Ολυμπιακή Επιτροπή Φιλιππίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ολυμπιακή Επιτροπή Φιλιππίνων
Έμβλημα
Χώρα/ΠεριοχήΦιλιππίνες Φιλιππίνες
ΚωδικόςPHI
Δημιουργήθηκε3 Φεβρουαρίου 1894
Αναγνωρίστηκε1895
Ηπειρωτική
ομοσπονδία
Ολυμπιακό Συμβούλιο της Ασίας
Ιστοσελίδαolympic.ph

Η Ολυμπιακή Επιτροπή Φιλιππίνων (αγγλικά: Philippine Olympic Committee, POC) είναι η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή των Φιλιππίνων. Είναι ιδιωτική, μη κυβερνητική οργάνωση που αποτελείται από και χρησιμεύει ως μητρική οργάνωση όλων των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών στις Φιλιππίνες. Είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχοντας την αποκλειστική εξουσία για την εκπροσώπηση των Φιλιππίνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους Ασιατικούς Αγώνες, στους Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας και άλλες εκδηλώσεις.

Η POC είναι οικονομικά ανεξάρτητη και δεν λαμβάνει καμία επιχορήγηση από την κυβέρνηση, αν και οι ομοσπονδίες μέλη της λαμβάνουν κάποια οικονομική βοήθεια από την Επιτροπή Αθλητισμού Φιλιππίνων. Αντ 'αυτού, η POC υποστηρίζει τις δικές της δραστηριότητες με κεφάλαια που προέρχονται από χορηγίες, τέλη αδειοδότησης για τη χρήση των Ολυμπιακών σημάτων, επιδότηση της ΔΟΕ και τα έσοδα από ειδικά προγράμματα και δωρεές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οργανωμένος αθλητισμός εγκαθιδρύθηκε για πρώτη φορά στις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια της αμερικανικής διοίκησης των νήσων, με τη σύσταση της Ερασιτεχνικής Ομοσπονδία Αθλητισμού Φιλιππίνων (PAAF) τον Ιανουάριο του 1911. Η PAAF διοργάνωσε το πρώτο Πρωτάθλημα Αγώνων Άπω Ανατολής το 1913 όπου συμμετείχαν η Κίνα, η Ιαπωνία και η διοργανώτρια χώρα, οι Φιλιππίνες.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «History of the Philippine Olympic Committee». Philippine Olympic Committee. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philippine Olympic Committee της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).