδειγμα ένα UAV που πετάει σε ύψος  100  μέτρα, αλλά βρίσκεται  πάνω από έναν λόφο 45 μέτρα έχει ένα AGL 55 μέτρα.
Air Unit
Αναφέρεται στον πομπό εκπομπής του σήματος εικόνας, της κάμερας που βρίσκεται πάνω στο drone. Άλλο όνομα είναι το VTX.
Aircraft
Μία συσκευή που μπορεί να ίπταται στον αέρα.
AMA (Academy of Model Aeronautics)
Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος υποστηρίζει την ασφαλή λειτουργία αεροπλάνων μοντελισμού, συμπεριλαμβανομένων και των drones. Η AMA έχει προτείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τον Εθνικό Κώδικα Ασφαλείας Αεροπλάνων Αερομοντελισμού, ένα σύνολο κανόνων ασφαλούς λειτουργίας των sUAS (μικρών μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων), τους οποίους η  FAA παροτρύνει τους πιλότους να ακολουθούν.
ATC (Air Traffic Control-Έλεγχος Εναέριας κυκλοφορίας)
Μία υπηρεσία, που παρέχεται από πρόσωπα εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (όπως είναι η FAA στις US), η οποία είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τον Έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας μέσα σε μία συγκεκριμένη περιοχή.
A Mode
Ο τρόπος πτήσης  A ή τρόπος Atti (συντόμευση του Attitude Mode), είναι ένας τρόπος πτήσης της DJI, όπου το drone διατηρεί μεν συνέχεια ένα συγκεκριμένο ύψος, αλλά όχι και συγκεκριμένη θέση. Αυτό σημαίνει ότι το drone θα παραμένει στο συγκεκριμένο ύψος, αλλά ο πιλότος θα πρέπει να κάνει συνέχεια ρυθμίσεις  αν θέλει να το διατηρήσει στην ίδια θέση.
Atti Mode
Συντόμευση του Attitude Mode (ίδιος με τον A Mode), που είναι ένας τρόπος πτήσης της DJI, όπου το drone διατηρεί μεν συνέχεια ένα συγκεκριμένο ύψος, αλλά όχι και συγκεκριμένη θέση. Αυτό σημαίνει ότι το drone θα παραμένει στο συγκεκριμένο ύψος, αλλά ο πιλότος θα πρέπει να κάνει συνέχεια ρυθμίσεις  αν θέλει να το διατηρήσει στην ίδια θέση.
Autopilot
Η δυνατότητα ενός drone να πραγματοποιεί πτήση, χωρίς ανθρώπινο έλεγχο πραγματικού χρόνου. Για παράδειγμα ακολουθώντας προκαθορισμένες συντεταγμένες GPS.
Auto Leveling
Ένας τρόπος πτήσης που διατηρεί συνέχεια το drone οριζόντιο.  Αυτό είναι ένα αυτόματο χαρακτηριστικό, που ενεργοποιείται μέσω του ελεγκτή πτήσης.
Autonomous Flight
Πτήση των UAVs, που ελέγχεται με εσωτερικό προγραμματισμό, και όχι από κάποιον πιλότο που το κατευθύνει πού να πετάει.
Barometric Altimeter (BARO)
Είναι ένας αισθητήρας μέτρησης του ύψους, η λειτουργία του οποίου βασίζεται στη βαρομετρική πίεση
BEC
Τα αρχικά BEC προέρχονται από την πρόταση Battery Elimination Circuit. Αναφέρονται στον σταθεροποιητή τάσης (voltage regulator), ο οποίος μετατρέπει την τάση της μπαταρίας LiPo σε μία χαμηλότερη τάση 5V (π.χ. από μπαταρίες με τάσεις 2S 7.4V, 3S 11.1V ή 4S 14.8V σε 5V). Ο ρυθμιστής BEC συνήθως είναι ενσωματωμένος στην μονάδα ESC, και όπως υπονοεί και το όνομα, εξαλείφει την ανάγκη ύπαρξης ξεχωριστής τάσης 5V για την λειτουργία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων του drone .
Bind
Η διαδικασία σύνδεσης του  drone με τον ελεγκτή πτήσης.
BLDC (Bruss-Less-DC Motor )
Κινητήρας συνεχούς ρεύματος χωρίς ψύκτρες. Η λειτουργία αυτών των μοτέρ είναι πιο αποδοτική από τα μοτέρ με ψύκτρες, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χρειάζονται λιγότερη συντήρηση, επειδή δεν έχουν ψύκτρες που να φθείρονται.
Brushless Motor (Το ίδιο με το αμέσως παραπάνω)
Μοτέρ χωρίς ψύκτρες. Η λειτουργία αυτών των μοτέρ είναι πιο αποδοτική από τα μοτέρ με ψύκτρες, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χρειάζονται λιγότερη συντήρηση, επειδή δεν έχουν ψύκτρες που να φθείρονται.
BVLOS (Beyond Visual Line of Sight-Πτήση πέρα από τη γραμμή Όρασης)
Η ικανότητα χειρισμού ενός μη επανδρωμένου οχήματος, πέρα από την γραμμή ορατότητας του πιλότου. Η πτήση ενός οχήματος πέρα από την γραμμή ορατότητας, απαιτεί ειδική άδεια από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.
