Ομάδα αίματος hh

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ομάδα αίματος hh, επίσης γνωστή ως Oh[1] ή ομάδα αίματος της Βομβάης, είναι ένας σπάνιος τύπος αίματος. Αυτός ο φαινότυπος αίματος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Βομβάη, τώρα γνωστή ως Μουμπάι, στην Ινδία, από τον Δρ. Μπέντε (Y. M. Bhende) το 1952. Απαντάται κυρίως στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Ιράν.

Συμβάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός ο πολύ σπάνιος φαινότυπος είναι συνήθως παρών περίπου στο 0,0004% (περίπου 4 ανά εκατομμύριο) του ανθρώπινου πληθυσμού, αν και σε κάποιες περιοχές όπως στη Μουμπάι (πρώην Βομβάη), οι ντόπιοι μπορεί να εμφανίσουν τέτοιο περιστατικό μέχρι και στο 0,01% (1 στους 10.000) των κατοίκων. Δεδομένου ότι το φαινόμενο αυτό είναι πολύ σπάνιο, οποιοδήποτε άτομο με αυτήν την ομάδα αίματος που χρειάζεται επείγουσα μετάγγιση αίματος πιθανότατα δεν θα μπορέσει να τη λάβει, καθώς καμία τράπεζα αίματος δεν θα έχει αυτόν τον τύπο στα αποθέματα. Εκείνοι που προλαμβάνουν την ανάγκη για μετάγγιση αίματος μπορούν να καταθέσουν αίμα για δική τους χρήση, αλλά φυσικά αυτό δεν γίνεται σε περιπτώσεις τυχαίου τραυματισμού. Για παράδειγμα, μέχρι το 2017 μόνο μία Κολομβιανή ήταν γνωστό ότι είχε αυτόν τον φαινότυπο, και χρειάστηκε να εισαχθεί αίμα από τη Βραζιλία για να γίνει μετάγγιση.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dean L. (2005). «6: The Hh blood group». Blood Groups and Red Cell Antigens. Bethesda, MD: National Center for Biotechnology Information (US) ll. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2013. 
  2. Colprensa (13-07-2017). «La primera importación de sangre salvó a una niña paisa» (στα es). El Colombiano (Μεδεγίν). http://www.elcolombiano.com/colombia/salud/primera-importacion-de-sangre-con-fenotipo-bombay-a-colombia-NL6904429. Ανακτήθηκε στις 13-07-2017.