Οργανισµός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Οργανισµός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (Ο.Σ.Ε.Θ.)[1] είναι Ανώνυμη Εταιρεία, που ιδρύθηκε με το Ν. 4482/2017 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Έχει σκοπό την ανάπτυξη, τον συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των δημοσίων επιβατικών αστικών συγκοινωνιών λεωφορείων και μέσων, υπόγειων και επίγειων, σταθερής τροχιάς, καθώς και των θαλάσσιων μεταφορών με σκοπό τη μεταφορά και εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης: λεωφορεία, μετρό, τραμ, θαλάσσιες συγκοινωνίες, αστικά ΚΤΕΛ και παράλληλα επίσης, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον έλεγχο των αγοραίων ταξί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από εννέα (9) μέλη, και διορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Σ.Ε.Θ. αποτελείται από: α) ένα (1) μέλος που προτείνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, β) ένα (1) μέλος από το Δήμο Θεσσαλονίκης, γ) ένα (1) μέλος από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δ) ένα (1) συνολικά μέλος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Το μετοχικό κεφάλαιο του Ο.Σ.Ε.Θ. ορίστηκε στα έξι εκατομμύρια (6.000.000) ευρώ και κατατέθηκε σε μετρητά σε πιστωτικό ίδρυμα στο όνομα της Ο.Σ.Ε.Θ. με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, που αποτελεί και μοναδικό μέτοχο της εταιρείας.

Ο Ο.Σ.Ε.Θ. ελέγχει και εποπτεύει τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης για όσο χρόνο εκτελεί το συγκοινωνιακό έργο, δηλαδή έως τις 3/12/2019, οπότε και θα μεταβιβαστεί στην ανώνυμη εταιρεία Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε., θυγατρικής εταιρείας του Ο.Σ.Ε.Θ. Σκοπός της Α.ΣΥ.Θ. θα είναι η εκτέλεση του αστικού συγκοινωνιακού έργου με λεωφορεία, με μέσα σταθερής υπόγειας τροχιάς (Μετρό Θεσσαλονίκης), καθώς και σταθερής επίγειας τροχιάς υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του Ο.Σ.Ε.Θ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νόμος 4482/2017