Οξάνα Μαλάια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οξάνα Μαλάια
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4 Νοεμβρίου 1983 (37 ετών) Ουκρανία, ΕΣΣΔ
Πληροφορίες ασχολίας
Γνωστός γιαΆγριο παιδί

Η Οξάνα Ολεκσάντριβνα Μαλάια (ουκρανικά: Оксана Олександрівна Малая, γεννημένη στις 4 Νοεμβρίου 1983), γνωστή και ως Οξάνα Μαλάια, είναι μια γυναίκα από την Ουκρανία, διεθνώς γνωστή για τη συμπεριφορά της, που μιμείται αυτή του σκύλου. Η Μαλάια έχει αποτελέσει αντικείμενο ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεων και αναφέρεται ως άγριο παιδί που «την μεγάλωσαν σκύλοι». [1] [2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαλάια γεννήθηκε στο χωριό Νόβα Μπλαγκοβιστσένκα της επαρχίας Χορνοσταγίβκσα της περιφέρειας Χερσώνας. Σύμφωνα με τους γιατρούς και τα ιατρικά αρχεία, ήταν ένα φυσιολογικό παιδί κατά τη γέννηση της, [3] αλλά αργότερα παραμελήθηκε από τους αλκοολικούς γονείς της και στην ηλικία των τριών ετών ζούσε περιτριγυρισμένη από σκύλους. [2] [4] Όταν η Μαλάια βρέθηκε από τις αρχές, ήταν επτάμισι χρονών, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει και συμπεριφερόταν σαν σκύλος. Έτρεχε στα τέσσερα, γάβγιζε, κοιμόταν στο πάτωμα και έτρωγε και φρόντιζε για την υγιεινή της σαν σκύλος. [3] Οι κοινωνικές υπηρεσίες αφαίρεσαν την επιμέλεια της Μαλάια από τους γονείς της. [4]

Η Μαλάια τελικά μεταφέρθηκε σε ένα ανάδοχο σπίτι για παιδιά με διανοητική αναπηρία στο Μπαραμπόλ. Υπεβλήθη χρόνια εξειδικευμένης θεραπείας και εκπαίδευσης για να μάθει να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος, και να κοινωνικοποιηθεί. Μετά την ενηλικίωση, η Μαλάια διδάχθηκε να υποτάξει τη σκυλίσια συμπεριφορά της. Έμαθε να μιλάει με ευχέρεια και ευφυή τρόπο [5] και εργάζεται σε ένα αγρόκτημα αρμέγοντας αγελάδες, [1] [5] αλλά παραμένει κάπως προβληματική. [6]

Σε ένα ντοκιμαντέρ στο Channel 4 και στο πορτογαλικό ντοκιμαντέρ του καναλιού SIC (Sociedade Independente de Comunicação), οι γιατροί δήλωσαν ότι είναι απίθανο να επανενταχθεί ποτέ πλήρως σε μια «φυσιολογική» κοινωνία. Το 2001, το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι "NTV" δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της. [7] Υπήρξαν πολλά άρθρα για αυτήν στον τύπο.

Το 2013, η Μαλάια έδωσε μια συνέντευξη στην εθνική ουκρανική τηλεόραση, στην εκπομπή Govorit Ukraina, όπου μίλησε για τον εαυτό της και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Μαλάια υποστήριξε ότι θέλει να αντιμετωπίζετε σαν φυσιολογικός άνθρωπος και προσβάλλεται όταν άλλοι την αποκαλούν «κορίτσι-σκύλο». Είπε επίσης ότι θα ήθελε τα αδέρφια της να την επισκέπτονται πιο συχνά και ότι το κύριο όνειρό της στη ζωή της είναι να βρει τη βιολογική της μητέρα. Μίλησε επίσης για το αγόρι της, τη ζωή της στο ανάδοχό της σπίτι και τη δουλειά της με ζώα στο αγρόκτημα. [5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Grice, Elizabeth (2020-06-19). «Cry of an enfant sauvage» (στα αγγλικά). The Telegraph. ISSN 0307-1235. https://www.telegraph.co.uk/tv/0/cry-enfant-sauvage/. Ανακτήθηκε στις 2021-01-26. 
  2. 2,0 2,1 «Raised Wild». 
  3. 3,0 3,1 «У героини публикации «фактов» оксаны малой, которая выросла в… Собачьей конуре, нашлись родной брат и маленькая племянница, тоже оксана». crime.fakty.ua (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2021. 
  4. 4,0 4,1 Grice, Elizabeth (2020-06-19). «Cry of an enfant sauvage» (στα αγγλικά). The Telegraph. ISSN 0307-1235. https://www.telegraph.co.uk/tv/0/cry-enfant-sauvage/. Ανακτήθηκε στις 2021-01-26. 
  5. 5,0 5,1 5,2 «Меня воспитали собаки | Говорить Україна - YouTube». www.youtube.com. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2021. 
  6. «У героини публикации «фактов» оксаны малой, которая выросла в… Собачьей конуре, нашлись родной брат и маленькая племянница, тоже оксана». crime.fakty.ua (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2021. 
  7. «Каталог». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]