Center of Gravity
Κέντρο βάρους. Το κέντρο βάρους πρέπει να βρίσκεται όσο είναι δυνατός κοντύτερα στο κέντρο UAV για να εξασφαλιστεί οριζόντια πτήση και σταθερότητα στον αέρα.
COA (Certificate Of Authorization)
Μία άδεια που παρέχεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), και επιτρέπει σε έναν χειριστή να εκτελεί κάποιες υπηρεσίες UAS.
Collision Avoidance
Πολλά από τα UAV έχουν συστήματα αποφυγής εμποδίων,  ώστε να προστατεύουν τους πιλότους από το να οδηγούν το drone πάνω σε σταθερά εμπόδια ή άλλα αεροσκάφη. Το σύστημα είναι επίσης γνωστό και σαν αντίληψη και αποφυγή (sense and avoid).
Collision/obstacle Avoidance
Ένα σύστημα όρασης το οποίο επιτρέπει στα UAV, να εντοπίζουν εμπόδια στη διαδρομή τους και να τα αποφεύγουν.
Commercial Flight (Εμπορική πτήση)
Το πέταγμα των drone για οικονομικό όφελος. Αυτό προς το παρόν περιορίζεται από κανονισμούς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, εκτός εάν κάνετε αίτηση και πάρετε άδεια.
Commercial Drones
UAS σχεδιασμένα για βαριά χρήση. Αυτά είναι σχεδιασμένα για ειδική χρήση, όπως επιτήρηση με υπέρυθρες ακτίνες, παράδοση πακέτων, ή έρευνα και διάσωση.
Controlled Airspace
Εναέριος χώρος, καθορισμένων διαστάσεων, μέσα στον οποίον παρέχονται υπηρεσίες ATC.  Το επίπεδο ελέγχου διαφέρει με τις διάφορες τάξεις εναέριου χώρου.
Controller
Ο ελεγκτής (controller), γνωστός επίσης και σαν πομπός (transmitter), είναι μία φορητή συσκευή που χρησιμοποιείται από τον πιλότο, για να ελέγχει το drone.
DJI

Μία πρωτοπόρος Κινεζική εταιρεία στην τεχνολογία των  UAV που κάνει ποιοτικά  drone, gimbals, και άλλα εξαρτήματα. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων.

DJI Drone Flight Modes
Τα drones της DJI διαθέτουν Έξυπνους Τρόπους Πτήσης  (Intelligent Flight Modes) οι οποίοι βοηθούν τους πιλότους να ελέγχουν και να μετακινούν το όχημα για να βγάζουν αποτελεσματικά φωτογραφίες και βίντεο. Τα εμπορικά και επαγγελματικά  drone της  DJI  παραδίδονται με ενσωματωμένους έξυπνους τρόπου πτήσης.
Dronie
Φωτογραφίες του εαυτού μας ή λήψη βίντεο του εαυτού μας με χρήση drone.
Drone
Τα Drones, που είναι επίσης γνωστά και σαν Μη Επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα (UAV), είναι ιπτάμενα οχήματα χωρίς πιλότο επάνω τους. Ελέγχονται είτε από πιλότους στο έδαφος, είτε είναι αυτόνομα μέσω προ-προγραμματισμένης πτήσης.  Ο όρος χρησιμοποιείται για περιγράψει UAVs διαφόρων μεγεθών και χρήσεων, που επεκτείνονται από παιχνίδια μέχρι στρατιωτικά drones.
Drone follow me capacity
Η δυνατότητα ενός drone να μας ακολουθεί καθώς κινούμαστε
Electromagnetic interference (Ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές)
Μία διαταραχή στην λειτουργία ηλεκτρονικών συσκευών, που προκαλείται από την προσέγγιση μετάλλων, μαγνητών, γραμμών τροφοδοσίας ισχύος, πύργους κινητής τηλεφωνίας ή γενικότερα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ποικίλων προελεύσεων .
Elios
Ένα ανθεκτικό σε συγκρούσεις, full HD και υπέρυθρης απεικόνισης  UAV, σχεδιασμένο για επιθεώρηση σε σύνθετους εσωτερικούς χώρους.
ESC (Electronic Speed Controller)
Ηλεκτρονικός ελεγκτής ταχύτητας. Είναι ένα κύκλωμα που ελέγχει την ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα του  drone.
Fail Safe
Ένα σύστημα το οποίο προστατεύει το drone σε περίπτωση λάθους.  Τέτοιο παράδειγμα είναι η αυτόματη επιστροφή ενός drone στο σημείο απογείωσης, όταν χαθεί η επαφή με τον σταθμό εδάφους.
Frequency
Η ραδιοσυχνότητα που χρησιμοποιούν οι συσκευές FPV.  Χρησιμοποιούν πολλά κανάλια, έτσι ώστε οι πιλότοι μπορούν να βρουν ελεύθερα κανάλια, που δεν παρεμβάλονται με άλλους χρήστες.
