Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (ποδόσφαιρο νέων)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά στις ομάδες Κ-20, Κ-17, Κ-15, Κ-14, Κ-13, Κ-10, όπως και τα προγενέστερα τμήματα υποδομών του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού. Για το επαγγελματικό ποδοσφαιρικό τμήμα ανδρών του συλλόγου, δείτε: Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (ποδόσφαιρο).
Ολυμπιακός Νέων
Επίσημη ονομασίαΟλυμπιακός Σ.Φ.Π. Νέων
ΠροσωνύμιοΘρύλος, Ερυθρόλευκοι
ΣτάδιοΠροπονητικό Κέντρο Ρέντη
ΠρόεδροςΒαγγέλης Μαρινάκης
Ιστότοποςolympiacos.org
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση

Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (Ολυμπιακός ΣΦΠ) συντηρεί από τις αρχές της δεκαετίας του '90 οργανωμένο σύστημα λειτουργίας σχολών και ακαδημιών σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς επίσης και σε πόλεις του εξωτερικού. Μέχρι σήμερα, αποτελεί μία από τις ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες με τις περισσότερες ακαδημίες ποδοσφαίρου πανελλαδικά οι οποίες μάλιστα συμμετέχουν και σε επίσημες διοργανώσεις εντός αλλά και εκτός συνόρων. [1]

Με τις ομάδες νέων του Ολυμπιακού έχουν ασχοληθεί γνωστά ονόματα του ελληνικού και του διεθνούς ποδοσφαίρου, όπως οι Σέρβοι Ντάρκο Κοβάτσεβιτς και Σίνισα Γκόγκιτς, ο Γερμανός Μπερντ Στορκ, ο Αλβανός Φότο Στρακόσια, ο Ορουγουανός Άλεξ Κάσερες, και οι Αντώνης Νικοπολίδης, Ανδρέας Μουράτης, Βασίλης Χατζηπαναγής, Αλέξης Αλεξανδρής, Κρις Καλαντζής, Ηλίας Υφαντής, Κυριάκος Τοχούρογλου, Βασίλης Βούζας, Γιώργος Αμανατίδης, Γιώργος Σκαρτάδος, Τάσος Πάντος, Δημήτρης Μαυρογενίδης, Φάνης Κατεργιαννάκης, Νίκος Νεντίδης, Γιάννης Χριστόπουλος και πολλοί άλλοι.

Οι ακαδημίες του Ολυμπιακού προσέλκυαν διαχρονικά ιδιαίτερα αξιόλογους νεαρούς Έλληνες και ξένους ποδοσφαιριστές, πολλοί εκ των οποίων μετά από κάποιο διάστημα παραμονής στα εφηβικά τμήματα του Πειραϊκού συλλόγου, προβιβάζονταν στην πρώτη ομάδα και με τις εμφανίσεις τους στα εγχώρια πρωταθλήματα κέρδιζαν μια θέση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας τους.

Σήμερα, όλα τα τμήματα υποδομής ποδοσφαίρου τα διαχειρίζεται η ΠΑΕ Ολυμπιακός υπό την προεδρία του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος αποτελεί και το βασικό χρηματοδότη τους. Οι ομάδες νέων του Ολυμπιακού έχουν καταφέρει να χαρίσουν στον πειραϊκό σύλλογο καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους δεκάδες διακρίσεις και τίτλους σε επίσημο και ανεπίσημο επίπεδο, τόσο σε εγχώριες όσο και σε διεθνείς διοργανώσεις.

Η ομάδα νέων του Ολυμπιακού έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα σε διασυλλογικό επίπεδο που κατακτάει ευρωπαϊκό τίτλο, καθώς κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ευρώπης U19 (Youth League) για την σεζόν 2023-24 και μάλιστα αήττητη, επικρατώντας στον τελικό της Μίλαν με 3-0, στον τελικό που έγινε στη Νιόν της Ελβετίας. [2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1925-1935[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω του γεγονότος ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα ακαδημιών με τη μορφή που υπάρχει σήμερα, οι σύλλογοι διατηρούσαν ανεπίσημα εφηβικά τμήματα τα οποία στελέχωναν με ποδοσφαιριστές νεαρούς σε ηλικία με στόχο κάποιοι από αυτούς να προωθηθούν μελλοντικά στην πρώτη ομάδα του συλλόγου, την ανδρική.

Ο Χριστόφορος Ράγγος.

Δύο από τους πρώτους αθλητές νεαρής ηλικίας που ανέδειξε ο Ολυμπιακός ήταν οι Χριστόφορος Ράγγος και Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Ο Ράγγος εντάχθηκε στο σύλλογο το 1925 μόλις στα 15 του.Ο τότε προπονητής της ομάδας, Γιάννης Ανδριανόπουλος, τον προβίβασε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου δύο χρόνια αργότερα. Ο Γραμματικόπουλος ασχολήθηκε με το άθλημα στο ανεπίσημο σωματείο Αήττητος Πειραιώς και το 1926, σε ηλικία 18 ετών, εντάχθηκε στο εφηβικό τμήμα του Ολυμπιακού, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια. Το 1928, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, στην οποία παρέμεινε για τα επόμενα 18 χρόνια.

Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.

