Ομοσπονδιακή Γερουσία (Βραζιλία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ομοσπονδιακή Γερουσία

Senado Federal
56η συνέλευση του Εθνικού Κογκρέσου της Βραζιλίας
Είδος
ΤύποςΆνω βουλή
Διάρκεια θητείας8 έτη
Ιστορία
Ίδρυση6 Μαΐου 1826
Ξεκίνημα νέας συνεδρίασης2 Φεβρουαρίου 2022
Δομή
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
  Δίκτυο Βιωσιμότητας: 1 έδρα
  Cidadania: 1 έδρα
  PROS: 1 έδρες
  PODE: 6 έδρες
  Ένωση Βραζιλίας: 12 έδρες
  Προοδευτικοί: 7 έδρες
  PSC: 1 έδρα
Εκλογές
Απλό πλειοψηφικό
Τελευταία εκλογή
2022
Επόμενη εκλογή
2026
Τόπος συνεδριάσεων
Κτήριο Εθνικού Κογκρέσου, Μπραζίλια
Ιστοσελίδα
www12.senado.leg.br

Η Ομοσπονδιακή Γερουσία (πορτογαλικά: Senado Federal‎) είναι η Άνω Βουλή του Εθνικού Κογκρέσου της Βραζιλίας. Όταν δημιουργήθηκε με το Αυτοκρατορικό Σύνταγμα το 1824, και αρχικά συστάθηκε στα πρότυπα στη Βουλή των Λόρδων του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, έπειτα από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας το 1889 και σύμφωνα με το πρώτο δημοκρατικό Σύνταγμα, η Ομοσπονδιακή Γερουσία μοιάζει πλέον περισσότερο με τη Γερουσία των ΗΠΑ.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γερουσία αποτελείται από 81 γερουσιαστές, καθένας από τους οποίους έχει διάρκεια θητείας οκτώ ετών. Υπάρχουν τρεις γερουσιαστές για καθεμία από τα 27 ομοσπονδιακά υποκείμενα της χώρας (τις 26 πολιτείες συν το Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα). Λόγω της 8ετής θητείας, κάθε 4 χρόνια δεν εκλέγεται το σύνολο των γερουσιαστών. Αντίθετα ανανεώνονται μόνο το ένα τρίτο ή τα δύο τρίτα των εδρών κάθε φορά. Για παράδειγμα, στις γενικές εκλογές του 2018 εκλέχτηκαν τα 2/3 της Γερουσίας, ενώ στις εκλογές του 2022 εκλέχτηκε το 1/3. Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογές (2026) θα ανανεωθούν πάλι τα 2/3 των εδρών κ.ο.κ.

Εκλογικό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται είναι το απλό πλειοψηφικό. Στις φορές που τίθεται προς ανανέωση μόνο το ένα τρίτο των γερουσιαστών, οι ψηφοφόροι διαθέτουν μόνο μία ψήφο και ανακηρύσσεται νικητής ο υποψήφιος που έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους στην πολιτεία του. Αντίθετα, στις φορές που τα δύο τρίτα των μελών τίθενται προς εκλογή (και άρα από κάθε πολιτεία εκλέγονται 2 γερουσιαστές), οι ψηφοφόροι διαθέτουν δύο ψήφους. Οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να ψηφίσουν τον ίδιο υποψήφιο δύο φορές, αλλά κάθε κόμμα μπορεί να υποβάλει έως και δύο υποψηφίους σε κάθε πολιτεία. Εκλέγονται οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους σε κάθε πολιτεία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ομοσπονδιακή Γερουσία της Βραζιλίας ιδρύθηκε ως Αυτοκρατορική Γερουσία με το Σύνταγμα του 1824, που θεσπίστηκε αμέσως μετά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας . Δημιουργήθηκε στο πρότυπο της Βουλής των Λόρδων του βρετανικού κοινοβουλίου.[1]

Μετά την ανεξαρτησία, το 1822, ο αυτοκράτορας Πέτρος Α' διέταξε τη σύγκληση μίας Νομοθετικής και Συντακτικής Γενικής Συνέλευσης (Assembleia Geral Constituinte e Legislativa) για τη σύνταξη του πρώτου συντάγματος της χώρας. Μετά από αρκετές διαφωνίες με τους εκλεγμένους βουλευτές (που περιλάμβαναν αντιπροσώπους από τη σημερινή Ουρουγουάη, τότε μέρος της Βραζιλιάνικης Αυτοκρατορίας με το όνομα Província Cisplatina), ο Αυτοκράτορας διέλυσε τη Συνέλευση. Το 1824, ο Πέτρος Α' εφάρμοσε το πρώτο Σύνταγμα που εδραίωνε ένα διθάλαμο νομοθετικό σώμα, με την Βουλή των Αντιπροσώπων ως την Κάτω Βουλή και τη Γερουσία ως την Άνω Βουλή.

Αρχικά, η Γερουσία ήταν ένα συμβουλευτικό σώμα προς τον Αυτοκράτορα. Κάθε γερουσιαστής έχαιρε υψηλού κύρους και είχε ισόβια θητεία. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού είχε την δυνατότητα να γίνει γερουσιαστής. Η Γερουσία, τότε, είχε 50 μέλη, που αντιπροσώπευαν τις επαρχίες της Αυτοκρατορίας, η καθεμία με έναν αριθμό γερουσιαστών ανάλογο με τον πληθυσμό της. Εκτός από αυτούς τους εκλεγμένους γερουσιαστές, οι κόρες και οι γιοι του αυτοκράτορα ηλικίας τουλάχιστον 25 ετών ήταν επίσης γερουσιαστές.

Τα εκλεγμένα μέλη της Γερουσίας έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 40 ετών και να είχαν ετήσιο εισόδημα 800.000 ρεάλ Βραζιλίας. Το γεγονός αυτό περιόριζε τους υποψηφίους μόνο σε πλούσιους πολίτες. Ακόμα, το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της Γερουσίας περιοριζόταν σε άνδρες πολίτες με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 200.000 ρεάλ.

Μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος του 1824, η πρώτη σύνοδος της Γερουσίας πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1826. Ο Αυτοκράτορας είχε επανειλημμένα καθυστερήσει την προκήρυξη των πρώτων εκλογών, γεγονός που είχε οδηγήσει σε κατηγορίες ότι επιχειρούσε να εγκαθιδρύσει μια απολυταρχική κυβέρνηση.

Η Διακήρυξη της Δημοκρατίας το 1889 έδωσε τέλος στην περίοδο της Βραζιλιανικής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια εγκρίθηκε το Σύνταγμα του 1891, μετατρέποντας τις επαρχίες της Βραζιλίας σε πολιτείες και τη Γερουσία σε καθολικά εκλεγμένο σώμα. Αυτό διατηρήθηκε και στα μεταγενέστερα συντάγματα, συμπεριλαμβανομένου του νυν Συντάγματος του 1988. Πλέον γνωστή ως Ομοσπονδιακή Γερουσία, μοιάζει αρκετά στην δομή και στην λειτουργία με την Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Senado Federal completa hoje 185 anos». R7 (στα Πορτογαλικά). 6 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2012. O Senado Federal foi criado com a primeira Constituição do Império, outorgada em 1824, inspirado, primeiramente, na Câmara dos Lordes da Grã-Bretanha. Sua primeira reunião ocorreu em 6 de maio de 1826.