FC (Flight Controller-Ελεγκτής πτήσης)
Ο ελεγκτής πτήσης είναι το μυαλό του multirotor. Παίρνει εισόδους από τους αισθητήρες (όπως γυροσκόπια, επιταχυνσιόμετρα, GPS, αισθητήρες όρασης, αισθητήρες  υπερήχων, βαρόμετρα, μαγνητόμετρα) αλλά και από το τηλεχειριστήριο και στην συνέχεια στέλνει τις κατάλληλες εντολές στους Ηλεκτρονικούς Ελεγκτές Ταχύτητας των μοτέρ, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή κίνηση.    
FAA (Federal Aviation Administration-Ομοσπονδιακή Διεύθυνση Αεροπορίας)
Μία υπηρεσία που υπάγεται στην υπηρεσία μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών και  ρυθμίζει και επιβλέπει όλες τις πλευρές της πολιτικής αεροπορίας. Πρωταρχικός σκοπός της είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας.
Field of View (FOV)
Περιγράφει την γωνία παρατήρησης της κάμερας δηλ. τη γωνία του χώρου που μπορεί να δει. Μετριέται σε μοίρες.
Firmware
Τα προγράμματα (firmwares) τα οποία είναι ενσωματωμένα στον ελεγκτή πτήσης, τις μπαταρίες και τους τηλεχειρισμούς του drone. Συχνά γίνονται Ενημερώσεις (Updates) στο firmware για διόρθωση σφαλμάτων, εισαγωγή νέων δυνατοτήτων ή βελτίωση υπαρχουσών και για αντιμετώπιση κενών ασφαλείας.
Fixed wing drones
UAVs με σταθερά φτερά τα οποία παράγουν άνωση με αεροτομές και τυπικά με μία μικρή έλικα πρόωσης.
FLIR
Ακρωνύμιο από το Forwarding Looking InfraRed, μία εταιρεία που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Η FLIR εξειδικεύεται στην υπέρυθρη τεχνολογία, που ανιχνεύει απομακρυσμένα αντικείμενα σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας ή πλήρους απουσίας ορατότητας.
FPV (First Person View) Drone
Το FPV προέρχεται από την φράση  First Person View (είναι γνωστό επίσης και σαν Remote Person View-RPV). Με το σύστημα αυτό ο χειριστής του drone πιλοτάρει το drone με μία κάμερα που είναι τοποθετημένη πάνω σ’ αυτό, σαν να βρίσκεται ο ίδιος πάνω σ’ αυτό.  Ο χειριστής φοράει γυαλιά με οθόνες μέσα σ’ αυτά στις οποίες απεικονίζεται η εικόνα που βλέπει η κάμερα του drone σε πραγματικό χρόνο. Επίσης η εικόνα μπορεί να απεικονίζεται στον ελεγκτή τηλεχειρισμού ή σε ένα τηλέφωνο smart. Το FPV είναι επιθυμητό επειδή βελτιώνει την εμπειρία πτήσης και επειδή κάνει ευκολότερη την καθοδήγηση του  drone, όταν είναι εκτός ορατότητας.
FPV Air Unit
Αναφέρεται στο συνδυασμό της κάμερας και του πομπού εκμομπής του σήματος της κάμερας (VTX) που βρίσκεται πάνω στο Drone
Frame
Το πλαίσο (frame) πάνω στο οποίο στερεώνεται όλος ο εξοπλισμός ενός Drone (FC, GPS, Επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο, κινητήρες με τους έλικες, μπαταρίες, κάμερα κ,λ,π). Μπορεί να είναι κατασκευασμένο από διάφορα υλικά όπως ανθρακονήματα, αλουμίνιο, κ.α.
GoPro®
Τα GoPros® βιντεοκάμερες εγγραφής υψηλής ανάλυσης, που χρησιμοποιούνται συχνά για την βιντεοσκόπηση  επικίνδυνων δραστηριοτήτων. Είναι υψηλής ποιότητας HD αδιάβροχες, ελαφρές, συμπαγείς κάμερες φορητές ή στερεωμένες σε οχήματα.
GCS (Ground Control System)
Μία συσκευή που ελέγχει την επιτάχυνση προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Χρησιμοποιείται για την σταθεροποίηση των quadcopters.
GIS (Geographic Information System-Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα)
Ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται να συλλαμβάνει, να αποθηκεύει, να διαχειρίζεται, να αναλύει και να παρουσιάζει γεωγραφικά δεδομένα.   
Geofencing
Τεχνολογία η οποία χρησιμοποιεί το σύστημα Παγκόσμιου Εντοπισμού Θέσης (GPS & GLONASS), ώστε να δημιουργήσει εικονικά γεωγραφικά όρια, που θα εμποδίζουν τα  drones να πετούν μέσα σε συγκεκριμένες περιοχές.
Gimbal
Είναι ένα σύστημα σταθεροποίησης δύο ή τριών αξόνων με πολύ καλά ρυθμισμένα μοτέρ, το οποίο επιτρέπει η κάμερα ή άλλες συσκευές να παραμένουν οριζόντιες κατά την μετακίνηση του Drone.  Πολλές φορές επιτρέπει να κινείται η κάμερα κατά μήκος πολλών αξόνων με τηλεχειρισμό. Αυτό δίνει τη δυνατότητα ευρύτερων γωνιών για αεροφωτογράφηση ή βιντεολήψη.