1935-1945[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1935, πραγματοποιήθηκε μία από τις πρώτες μετακινήσεις ποδοσφαιριστών μεταξύ των δύο "αιωνίων αντιπάλων" Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ο Σπύρος Δεπούντης ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τα "τσικό" του δεύτερου που τον απέρριψε, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο εφηβικό τμήμα του πρώτου [εκκρεμεί παραπομπή] μετά από εισήγηση του τότε προπονητή της ομάδας Νίκου Πανόπουλου. Γρήγορα προωθήθηκε από το εφηβικό τμήμα στο ανδρικό.

Το 1942, ο μόλις 13 ετών Στάθης Μανταλόζης, μετά από μια ολιγόχρονη περιπλάνηση σε ανεξάρτητα σωματεία του Πειραιά, κατέληξε στο εφηβικό τμήμα του Ολυμπιακού. Η παρουσία του υπήρξε ιδιαίτερα σύντομη, καθώς μόλις ένα χρόνο αργότερα μεταπήδησε στην έτερη ομάδα του Πειραιά, τον Εθνικό, στον οποίο και παρέμεινε επί 17 συναπτά έτη.

Το 1944 από το εφηβικό τμήμα του συλλόγου αναδείχθηκαν οι Ανδρέας Μουράτης και Γιώργος Δαρίβας. Ο Μουράτης ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τον Απόλλωνα Νέου Φαλήρου και το 1944 βρέθηκε στον Ολυμπιακό, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1955. Ο Δαρίβας προωθήθηκε το 1945 στο ανδρικό τμήμα με εισήγηση του τότε προπονητή της ομάδας, Θεμιστοκλή Ασδέρη. Σε αυτό συμπλήρωσε 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας.

1945-1955[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1945,ο Ασδέρης προώθησε από το εφηβικό τμήμα τον νεαρό τερματοφύλακα Στέλιο Κουρουκλάτο, ο πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με την ανδρική ομάδα το 1946. Συνολικά, παρέμεινε στο σύλλογο 9 χρόνια και έως το 1955.

Μία από τις θρυλικές "τριπλέτες" του Ολυμπιακου, Ανδρέας Μουράτης, Μπάμπης Κοτρίδης και Ηλίας Ρωσίδης.Και οι τρεις αναδείχθηκαν από το εφηβικό τμήμα του Ολυμπιακού

Το 1946 αναδείχθηκαν οι Μπάμπης Κοτρίδης και Ηλίας Ρωσίδης. Τον Κοτρίδη είδε τυχαία να παίζει ποδόσφαιρο σε αλάνα ο Γιώργος Μαλεύρης και τον πήγε αρχικά να δοκιμαστεί στην ΑΕΚ, η οποία τον απέρριψε και στη συνέχεια τον Ολυμπιακό. Έβγαλε δελτίο μετά από εισήγηση του Ασδέρη και παρέμεινε στον πειραϊκό σύλλογο για τα επόμενα 15 χρόνια. Ο Ρωσίδης που αναδείχθηκε το 1946 είχε εγγραφεί νωρίτερα στον τμήμα στίβου του Ολυμπιακό και ασχολούνταν με τους δρόμους ταχύτητας. Όταν κάποτε παρακολουθούσε τυχαία την προπόνηση των ποδοσφαιριστών του συλλόγου, ο τερματοφύλακας Αριστείδης Λούβαρης τραυματίστηκε και του ζητήθηκε να τον αντικαταστήσει. Εντάχθηκε από τότε στην ομάδα και παρέμεινε μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Το 1947, ο Ασδέρης εισηγήθηκε την απόκτηση του 17χρονου Γιώργου Κανσού, ο οποίος αγωνιζόταν στην ΑΕ Χρωματουργείων. Ο Κανσός μέσα σε λίγους μήνες προωθήθηκε από το εφηβικό τμήμα στην ανδρική ομάδα όπου παρέμεινε για τα επόμενα εννιά χρόνια.

Το 1950, προπονητές στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού ανέλαβαν τα αδέλφια Γιάννης και Βαγγέλης Χέλμης, οι οποίοι μέχρι κάποια χρόνια πριν ήταν και ποδοσφαιριστές -και μάλιστα διεθνείς με την Εθνική Ελλάδος- του Πειραϊκού συλλόγου.

Το 1952, οι αδελφοί Χέλμη προώθησαν στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού τον Αντώνη Ποσειδών. Βρισκόταν στο εφηβικό τμήμα του Ολυμπιακού από όταν ήταν ακόμη 15 ετών, ωστόσο γρήγορα προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1963.

Το 1953, οι αδελφοί Χέλμη, προώθησαν στην πρώτη ομάδα άλλον έναν ποδοσφαιριστή, τον Ηλία Υφαντή. Ο Ηλίας Υφαντής σε ηλικία 17 ετών έβγαλε δελτίο στον Ολυμπιακό και αποτέλεσε άμεσα μέλος του εφηβικού τμήματος του συλλόγου. Αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα το 1953.

Το 1953, άλλος ένας νεαρός ποδοσφαιριστής εγγράφηκε στο σύλλογο. Ο λόγος για τον Κώστα Πολυχρονίου, ο οποίος προωθήθηκε τελικά στην πρώτη ομάδα του συλλόγου σε ηλικία 19 ετών. Την καριέρα του τη σταμάτησε το 1968, έχοντας αγωνιστεί μόνο με τα χρώματα του Ολυμπιακού.

