Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οργάνωση Γκέλεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οργάνωση Γκέλεν ήταν η ονομασία της οργάνωσης που δημιουργήθηκε μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στη Γερμανία με σκοπό τη δημιουργία δικτύου πληροφοριών εις βάρος των Σοβιετικών κατοχικών δυνάμεων και την αποτροπή πιθανής εισβολής τους στη Δυτική Γερμανία. Η οργάνωση απαρτιζόταν από πρώην ναζί και υπαγόταν σε αμερικανικό έλεγχο και χρηματοδότηση.[1]

Ιστορία της Οργάνωσης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον πόλεμο, στελέχη της Βέρμαχτ και των SS δημιούργησαν δίκτυο πληροφοριών σε όλη τη Γερμανία που παρακολουθούσε ακόμη και πολιτικούς, πιθανολογείται ότι τα μέλη της έφταναν ακόμη και τους 40 χιλ. άνδρες. Βάσει των εγγράφων που ήρθαν στο φως από τον ιστορικό Αγκίλοφ Κέσσελρινγκ, εγγονό του στρατάρχη Άλμπερτ Κέσσελρινγκ της Luftwaffe, 2000 αξιωματικοί της Βέρμαχτ και τβν SS, όλων των κλάδων, αποφάσισαν το 1949 την οργάνωση ενός μυστικού στρατού. Το όνομα της οργάνωσης δόθηκε από τον υποστράτηγο Ράινχαρτ Γκέλεν, επικεφαλής του Γραφείου Πληροφοριών της Ανατολής του Γερμανικού Στρατού του Β΄ Π.Π. που μετέπειτα πέρασε στην υπηρεσία των Αμερικανών. Ο Γκέλεν κατάφερε να απελευθερώσει βετεράνους ναζί από στρατόπεδα αιχμαλώτων, όπως μέλη της Γκεστάπο, της Βέρμαχτ και των SS και να τους εντάξει στην οργάνωση, ενώ απαλλάχτηκαν από τα πολεμικά τους εγκλήματα.[2]

Μέλος της οργάνωσης ήταν ο Άλμπερτ Ζνετς, συνταγματάρχης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο που αργότερα εντάχθηκε στην Bundeswehr. Ο Ζνετς οργάνωνε μυστικές συναντήσεις βετεράνων της 25ης Μεραρχίας Γρεναδιέρων των Ες-Ες με κύριο ερώτημα τι θα συνέβαινε αν οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στη Δυτική Γερμανία και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον Σοβιετικό στρατό από το να προελάσει στη Δυτική Γερμανία.

Η οργάνωση έπαιρνε γενικές κατευθύνσεις από τους Αμερικανούς και χρηματοδοτούνταν από αυτούς. Επίσης ο Ζνετς είχε την υποστήριξη μεγάλων οικονομικών παραγόντων που χρηματοδοτούσαν την οργάνωση και ήρθε σε επαφή με συλλόγους βετεράνων για να στρατολογήσει και να ολοκληρώσει την οργάνωση. Σχημάτισε μικρό μηχανοκίνητο τμήμα έκτακτης ανάγκης με πολιτικά οχήματα που μπορούσαν γρήγορα να τροποποιηθούν σε στρατιωτικά, πλαισιωμένο από βετεράνους. Ο Ζνετς πλησίασε πολλές σημαντικές προσωπικότητες του Β΄ Π.Π., ακόμη και τον Ότο Σκορτσένυ.

Ο στρατηγός Άντον Γκράσερ, γενικός επιθεωρητής της Γερμανικής Αστυνομίας από την Κυβέρνηση της Βόννης, εξασφάλισε τον πολεμικό εξοπλισμό για την οργάνωση.

Το σχέδιο αποτροπής εισβολής των Σοβιετικών στη Δυτική Γερμανία και η οργάνωση Γκέλεν ήταν γνωστά στον Χανς Σπάιντελ, έναν από τους στρατηγούς που προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Χίτλερ. Μέχρι το 1955 που δεν υπήρχαν ένοπλες δυνάμεις στη Δυτική Γερμανία ο μικρός και μυστικός αυτός στρατός αποτελούσε τη μοναδική αποτρεπτική ισχύ της Δυτικής Γερμανίας. Το 1956, η οργάνωση εντάχθηκε στον έλεγχο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και μετονομάστηκε σε Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (Bundesnachrichtendienst/BND).[1] Σύμφωνα με τα αρχεία, η Κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας ανακάλυψε την οργάνωση μόλις το 1961. Ο Ζνετς απεβίωσε το 2007 χωρίς ποτέ να αναφέρει πότε αν όντως διαλύθηκε η οργάνωση, ενώ ο Ράινχαρτ Γκέλεν απεβίωσε στις 8 Ιουνίου 1979.

  1. 1,0 1,1 O ναζί υποστράτηγος που έγινε κατάσκοπος των Αμερικανών
  2. Στρατιωτική Ιστορία, τεύχος 210, Ιούλιος 2014, Ο Γερμανικός μυστικός στρατός, σελ. 9