GLONASS
Globalnaya Navigazionnaya Sputnikovaya Sistema, είναι το σύστημα εντοπισμού θέσης που λειτουργεί η Ρωσία.
GPS
Σύστημα Παγκοσμίου Εντοπισμού Θέσης, είναι ένα σύστημα πλοήγησης στο χώρο το οποίο ανήκει στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και διαχειρίζεται από την πολεμική αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σύστημα αποτελείται από δορυφόρους δέκτες και άλλους σταθμούς και παρέχει ακριβείς πληροφορίες θέσεις και χρόνου για πολιτική και στρατιωτική χρήση.
Gyroscope
Είναι μία συσκευή (αισθητήρας) που παρακολουθεί τον προσανατολισμό του drone στο χώρο  και δίνει πληροφορίες στον ελεγκτή πτήσης (Flight Controller-FC), ώστε να μπορεί να κρατάει το drone οριζόντιο.
Headless Mode
Αναφέρεται στην πτήση του  drone χωρίς να ενδιαφέρεται που βρίσκεται το μπροστινό ή το πισινό μέρος του. Κανονικά το drone κινείται προς τα μπρος προς την κατεύθυνση που δείχνει η κεφαλή του και προς τα πίσω προς την κατεύθυνση που δείχνει η ουρά του. Στον headless mode, κινείται προς τα μπρος, όταν κινείται προς τον controller και προς τα πίσω, όταν απομακρύνεται από τον controller, αδιάφορο που είναι το μπρος ή το πίσω μέρος του.
Hexacopter
Ένα  multirotor το οποίο έχει 6 έλικες, από τις οποίες 3 περιστρέφονται δεξιόστροφα (CW) και τρεις αριστερόστροφα (CCW). Το πλεονέκτημά του είναι ότι αν βγει εκτός λειτουργίας ο ένας κινητήρας, μπορεί πάλι να προσγειωθεί με ασφάλεια.
Hobby Drone
Ένα UAV ή drone, το οποίο προορίζεται για ψυχαγωγία.
HIRTA (High Intensity Radio Transmission Area)
Περιοχή Ραδιοφωνικών Εκπομπών μεγάλης πυκνότητας. Η πτήση μέσα από μία περιοχή HIRTA μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα λόγω παρεμβολών στα ηλεκτρονικά του drone.
Hobby Grade
Μία αναβάθμιση από drone παιχνίδια. Αυτά τα quadcopters είναι αξιόπιστα και σε λογικές τιμές και τυπικά είναι εφοδιασμένα και με κάμερα.
Hobbyists
Οι χομπίστες είναι μη εμπορικοί πιλότοι, οι οποίοι πετούν UAV σε μικρές αποστάσεις. Τα αεροσκάφη τους δεν μπορούν να πάνε πάνω από 400 πόδια ύψος και πρέπει να είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού.  
INS (Inertial Navigation System-Αδρανειακό Σύστημα Πλοήγησης)
Ένα σύστημα το οποίο υπολογίζει τη θέση βασισμένο σε αρχικά δεδομένα από GPS και συνυπολογίζοντας δεδομένα από αισθητήρες ταχύτητας και κίνησης. Είναι χρήσιμο όταν το drone χάνει το σήμα από το  GPS.
Inertial Measurement Unit (IMU)
Μία ηλεκτρονική συσκευή η οποία χρησιμοποιεί επιταχυνσιόμετρα, γυροσκόπια και μερικές φορές μαγνητόμετρα, για να μετρήσει επιταχύνσεις, γωνιακή ταχύτητα και προσανατολισμό σε σχέση με το μαγνητικό πεδίο της γης. Ο σκοπός της είναι να σταθεροποιήσει και να οριζοντιώσει το drone
Infrared Drone/UAV
Ένα μη επανδρωμένο τηλεχειριζόμενο εναέριο όχημα με τοποθετημένη πάνω σ’ αυτό υπέρυθρη κάμερα. Οι υπέρυθρες κάμερες βλέπουν στην περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος όπου εκπέμπεται η θερμική ακτινοβολία. Υπέρυθροι αισθητήρες εικόνας ανιχνεύουν την εισερχόμενη υπέρυθρη ενέργεια και το με software αναπαράγεται η αντίστοιχη υπέρυθρη εικόνα ή video.
Inspire 1 Drone/UAV
Ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο τηλεχειριζόμενο όχημα το οποίο παράγεται από την DJI. Μπορεί να τραβήξει βίντεο 4Κ. και φωτογραφίες 12Mpixels. Σ’ αυτά τα drone μπορούν να τοποθετηθούν διάφορες κάμερες όπως Z3 (κάμερα με οπτικό Zoom), X5( μεγάλος αισθητήρας με εναλλάξιμους φακούς), και  Zenmuse XT (υπέρυθρη κάμερα). Το Inspire 1 είναι φημισμένο για το μηχανοκίνητο retracting γρανάζι προσγείωσης το οποίο παρέχει ορατότητα 360 μοιρών της κάμερας.
IOC (Intelligent Orientation Control)
This sets the forward control of the drone to equal with where ever the nose of the drone is pointing.
IP Rating
Μία κλίμακα με βάση την οποία ταξινομείται βαθμός προστασίας που προσφέρει το περίβλημα στην εισχώρηση νερού και σκόνης.