1955-1965[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1938 γεννήθηκαν στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη του Ρέντη τα αδέρφια Άρης και Κώστας Παπάζογλου. Μετά από 18 χρόνια, και οι δύο εντάχθηκαν στο εφηβικό τμήμα του Ολυμπιακού. Ο Αριστείδης ήταν μικρότερος ηλικιακά. Πρωτόπαιξε στην τοπική ομάδα Α.Ε. Ρέντη, από όπου μεταπήδησε γρήγορα στον Ολυμπιακό Πειραιώς και το εφηβικό του τμήμα. Σύντομα καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα και δεν εγκατέλειψε ποτέ την ομάδα του Πειραιά.

Ο Κώστας, αγωνιζόταν ερασιτεχνικά στον Α.Ο. Μοσχάτου ωστόσο από πολύ μικρός βρέθηκε στο εφηβικό τμήμα του Ολυμπιακού και στη συνέχεια στην πρώτη ομάδα. Στον Ολυμπιακό παρέμεινε μέχρι το 1964.

Το 1960, προπονητής του Ολυμπιακού αναλαμβάνει ο Κίριλ (Τζίνα) Σιμονόφσκι. Οι πρώτοι που τον κέρδισαν με τις εμφανίσεις τους και πήραν τις ευκαιρίες τους στην πρώτη ομάδα ήταν οι Αντώνης Τζανετουλάκος και Δημήτρης Πλέσσας. Ο Τζανετουλάκος αγωνιζόταν στη θέση του τερματοφύλακα. Στον Ολυμπιακό παρέμεινε μέχρι το 1965.

Ο Δημήτρης Πλέσσας παρέμεινε στον Ολυμπιακό για πολλά χρόνια.

1965-1975[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1966, ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού, Μάρτον Μπούκοβι διέκρινε στο εφηβικό τμήμα της ομάδας ένα τερματοφύλακα με εξαιρετικές ικανότητες για την ηλικία του. Ο λόγος για τον Βαγγέλη Συρίγο, ο οποίος γρήγορα προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, στην οποία ωστόσο δεν παρέμεινε για πολύ καθώς το 1969 αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός προκειμένου να πάρει χρόνο συμμετοχής και να αποκομίσει εμπειρίες.

Ο Ολυμπιακός διατηρούσε ανέκαθεν ανεπίσημα εφηβικά τμήματα, ωστόσο το 1967 ιδρύθηκε η πρώτη επίσημη ακαδημία του συλλόγου στον Πειραιά, με τον παλαίμαχο διεθνή τερματοφύλακα Αχιλλέα Γραμματικόπουλο να αποτελεί έναν εκ των ιδρυτικών μελών της.

Το 1968, άλλος ένας ποδοσφαιριστής προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού μέσω του εφηβικού του τμήματος. Ο λόγος για τον Πέτρο Καραβίτη. Ο Καραβίτης ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από το Χαϊδάρι και το 1968 βρέθηκε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού έναντι 30.000 δραχμών. Προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα την περίοδο 1971-72 από τον τότε προπονητή του συλλόγου Λάκη Πετρόπουλο. Στην ομάδα του Πειραιά παρέμεινε μέχρι το 1981.

Ο Γιάννης Κυράστας ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα εναντίον της Καβάλας στις 10 Δεκεμβρίου 1972.

Μαζί με τον Κυράστα, το 1972 άλλος ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής ξεκίνησε να προκαλεί αίσθηση με τις εμφανίσεις του. Ο λόγος για τον Τάκη Περσία, ο οποίος μπορεί να έδειξε από πολύ μικρός τις ικανότητές του, ωστόσο το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό το υπέγραψε το 1976. Στην ομάδα του Πειραιά αγωνίστηκε μέχρι και το 1985, με μοναδική εξαίρεση μία εξάμηνη παρουσία του στον Εθνικό Πειραιώς κατά την περίοδο 1979-80 ως δανεικός.

1975-1985[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τα μέσα της δεκαετίας του '80, άλλοι δύο παίκτες προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού μέσω του εφηβικού του τμήματος, οι Γιώργος Καπουράνης και Βασίλης Βούζας. Ο πρώτος αγωνίστηκε ως επαγγελματίας για τρεις σεζόν από το 1985-86 ως το 1987-88 χωρίς να καταφέρει να καθιερωθεί. Ο Βούζας έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στην Α' Εθνική με τη φανέλα του Ολυμπιακού το 1987 και παρέμεινε έως το 1992 με τον ερυθρόλευκο σύλλογο, στον οποίο ωστόσο επέστρεψε 22 χρόνια μετά προκειμένου να αναλάβει πόστο προπονητή στις ακαδημίες του.

1985-1995[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1994, προπονητής του Ολυμπιακού ήταν ο Νίκος Αλέφαντος, ο οποίος προώθησε στην πρώτη ομάδα το Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Ο δεύτερος, αγωνιζόταν στη θέση του τερματοφύλακα και έμελλε να κάνει τα επόμενα χρόνια τεράστια καριέρα με τα χρώματα του Ολυμπιακού, ενώ πραγματοποίησε ένα σύντομο πέρασμα από ομάδες πολύ μεγάλου βεληνεκούς όπως η Μίλαν και η Ρόμα.

