Ορεινός σκύλος Βέρνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο ορεινός σκύλος Βέρνης (γερμανικά: Berner Sennenhund‎‎) είναι μεγάλη φυλή σκύλου, μία από τις τέσσερις φυλές σκυλιών τύπου Ζένενχουντ από τις ελβετικές Άλπεις. Το όνομα Ζένενχουντ προέρχεται από το γερμανικό Ζέννε ("αλπικός βοσκότοπος") και το Χουντ (κυνηγόσκυλο / σκύλος), καθώς συνόδευαν τους αλπικούς βοσκούς και γαλακτοπαραγωγούς που ονομάζονται Ζεν, Μπέρνερ (ή Βερνέζοι) με αναφορά στην περιοχή της προέλευσης της φυλής, στο καντόνι της Βέρνης. Αυτό το ορεινό σκυλί διατηρήθηκε αρχικά ως γενικός σκύλος. Η φυλή ιδρύθηκε επισήμως το 1907.

Ορεινός σκύλος Βέρνης

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά ('Mammalia)
Οικογένεια: Κύνιδες

[1] Το 1937, ο Αμερικανός Σύλλογος Κέννελ το αναγνώρισε,[2] και σήμερα ο σύλλογος το κατατάσσει ως μέρος της ομάδας εργασίας του.[3]

Ο ορεινός σκύλος Βέρνης είναι φιλικός προς άλλα ζώα και πολύ καλό σκυλί φύλακας. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Δεν αντέχει τη ζέστη. Το προσδόκιμο ζωής του είναι επτά με οκτώ έτη.



Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «100th Anniversary». Swiss Club for Bernese Mountain Dogs. 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011. 
  2. «Bernese Mountain Dog History». American Kennel Club. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2010. 
  3. «AKC Working Group». American Kennel Club. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2010.