KV
Είναι ο αριθμός των στροφών ανάλεπτό (RPM) για κάθε Volt της τάσης τροφοδοσίας. Π.χ 1000KV σημαίνει 1000RPM/V. Έτσι για τάση 3,7V ή ταχύτητα θα είναι 3,7VΧ1000RPM/V=3700RPM.
LAANC (Low Altitude and Notification Capability system)
Το LAANC επιτρέπει στα  drones πρόσβαση σε ελεγχόμενους εναέριους χώρους σχεδός σε πραγματικό χρόνο. Είναι μία συνεργασία ανάμεσα στην FAA και ιδιωτικές εταιρείες που υποστηρίζουν την ενσωμάτωση των στον εθνικό εναέριο χώρο.
Landing Gear
Το Landing gear υπάρχει σε διάφορα μεγέθη (ψηλό/χαμηλό), και είναι το κάτω μέρος ενός αεροσκάφους. Συμπεριλαμβάνει τις ρόδες ή τους πλωτήρες πάνω στους οποίους στέκεται όταν δεν είναι στον αέρα.
LBEC
Προέρχεται από το Linear BEC, το οποίος είναι ένα γραμμικό BEC (βλέπε παραπάνω). Δηλ. στην ουσία είναι ένας γραμμικός σταθεροποιητής τάσης, που από την τάση της μπαταρίας δημιουργεί την τάση των 5V, που χρειάζεται για την λειτουργία του ελεγκτή πτήσης και του ραδιοδέκτη .
LiDAR
Ακρωνύμιο από τη φράση: Light Detection and Ranging. Το LiDAR είναι μία μέθοδος ανίχνευσης, μέτρησης και απεικόνισης χρησιμοποιώντας λέιζερ. Το LiDAR τυπικά χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου είναι δύσκολη η εφαρμογή των κλασσικών τοπογραφικών μεθόδων και όπου απαιτείται μεγαλύτερη ακρίβεια.
Line of Sight
Γνωστή επίσης σαν LOS, αναφέρεται στην δυνατότητα να βλέπουμε το drone με γυμνό οφθαλμό από τη θέση χειρισμού που βρισκόμαστε.  Πολλά  sUAS’s (μικρά μη επανδρωμένα ιπτάμενα συστήματα) είναι μηχανές γραμμής όρασης, που σημαίνει ότι ο χειριστής πρέπει να έχει οπτική επαφή. Μεγαλύτερα  UAVs δεν είναι οπτικής επαφής. Τα ραδιοσήματα που τα ελέγχουν μπορεί να αναμεταδίδονται από δορυφόρους ή επανδρωμένα αεροσκάφη.
LiPo Battery
Σχεδόν όλες οι μπαταρίες των  quadcopter είναι μπαταρίες  LiPo. Το όνομα αναφέρεται σε μπαταρίες Πολυμερών Λιθίου (Lithium Polymer). H oνομαστική τάση κάθε στοιχείουείναι 3,7V. Προτιμώνται στα  drone επειδή είναι ελαφρύτερες από τις μπαταρίες NiMh και NiCad.
mAh (Milliampere Hours)
Μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας των μπαταριών. Όσο πιο πολλά mAh είναι μία μπαταρία τόσο περισσότερο χρόνο μπορεί να τροφοδοτήσει το όχημα.
Matrice Drone
Η σειρά drones/UAVs της DJI για εμπορική χρήση.
METAR (Meteorological Terminal Aviation Routine Weather Report)
Γνωστό επίσης και σαν   Meteorological   Aerodrome Report, το METAR είναι μία μορφή μετάδοσης πληροφοριών για τον καιρό.  Ένα τυπικό METAR συνήθως περιέχει δεδομένα για τη θερμοκρασία, το σημείο υγροποίησης (dew point), την κατεύθυνση και την ταχύτητα του ανέμου, υετό, νεφοκάλυψη και ύψος νεφών, ορατότητα και βαρομετρική πίεση.
MSL (Mean Sea Level)
Αναφέρεται στο μέσο ύψος από τη θάλασσα.
Multicopter
Είναι ένα γενικό όνομα για ιπτάμενα οχήματα με περισσότερους από δύο έλικες. Οι πολλοί έλικες  δίνουν την δυνατότητα ευκολότερου ελέγχου της πτήσης. Αυτό το όνομα καλύπτει τα  quadcopters, octocopters, κ.λ.π.
Multirotor
Τα Multirotors, γνωστά επίσης και σαν  multicopters, είναι ελικόπτερα που έχουν περισσότερους από δύο ρότορες, τυπικά σχεδιασμένα για μη επανδρωμένες πτήσης.
No Fly Zone
Περιοχές όπου η πτήση απαγορεύεται από κυβερνητικούς κανονισμούς. Τέτοιες περιοχές είναι περιοχές ευαίσθητων πληροφοριών ή περιοχές στις οποίες μπορούν να εμπλακούν με αεροπλάνα.
NOTAM (Notice to Airmen)
Μία προειδοποίηση στους αεροπόρους (NOTAM) είναι μία προειδοποίηση για πιθανά ατυχήματα ή περιορισμούς πτήσης κατά μία διαδρομή πτήσης ή για μία συγκεκριμένη περιοχή.