1995-2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1997 και επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη λειτουργία του επίσημου Δικτύου Ακαδημιών της ομάδας σε πανελλαδικό επίπεδο, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Το 2000, ο 16χρονος Ουρουγουανός Νέρι Αλμπέρτο Καστίγιο αποκτήθηκε από τη Ντανούμπιο έναντι χαμηλού ποσού και εντάχθηκε στην ομάδα νέων του Ολυμπιακού. Σύντομα βρήκε θέση στην ανδρική ομάδα, οι εμφανίσεις του σε εγχώριο επίπεδο, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και βασικά στο Κόπα Αμέρικα του 2007 με την εθνική Μεξικού κίνησαν το ενδιαφέρον ξένων συλλόγων και η ουκρανική Σαχτάρ Ντονέτσκ διέθεσε το συνολικό ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτησή του.

Το 2000, ο σύλλογος διοργάνωσε για πρώτη φορά Summer Camps, όπου έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες παιδιά να προπονηθούν και δοκιμαστούν από τους τεχνικούς του Ολυμπιακού, με στόχο την εγγραφή τους στο αντίστοιχο ηλικιακό τμήμα νέων. Τα camps πραγματοποιούνται μέχρι και σήμερα.

Το 2001 ο Ολυμπιακός μετείχε στο εναρκτήριο πρωτάθλημα Νέων Ελλάδας που διοργάνωσε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση πίσω από τον Άρη Θεσσαλονίκης. Έκτοτε, ο σύλλογος λαμβάνει ανελλιπώς μέρος σε όλα τα πρωταθλήματα νέων διοργάνωσης από την ΕΠΟ και αργότερα τη Σούπερ Λιγκ.

Ο Παναγιώτης Κονέ

Το 2004 εγκαινιάστηκε στην περιοχή Άγιος Ιωάννης του Ρέντη το υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο της ομάδας το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ως η έδρα όλων των τμημάτων των ακαδημιών του Ολυμπιακού. Την ίδια χρονιά κατακτήθηκε ο πρώτος τίτλος σε επίπεδο νέων.

Ο νυν διεθνής με την Ελλάδα Παναγιώτης Κονέ, αποτέλεσε μέλος της ομάδας νέων του Ολυμπιακού και το 2004 πωλήθηκε στη γαλλική Λανς έναντι 400 χιλιάδων ευρώ.

2005-2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλην των παικτών που βρίσκονταν ήδη στην ομάδα, ο Ολυμπιακός απέκτησε το 2007 και άλλους τρεις ποδοσφαιριστές με κανονική μεταγραφή οι οποίοι θα στελέχωναν την ομάδα νέων του συλλόγου και μελλοντικά ίσως και την πρώτη ομάδα. Ο λόγος για τους Κυριάκο Παπαδόπουλο, τον οποίο απέκτησε από τον Σβορώνο Πιερίας, τον Oύγγρο διεθνή Ζόλταν Λάτσκο από τη Φερεντσβάρος και τον Σέρβο διεθνή Φίλιπ Τζούρισιτς από τον ερυθρό αστέρα.

Αν και δεν παρέμειναν για πολύ καιρό στην ομάδα και οι τρεις κατάφεραν να εξελιχθούν και να κάνουν μεγάλη καριέρα. Ειδικά ο Παπαδόπουλος ο οποίος πήρε μεταγραφή στη γερμανική Σάλκε και έγινε βασικό στέλεχος στην εθνική Ελλάδος καθώς επίσης και ο Τζούρισιτς που κατάφερε να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ με την πορτογαλική Μπενφίκα και να είναι μόνιμο στέλεχος της εθνικής Σερβίας.

Ο Κώστας Φορτούνης.

Το 2008 δημιουργήθηκε μια νέα επίσημη διοργάνωση σε επίπεδο νέων. Ο λόγος για το Πρωτάθλημα Σούπερλιγκ Κ-17 το οποίο χωριζόταν σε δύο ομίλους, βόρειο και νότιο, και συμμετείχαν οι ακαδημίες των ομάδων που αγωνίζονταν στην Α' Εθνική. Η ομάδα του Ολυμπιακού κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην τελική κατάταξη του νοτίου ομίλου, όπου και συμμετείχε.

Το 2008 υπήρχε ένας παίκτης των ακαδημιών του Ολυμπιακού ο οποίος αποτέλεσε παρελθόν από το σύλλογο και χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να αναγνωριστεί η πραγματική του αξία. Ο λόγος για τον Κώστα Φορτούνη ο οποίος ήταν μέλος των ακαδημιών του Ολυμπιακού από το 2003 ωστόσο αποχώρησε πέντε χρόνια αργότερα με προορισμό τον Α.Ο. Τρικάλων, ομάδα της γενέτειράς του, σε ηλικία μόλις 16 ετών και χωρίς να έχει πάρει ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα του Πειραϊκού συλλόγου.

Η επιστροφή του στον Ολυμπιακό πραγματοποιήθηκε έξι χρόνια αργότερα με τον Φορτούνη να είναι πλέον διεθνής με την εθνική Ελλάδος ενώ είχε πραγματοποιήσει και ένα πέρασμα από τη Γερμανία με τη φανέλα της Καϊζερσλάουτερν.

Ο Γιάννης Φετφατζίδης.

Ο Αρτούρ Κοϊμπρα Ζίκο ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον Γιάννη Φετφατζίδη, ένα ταλαντούχο παιδί από τις ακαδημίες του συλλόγου και μάλιστα σε ευρωπαϊκό αγώνα (στην εκτός έδρας ήττα του Ολυμπιακού με 2-0 από τη Στανταρ Λιέγης το 2009) και τον έκανε γνωστό στο ευρύτερο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Φετφατζίδης έγινε βασικό στέλεχος του ρόστερ της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού, πραγματοποίησε πολλές συμμετοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη, έγινε διεθνής με την Εθνική Ελλάδος και κατάφερε να κερδίσει τη μεταγραφή του στην ιταλική Τζένοα, ομάδα της Α' Εθνικής της Ιταλίας έναντι 4.000.000 ευρώ. Προηγουμένως, είχε κατακτήσει με τον Ολυμπιακό τρία πρωταθλήματα (2011, 2012 και 2013) και τρία Κύπελλα (2009, 2012, 2013).

Τη αγωνιστική περίοδο 2009-10 οι ομάδες νέων του Ολυμπιακού διακρίθηκαν στις διοργανώσεις της Σούπερ Λιγκ, κατακτώντας τα πρωταθλήματα των Κ-20 και Κ-17. Πρώτος σκόρερ στο τελευταίο αναδείχθηκε ο Βασίλ Σκούρταϊ, ο οποίος είχε αποκτηθεί από τις ακαδημίες του Άγιαξ.

Το 2011 ο Ολυμπιακός κατέκτησε εκ νέου το πρωτάθλημα Κ-17 της Σούπερ Λιγκ.

Το 2012 διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Τσάμπιονς Λιγκ Νέων (NextGen Series), στο οποίο ο Ολυμπιακός πέτυχε την πρόκρισή του έως τη φάση των 8 κορυφαίων συλλόγων (προημιτελική).

Το 2013 η ομάδα Κ-20 του Ολυμπιακού κατέκτησε το αντίστοιχο πρωτάθλημα νέων για τρίτη φορά. Το 2013 είχε διοργανωθεί για πρώτη φορά πρωτάθλημα Σούπερλιγκ Κ-15, με τον Ολυμπιακό να συμμετέχει και να το κατακτά κιόλας, καθώς νίκησε στον τελικό της διοργάνωσης τον ΠΑΟΚ με σκορ 1-0, σε έναν αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο τοπικό στάδιο του Αγρινίου.

Την περίοδο 2014-15 ο Ολυμπιακός συμμετείχε κανονικά και για τρίτη συνεχόμενη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ νέων, στο οποίο μάλιστα κατάφερε να φτάσει μέχρι τους '16'.

2015-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα μέσα του 2016 λειτουργούσαν 6 διαφορετικά ηλικιακά τμήματα: Κ-20, Κ-17, Κ-15, Κ-14, Κ-13 και Κ-10.[3] Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βαγγέλης Μαρινάκης, είχε προχωρήσει από το 2011 στην ενοποίηση των ακαδημιών με τις σχολές ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού. Αυτήν τη στιγμή στις ακαδημίες του συλλόγου ανά την Ελλάδα είναι εγγεγραμμένα περισσότερα από 1.000 παιδιά, ενώ οι εν λειτουργία σχολές σε Ελλάδα και εξωτερικό ξεπερνούν τις 50.

Έλληνες διεθνείς με την Ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστές που στελέχωσαν τα τμήματα υποδομών του συλλόγου και αργότερα χρίστηκαν διεθνείς με την ομάδα ανδρών Ελλάδας[4] (σε παρένθεση οι συμμετοχές τους ως παίκτες του Ολυμπιακού, οι συνολικές εάν επίσης χρίστηκαν διεθνείς με άλλο σύλλογο και η θέση που αγωνίστηκαν: Τ οι τερματοφύλακες, Α οι αμυντικοί, Μ οι μέσοι και Ε οι επιθετικοί)

Τελευταία ενημέρωση: 11 Ιουλίου 2016.[5]

Ο Μουράτης διετέλεσε αρχηγός σε 2 αγώνες,[6] ο Ρωσσίδης 17[7] και ο Πολυχρονίου 15,[8] με τους δυο τελευταίους να αποτελούν τη βασική επιλογή για την αρχηγία της Εθνικής τα διαστήματα 1954-1960 και 1961-1967 αντίστοιχα.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνθεση ομάδας Κ-20[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιουλίου 2016.[42]

Σε παρένθεση το έτος γέννησης.