Obstical Avoidance
Ένα σύστημα όρασης που επιτρέπει στα UAVs να ανιχνεύουν αντικείμενα στη διαδρομή τους και να αποφεύγουν τις συγκρούσεις.
Octocopter
Ένα multirotor το οποίο έχει 8 έλικες. Οι 4 περιστρέφονται δεξιόστροφα και οι 4 αριστερόστροφα.

ONED

Από το North-East-Down. Είναι ένα σταθερό (αδρανειακό) σύστημα συντεταγμένων με προσανατολισμό Βόρεια-Ανατολικά και προς τα Κάτω, δηλ. κατακόρυφα προς το κέκτρο της γης. Χρησιμοποιείται στην αεροπλοία.

ΟABC

Από το Aircraft Body Center. Είναι ένα κινούμενο σύστημα συντεταγμένων, ενσωματωμένο πάνω στο αεροσκάφος, που η αρχή του βρίσκεται στο κέντρο μάζας του.

P Mode
Αυτός είναι ο συνηθισμένος τρόπος πτήσης για τους περισσότερους πιλότους. Σ’ αυτόν τον τρόπο, όλοι οι αισθητήρες του drone είναι ενεργοί συμπεριλαμβανομένων του GPS και των αισθητήρων υπερύθρου. Αυτό επιτρέπει να ίπταται με ακρίβεια ακίνητο στην ίδια θέση (hovering), ακόμη και αν ο χρήστης σταματήσει να το χειρίζεται με το τηλεχειριστήριο.
Part 107
Κανονισμοί (οι οποίοι στις Ηνωμένες Πολιτείες Καθορίζονται από την FAA), οι οποίοι καθορίζουν πρότυπα ασφάλειας και περιορισμούς για χειριστές επαγγελματικών drone.
Payload

Το επιπλέον βάρος (ωφέλιμο φορτίο) που μπορεί να μεταφέρει ένα drone. Εάν π.χ. τοποθετήσουμε πάνω σε ένα drone ένα gimbal και μια κάμερα τότε το άθροισμα των βαρών  και των δύο είναι το payload.

Phantom
Εμπορικό όνομα του έτοιμου προς πτήση quadcopter της DJI.
Photogrammetry
Μία μέθοδος αποτύπωσης και χαρτογράφησης μέσω συρραφής φωτογραφιών, ώστε να δημιουργηθεί μία μεγαλύτερη εικόνα
PIC (Pilot In Command)
Το πρόσωπο το οποίο είναι ουσιαστικά υπεύθυνο για τη λειτουργία και την ασφάλεια κατά την πτήση.
Pitch
Η μετακίνηση πάνω/κάτω του μπροστινού μέρους του drone.
Professional Drone
UAVs υψηλών προδιαγραφών τα οποία είναι εξοπλισμένα με τις πιο τελευταίες τεχνολογίες και αισθητήρες εικόνας. Συχνά το drone και η κάμερα πωλούνται ξεχωριστά.
Propeller
Μία συστραμμένη λεπίδα η οποία δημιουργεί μία περιοχή υψηλής και μία χαμηλής πίεσης με αποτέλεσμα να δημιουργείται άνωση.
Quadcopter (Quadrocopter, QUAD)
Ένα multirotor με  τέσσερεις έλικες, που τυπικά βρίσκονται στις κορυφές ενός τετραγώνου για ομαλή  και ακριβή πτήση. Οι δύο έλικες περιστρέφονται  δεξιόστροφα και οι δύο αριστερόστροφα. Τα Quadcopters, που αναφέρονται επίσης και σαν  quadrocopters, είναι μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα.
Racing Drone
Ένα  quadcopter σχεδιασμένο να συμμετέχει σε αγώνες  first person view.
Radio Controller
Ο ελεγκτής, όπως δηλώνει  και το όνομά του, είναι υπεύθυνος για την αποστολή οδηγιών πτήσης στο quadcopter μέσω ραδιοκυμάτων. Τυπικά είναι μία μικρή συσκευή που μπορεί να κρατηθεί στα χέρια και συνήθως έχει δύο joystick. Το  joystick στα δεξιά ελέγχει την κατεύθυνση του drone (εμπρός, πίσω, δεξιά, αριστερά). Το αριστερό ελέγχει την φορά  περιστροφής του drone και ελέγχει την απογείωση ή την προσγείωση του.
R/C (RC, Radio Control-Έλεγχος με ραδιοκύματα)
Ο έλεγχος με ραδιοκύματα, είναι η χρήση ραδιοκυμάτων για τον έλεγχο μιας  συσκευής από απόσταση. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται στα περισσότερα multirotors και quadcopters που ελέγχονται από ραδιοπομπούς ή smartphone ή tablet.
Return to Home (RTH)
Επιστροφή στην έδρα. Αυτό συμβαίνει, όταν ο χειριστής ενεργοποιήσει την αντίστοιχη λειτουργία στον τηλεχειρισμό, ή ενεργοποιείται αυτόματα, όταν το drone χάσει το σήμα του πομπού, ή έχει πέσει χαμηλά η στάθμη της μπαταρίας.