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

No. Έθνος Θέση Παίκτης
Τ Άγγελος Σταματόπουλος (1997)
Τ Δημήτρης Κατσιμήτρος (1997)
Τ Ιάσων Γαβαλάς (1998)
Τ Δημήτρης Σκαφίδας (1999)
Τ Γιάννης Αγγελόπουλος (1998)
Τ Γιάννης Νικοπολίδης (2000)
Α Κώστας Μπέτσας (1998)
Α Παναγιώτης Χελάς (1998)
Α Γιώργος Μανωλάκης (1999)
Α Αντώνης Φουάσης (1998)
Α Θανάσης Γιανναράκης (1999)
Α Αλέξανδρος Θυμιανός (1998)
Α Ρεζάρτ Ράμα (2000)
Α Παύλος Παπαδόπουλος (2000)
Α Γιάννης Γαλούπης (2000)
Α Αντώνης Βατουσιάδης (1996)
Α Δημήτρης Νικολάου (1998)
Α Γιώργος Αγιώτης (1999)
Α Αρντίτ Τόλι (1997)
Α Θωμάς Τσιμπούκας (1999)
Μ Αναστάσιος Παπουτζίδης (1997)
Μ Κώστας Κηπουρός (1998)
Μ Στάθης Λάμπρου (1998)
No. Έθνος Θέση Παίκτης
Μ Γιάννης Αγγελόπουλος (1999)
Μ Γιώργος Ξενιτίδης (1999)
Μ Γιώργος Νεοφυτίδης (2000)
Μ Κώστας Χρήστου (1998)
Μ Κώστας Κολτσίδας (1998)
Μ Σταύρος Κουγιός (1998)
Μ Μάριους Βρουσάι (1998)
Μ Χρήστος Κατσούκης (2000)
Μ Κώστας Πανάγου (1998)
Μ Ανδρέας Δερμιτζάκης (1998)
Μ Στεφάν Αμπάρα (1999)
Μ Κώστας Πλέγας (1997)
Μ Κώστας Μεγαρίτης (1997)
Μ Δημήτρης Τασιούλης (1997)
Μ Δημήτρης Τζουμάκης (1998)
Μ Δημοσθένης Χαντζάρας (1997)
Ε Γιάννης Βάρκας (1998)
Ε Κώστας Γκλεγκλές (1999)
Ε Θανάσης Κωστανάσιος (1999)
Ε Κώστας Κιρτζιαλίδης (1998)
Ε Αργύρης Καμπέτσης (1999)
Ε Φώτης Τσιλίκης (1998)
Ε Αλέξανδρος Βοΐλης (2000).

Υπεύθυνοι ακαδημίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τάσος Πάντος, πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και προπονητής στις ακαδημίες τον Μάιο του 2016
Τελευταία ενημέρωση: Μάιος 2016.[3] [43]

Όλοι ελληνικής υπηκοότητας, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά.

Ποδοσφαιριστές της ακαδημίας στο τρέχον επαγγελματικό ρόστερ του συλλόγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε φθίνουσα ηλικιακή σειρά, όσοι προωθήθηκαν από την Κ-20.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιανουαρίου 2024. [44]

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

No. Έθνος Θέση Παίκτης
45 Α Παναγιώτης Ρέτσος (1998).

Στις ακαδημίες του συλλόγου είχε επίσης θητεύσει ο Κώστας Φορτούνης (μέσος, 1992), πριν παραχωρηθεί το 2008 και επανέλθει με μεταγραφή στην ομάδα ανδρών 6 χρόνια αργότερα.[45] Ο αλβανικής καταγωγής Κιαζίμ Λάτσι (μέσος, 1996) αγωνίζεται την περίοδο 2016-17 με δανεισμό στον ΑΠΟΕΛ της Κύπρου[46] και ο Νίκος Βέργος (επιθετικός, 1996) διατηρεί συμβόλαιο έως τον Ιούνιο του 2017,[47] χωρίς να περιλαμβάνεται στο τρέχον ρόστερ. Κατά τη διάρκεια τέλος της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2016, παραχωρήθηκε στη γερμανική Καρλσρούη ΣΚ ο Δημήτρης Διαμαντάκος (επιθετικός, 1993).[48]

Δίκτυο σχολών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακαδημία και Σχολές Ολυμπιακού
ΤύποςΑκαδημία ποδοσφαίρου
ΣυνεργασίαΣχολές Ποδοσφαίρου

Ο Ολυμπιακός από την ίδρυσή του και μετά, ανέκαθεν είχε υπό τη σκέπην του, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο, ακαδημίες-σχολές ποδοσφαίρου οι οποίες αρχικά λάμβαναν χώρα στον Πειραιά, την Αθήνα και τις γύρω περιοχές, ενώ στη συνέχεια η προσπάθεια επεκτάθηκε και σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού.

Το 1997, υπό την προεδρία του Σωκράτη Κόκκαλη, ο Ολυμπιακός δημιούργησε το πρώτο επίσημο Δίκτυο Ακαδημιών του, ενώ παράλληλα λειτουργούσε και σχολές ποδοσφαίρου τις οποίες χρηματοδοτούσε η ΠΑΕ. Το 2004, ο Σωκράτης Κόκκαλης χρηματοδότησε την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρου στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Ρέντη, το οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως χώρος προπόνησης του ποδοσφαιρικού και του μπασκετικού τμήματος του συλλόγου, ενώ στη συνέχεια αποτέλεσε και τη βασική έδρα όλων των ακαδημιών του Ολυμπιακού όλων των ηλικιών. Το 2011, επί προεδρίας Βαγγέλη Μαρινάκη, η διοίκηση της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός προχώρησε στην οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση της ακαδημίας και του δικτύου σχολών ποδοσφαίρου της ομάδας. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδειξε από τον πρώτο κιόλας καιρό της προεδρίας του ότι ενδιαφέρεται πολύ για τη σωστή λειτουργία των ακαδημιών του Ολυμπιακού και συνεχίζει μέχρι σήμερα να βελτιώνει τις εγκαταστάσεις όλων των σχολών ποδοσφαίρου της ομάδας αλλά και να τις στελεχώνει με άτομα αξιόλογα του χώρου του ποδοσφαίρου οι οποίοι αποδεδειγμένα οδηγούν τα τμήματα σε σημαντικές επιτυχίες.