Roll
Όταν οι πλευρές του drone κινούνται πάνω κάτω.
RPM (Rounts Per Minute)
Στροφές ανά Λεπτό. Το πλήθος των στροφών του ρότορα ενός κινητήρα ανά λεπτό.
RTF
Το RTF προέρχεται από “ready to fly.” Αναφέρεται σε quadcopters, τα οποία έχουν ότι χρειάζεται για να πετάξουν, σε ένα πακέτο. Δηλαδή παραδίδονται με την ελάχιστη τουλάχιστον απαιτούμενη σύνθεση για να μπορέσουν να πετάξουν όπως μπαταρία, φορτιστή μπαταρίας, έλικες, κάμερα, ελεγκτή.
SBEC
Προέρχεται από το Switching BEC, το οποίο είναι ένα διακοπτόμενο BEC (βλέπε παραπάνω). Δηλ. στην ουσία είναι ένα παλμοτροφοτοτικό, που από την τάση της μπαταρίας δημιουργεί την τάση των 5V, που χρειάζεται για την λειτουργία του ελεγκτή πτήσης και του ραδιοδέκτη .
S Mode
Γνωστό επίσης και σαν Sports Mode, επιτρέπει στα drone της DJI να πετούν και να κάνουν μανούβρες σχεδόν σε διπλάσια ταχύτητα (περίπου από 40 mph έως 65 mph)
Selfie Drone
Τυπικά ένα μικρό drone το οποίο χρησιμοποιείται για να βγάζει φωτογραφίες ή να κάνει λήψεις από τον αέρα
sUAS (Small Unmanned Aircraft System)
Αναφέρεται σε Unmanned aircraft systems, όπως  drones και quadcopters με βάρος μικρότερο από  55lbs.
Telemetry
Μια αμφίδρομη ψηφιακή διαδρομή ανταλλαγής πληροφοριών πτήσης και εντολών ανάμεσα στο UAV  και έναν σταθμό εδάφους.
TFR (Temporary Flight Restriction-Προσωρινός Περιορισμός Πτήσης)
Ένας προσωρινός περιορισμός όλων των πτήσεων, που ισχύει για συγκεκριμένη περιοχή, λόγω της παρουσίας κυβερνητικών αξιωματούχων, φυσικών καταστροφών, ειδικών γεγονότων ή άλλων ασυνήθιστων γεγονότων.
Throttle
Το γκάζι είναι ένα χειριστήριο στον πομπό, το οποίο αλλάζει τις ταχύτητες των μοτέρ.
Transmitter
Ένα άλλο όνομα του controller.

' Trim

Μπουτόν στο τηλεχειριστήριο  ενός UAV που ελέγχει τα  roll, pitch, yaw, και το γκάζι (throttle).
UAS (Unmanned Aerial-Vehicle System)
Ο όρος UAS αναφέρεται στο μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα, αλλά και σε όλα τα εξαρτήματά του συμπεριλαμβανομένων: των σταθμών ελέγχου, του software, τα συστήματα τηλεχειρισμού, τις συνδέσεις ελέγχου, τις συσκευές εκτόξευσης και επαναφοράς.  Τα ιπτάμενα οχήματα χωρίς πιλότο, όπως τα  drones, ελέγχονται από ένα χειριστή στο έδαφος ή μπορούν να κάνουν και αυτόνομη πτήση. Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (Federal Aviation Administration -FAA) των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιεί τον όρο  UAS για να αντικατοπτρίσει το γεγονός ότι αυτά τα συστήματα συμπεριλαμβάνουν και άλλα συστήματα εκτός από το πραγματικό ιπτάμενο όχημα (UAV).
UAV
Ένα  UAV είναι ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα, καθοδηγούμενο είτε από ένα σύστημα τηλεχειρισμού που βρίσκεται στο έδαφος,  είτε  από κάποιον υπολογιστή που είναι τοποθετημένος πάνω σ’ αυτό. Τα Drones και τα  quadcopters είναι  UAVs.
Ultrasonic Sensor
Αισθητήρας υπερήχου. Αυτοί οι αισθητήρες είναι διπλοί: Ο ένας αισθητήρας υπερήχων στέλνει έναν παλμό υπερήχου ο οποίος χτυπά σε ένα αντικείμενο και ανακλάται προς τα πίσω. Το ανακλώμενο παλμό υπερήχου τον λαμβάνει ο άλλος αισθητήρας. Από τον χρόνο που χρειάζεται ο παλμός μέχρι να επιστρέψει πίσω,  υπολογίζει την απόσταση του αντικειμένου. Τα drone χρησιμοποιούν τέτοιους αισθητήρες για να υπολογίσουν το ύψος από το έδαφος ή εάν υπάρχουν εμπόδια στην πορεία τους. Υπενθυμίζουμε ότι η ταχύτητα του ήχου στον αέρα είναι περίπου 340m/s.