Σήμερα, ο Ολυμπιακός αριθμεί περισσότερες από εξήντα ακαδημίες ποδοσφαίρου σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις περιπτώσεις παικτών που αναδείχθηκαν από τις ακαδημίες και πήραν ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα να χριστούν και διεθνείς με την εθνική ομάδα της χώρας τους να είναι αρκετές, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να παραλειφθεί και η κατάκτηση δεκάδων τίτλων εντός και εκτός Ελλάδος τόσο σε επίσημο όσο και σε ανεπίσημο επίπεδο.

Αναλυτικά οι ακαδημίες του Ολυμπιακού είναι:

ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πόλη Υπεύθυνος Ακαδημίας
Θεσσαλονίκη Βασίλης Χατζηπαναγής
Χαλκίδα Γιώργος Σκαρτάδος
Αιγάλεω Χρήστος Πατσατζόγλου
Ηράκλειο Ιωάννης Σχοιναράκης
Ρέθυμνο Δημήτριος Καλογεράκης
Χανιά Κώστας Βερναδάκης
Βέροια Ιωάννης Σαφαρίκας
Μυτιλήνη Ευάγγελος Σπανός
Βόλος Γεράσιμος Σαρρής
Κιάτο Βασίλειος Παπανικολάου
Αλεξανδρούπολη Παναγιώτης Λογαράς
Χαλκιδική Κώστας Κωνσταντινίδης
Κέρκυρα Ευάγγελος Καραπατσέλης
Αιδηψός Εύβοιας Αθανάσιος Αναγνώστου
Άνδρος Σωκράτης Πατσαρός
Ρέντης Γεώργιος Παύλου
Δήλεσι Δημήτριος Κωφός
Λέχαιο Δημήτριος Κριτσέλας
Ιωάννινα Νίκος Παπαδόπουλος
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πόλη Υπεύθυνος Ακαδημίας
Άλιμος Παύλος Ευγενίδης
Βάρη Γεώργιος Αγγελάκης
Ταύρος Παναγιώτης Κεραμμυδάς
Ασπρόπυργος Άρης Μπιτχάδος
Πετρούπολη Βασίλειος Μπίτζας
Μαρούσι Γεώργιος Ντουντούμης
Βούλα Αντώνιος Γλύκας
Πύργος Ηλείας Αναστάσιος Φερεκίδης
Λαμία Κωνσταντίνος Αλεξίου
Μέγαρα Γεώργιος Παύλου
Περιστέρι Αναστάσιος Λαζάρου
Σέρρες Απόστολος Τσακούδης
Εύβοια Νικόλαος Ρόγκας
Πτολεμαΐδα Κώστας Παπαδόπουλος
Φανάρι Χαράλαμπος Στουπάς
Άγ. Στέφανος Παναγιώτης Μανωλόπουλος
Ξυλόκαστρο Βασίλης Παπανικολάου
Λαγονήσι[χρειάζεται αποσαφήνιση] Κώστας Νάκος
Γλυκά Νερά Γεώργιος Καλογεράκος
ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πόλη Υπεύθυνος Ακαδημίας
Ζευγολατιό Κωνσταντίνος Οικονόμου
Ζάκυνθος Ανδρεάτος Γκούσκος
Χαλάνδρι Ιωάννης Γουρδούμπας
Τρίκαλα Θάνος Τέγος
Ναύπλιο Κωνσταντίνος Δωρής
Ναύπακτος Γεώργιος Παπαδόπουλος
Χίος Δημήτριος Λιούντρης
Καβάλα Γεώργιος Παπανδρέου
Αταλάντη Δημήτριος Κοκορέτσης
Αμαλιάδα Σπύρος Παναγιωτακόπουλος
Κριεζά Χρήστος Σαμαράς
Ρόδος Ιωάννης Κρητικός
Παλλήνη Ηλίας Καραπιπέρης
Ελαιώνας Νίκη Μαρίτσα
Ξάνθη Χρυσούλα Δαλατζή
Κομοτηνή Γεώργιος Σκουταρίδης
Κορωπί Παναγιώτης Πάντου
Πόρος Νίκος Κρυπωτός
Κατερίνη Δημήτριος Καλαϊτζής
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πόλη Υπεύθυνος Ακαδημίας
Σικάγο Ιωάννης Κοσμάς
Καλιφόρνια Κωνσταντίνος Φρουσιάκης
Βοστώνη Γεώργιος Μπουκουβάλας
Λεμεσός Μάριος Αθανασίου
Λάρνακα Μάριος Αθανασίου
Αμμόχωστος Μάριος Αθανασίου
Πάφος Μάριος Αθανασίου
Λευκωσία Μάριος Αθανασίου
Τορόντο Ανδρέας Μπαραμπρής
Σίδνεϊ Κυριάκος Τοχούρογλου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ακαδημία - Ταυτότητα
  2. Θρύλε των γηπέδων: Στην κορυφή της Ευρώπης με τριάρα στη Μίλαν τα «χρυσά» πιτσιρίκια του Ολυμπιακού! sport-fm.gr
  3. 3,0 3,1 Ακαδημία, ιστότοπος ΠΑΕ Ολυμπιακός
  4. Αρχείο > Εθνικές ομάδες > Συμμετοχές-γκολ, ιστότοπος Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ)
  5. National teams > Greece > Greece football players, eu-football.info (Αγγλικά)