UAS (2.4 GHz / 5.8 GHz Drone Frequency )
Οι ελεγκτές τηλεχειρισμού των Drone τυπικά εναλλάσσονται ανάμεσα σε αυτές τις δύο συχνότητες, για να παράσχουν το ισχυρότερο σήμα στο drone και το  σύστημα της κάμερας. Η κυριότερη διαφορά ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο συχνότητες είναι η απόσταση και η ταχύτητα. Η ζώνη των  2.4 GHz έχει μεγαλύτερη εμβέλεια, αλλά μικρότερες ταχύτητες. Η ζώνη των 5 GHz έχει μικρότερη εμβέλεια αλλά παρέχει μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων.
Uncontrolled Airspace (Μη ελεγχόμενος εναέριος χώρος)
Μη ελεγχόμενος εναέριος χώρος. Χώρος ο οποίος δεν διαθέτει υπηρεσίες ATC (Air Traffic Control-έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας). O ICAO καθόρισε ότι οι εναέριοι χώροι κλάσης F και κλάσης  G είναι μη ελεγχόμενοι.
VLOS (Visual Line of Sight)
Η λειτουργία ενός μη επανδρωμένου ιπτάμενου οχήματος  συνεχώς μέσα στο πεδίο όρασης του πιλότου, χωρίς τη βοήθεια οποιασδήποτε συσκευής (κιάλια) ή άλλους φακούς διόρθωσης.
VO (Visual Observer)
Ένα προαιρετικό μέλος πληρώματος, εκπαιδευμένο να παρακολουθεί και να διατηρεί οπτική επαφή με ένα  UAV για επιπλέον ασφάλεια.
VTX
Video transmittet. Είναι ο πομπός που εκπέμπει το σήμα βίντεο της βιντεοκάμερας, ώστε να μπορούμε να το παρακολουθήσουμε στο έδαφος.
Waypoints
Είναι ένα σημείο του χώρου που καθορίζεται από ένα σύνολο συντεταγμένων. Τα  Waypoints χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μιας διαδρομής πτήσης του drone.
Water-jet Foam
Η μέθοδος κατασκευής Water-jet foam είναι μία αυτοματοποιημένη, με χρήση υπολογιστών,  διαδικασία παραγωγής περιβλημάτων για drone & GoPro®, η οποία προσφέρει μία τέλεια εφαρμογή. Επιτρέπει γρήγορες και εύκολες αλλαγές με το πάτημα μερικών πλήκτρων και είναι πιο ακριβής και από την κοπή υποστρωμάτων (die cutting). Προσφέρει υψηλή λεπτομέρεια, η οποία επιτρέπει να συμπεριληφθούν σε ένα περίβλημα περισσότερα αξεσουάρ.
X8
Το  X8 είναι ένας τύπος  multicopter το οποίο έχει οκτώ μοτέρ, όπως είναι το γράμμα  ‘X’, με 4 μοτέρ πάνω και 4 μοτέρ κάτω.
Y6
Το Y6 είναι ένας τύπος multicopter το οποίο έχει έξι μοτέρ στο σχήμα του γράμματος ‘Y’ – με τα τρία μοτέρ πάνω και τα τρία κάτω.  
Yaw
Περιστροφή γύρω από τον κατακόρυφο άξονα.
Zenmuse Camera
Η σειρά παραγωγής καμερών της DJI που είναι σχεδιασμένες για επιχειρήσεις /εμπορικές εφαρμογές. Αυτές συμπεριλαμβάνουν την υπέρυθρη XT2΄, μεγάλους αισθητήρες (X5S), και κάμερες με Zoom (Z30).
Zenmuse XT2
H κάμερα της DJI με διπλούς αισθητήρες υπερύθρου (θερμικές) και 4K gimbal διαθέσιμες σε διαφορετικές αναλύσεις (336×256 ή 640×512 pixels), διαφορετικές διαμορφώσεις φακών (9mm,13mm,and 19mm), και διαφορετικούς ρυθμούς πλαισίων  (9Hz ή 30Hz). Η DJI Zenmuse XT2 είναι συμβατή μετα DJI Matrice 200, 210, and 600 Pro
Zenmuse XT
Η υπέρυθρη (θερμική) gimbal κάμερα της DJIδιαθέσιμη σε διαφορετικές αναλύσεις  (336×256 ή 640×512 pixels), διαφορετικές διαμορφώσεις φακών (7.5mm, 9mm,1 3mm και 19mm), διαφορετικούς ρυθμούς πλαισίων (9Hz ή 30Hz), και διαφορετικές επιλογές ανάγνωσης της θερμοκρασίας (performance ή radiometric). Η DJI Zenmuse XT είναι συμβατή με τις σειρές DJI Matrice και  DJI Inspire 1.
Zenmuse Z30 Camera
Η βιομηχανικών προδιαγραφών κάμερα της DJI, με  30x οπτικό και 6x ψηφιακό  zoom. Ιδανική για επιθεώρηση και εφαρμογές δημόσιας ασφάλειας. Η Z30 είναι συμβατή με τη σειρά DJI Matrice.
2.4 GHz Drone Frequency
Αυτή η συχνότητα των drone μεταφέρει δεδομένα σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα 5.8 GHz, αλλά σε μικρότερες ταχύτητες.
5.8 GHz Drone Frequency
Αυτή η συχνότητα των drone μεταφέρει δεδομένα σε μικρότερες  αποστάσεις από τα 2.4 GHz, αλλά σε μεγαλύτερες ταχύτητες.