  6. Ανδρέας Μουράτης, eu-football.info (Αγγλικά)
  7. Ηλίας Ρωσίδης, eu-football.info (Αγγλικά)
  8. Κωνσταντίνος Πολυχρονίου, eu-football.info (Αγγλικά)
  9. olympiacos.org, Επιτυχίες τμήματος Κ20.
  10. olympiacos.org, Επιτυχίες τμήματος Κ20.
  11. olympiacos.org, Επιτυχίες τμήματος Κ20.
  12. inews.gr[νεκρός σύνδεσμος], Στον Ολυμπιακό το τουρνουά, 13 Αυγούστου 2009.
  13. xrimaonline.gr[νεκρός σύνδεσμος], Αήττητη η μεικτή ομάδα των Σχολών του Ολυμπιακού, 9 Ιουλίου 2012.
  14. grandsport.gr[νεκρός σύνδεσμος], Δύο πρωτιές για τον Ολυμπιακό, από μία ΑΟΤ και ΠΟΑ, 21 Απριλίου 2015.
  15. olympiacos.org, Επιτυχίες Τμήματος Κ17.
  16. olympiacos.org, Επιτυχίες Τμήματος Κ17.
  17. pamesports.gr Αρχειοθετήθηκε 2013-08-03 στο Wayback Machine., Ολυμπιακός: Πρώτη η Κ-17 στη Γερμανία, 20 Μαΐου 2013.
  18. acadimies.gr[νεκρός σύνδεσμος], Ιόνιο Τουρνουά Ποδοσφαίρου.
  19. sports-academies.gr Αρχειοθετήθηκε 2016-04-24 στο Wayback Machine., Θρίαμβος για την Κ16 του Ολυμπιακού, 9 Ιουνίου 2014.
  20. sports-academies.gr Αρχειοθετήθηκε 2016-04-24 στο Wayback Machine., Θρίαμβος για την Κ16 του Ολυμπιακού, 9 Ιουνίου 2014.
  21. olympiacos.org, Κούπα για τη Σχολή στην Καλιφόρνια, 26 Νοεμβρίου 2015.
  22. sport24.gr, Παιδιά από κάθε γωνιά του κόσμου, 22 Ιουνίου 2015.
  23. olympiacos.org, Επιτυχίες Τμήματος Κ15.
  24. football-academies.gr Αρχειοθετήθηκε 2012-04-18 στο Wayback Machine., Ολοκληρώθηκε το 6ο Loutraki Cup.
  25. olympiacos.org, Στην κορυφή η σχολή Σικάγο.
  26. olympiacos.org, Επιτυχίες Τμήματος Κ14.
  27. olympiacos.org, Κούπα για τη σχολή Σικάγο.
  28. olympiacos.org, Στην κορυφή η σχολή Σικάγο, 9 Απριλίου 2015.
  29. olympiacos.org, Νέα κούπα για τη σχολή Σικάγο, 13 Μαϊου 2015.
  30. olympiacos.org, Κούπα με το καλημέρα η σχολή Σικάγο, 8 Σεπτεμβρίου 2015.
  31. olympiacos.org, Πρωταθλητής ΗΠΑ ο Ολυμπιακός, 21 Ιουλίου 2015.
  32. olympiacos.org, Πρωταθλητής στις ΗΠΑ ο Ολυμπιακός, 21 Ιουλίου 2015.
  33. olympiacos.org, 21 Ιουλίου 2015.
  34. olympiacos.org, Επιτυχίες Τμήματος Κ14.
  35. sport24.gr, Ολοκληρώθηκε το Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά, 31 Δεκεμβρίου 2015.
  36. acadimies.gr[νεκρός σύνδεσμος], 9ο Family Cup.
  37. football-academies.gr Αρχειοθετήθηκε 2016-08-26 στο Wayback Machine., 10ο Family Cup.
  38. sports-academies.gr Αρχειοθετήθηκε 2016-03-06 στο Wayback Machine., 11ο Family Cup.
  39. sports-academies Αρχειοθετήθηκε 2014-07-22 στο Wayback Machine., Πρωτιά του Ολυμπιακού στο τουρνουά του Γαλατσίου, 5 Μαϊου 2013.
  40. olympiacos.org, Πρώτη θέση στο Γαλάτσι, 17 Απριλίου 2015.
  41. gavros.gr[νεκρός σύνδεσμος], Κουπάτοι και στην Κέρκυρα, 1 Μαΐου 2014.
  42. Olympiakos Piräus U20, transfermarkt.gr (Αγγλικά)
  43. Εντυπωσιακό φινάλε στο 5ο Πρωτάθλημα Σχολών!, redking.gr, 22.05.2016
  44. Ομάδα, ιστότοπος ΠΑΕ Ολυμπιακός
  45. Κωνσταντίνος Φορτούνης • Transfer history, transfermarkt.gr (Αγγλικά)
  46. Ομάδα > Δανεικοί Αρχειοθετήθηκε 2016-03-19 στο Wayback Machine., ιστότοπος ΠΑΕ Ολυμπιακός
  47. Νικόλαος Βέργος • Player data, transfermarkt.gr (Αγγλικά)
  48. Δημήτριος Διαμαντάκος • Transfer history, transfermarkt.gr (Αγγλικά)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]