Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ολυμπιακά Όρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα Ολυμπιακά Όρη τον χειμώνα, όπως φαίνονται από τα ανατολικά. Η μεγάλη δίδυμη κορυφή στα αριστερά ονομάζεται Δε Μπράδερς και στα δεξιά διακρίνεται το Όρος Κόνστανς.

Τα Ολυμπιακά Όρη (αγγλικά: Olympic Mountains) είναι οροσειρά που βρίσκεται στην Ολυμπιακή Χερσόνησο, στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα όρη, τα οποία αποτελούν μέρος των Οροσειρών της Ακτής του Ειρηνικού, δεν είναι ιδιαίτερα ψηλά – η υψηλότερη κορυφή είναι το Όρος Όλυμπος, ύψους 2.432 μέτρων· ωστόσο, οι ανατολικές πλαγιές τους υψώνονται απότομα από τη στάθμη της θάλασσας στο Πιούτζιτ Σάουντ, ενώ οι δυτικές τους πλαγιές χωρίζονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω μιας χαμηλής παραλιακής πεδιάδας πλάτους 20 - 35 χιλιομέτρων.[1] Αυτές οι πυκνοδασωμένες δυτικές πλαγιές είναι το υγρότερο μέρος στις 48 συνορεύουσες πολιτείες των ΗΠΑ. Τα περισσότερα από τα βουνά προστατεύονται εντός των ορίων του Ολυμπιακού Εθνικού Πάρκου και των γειτονικών τμημάτων του Ολυμπιακού Εθνικού Δάσους.

Τα βουνά βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της Πολιτείας Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών και εκτείνονται σε τέσσερις κομητείες: Κλάλλαμ, Γκρέις Χάρμπορ, Τζέφερσον και Μέισον. Φυσιογεωγραφικά, αποτελούν τμήμα του ευρύτερου γεωγραφικού διαμερίσματος του Ειρηνικού Συνόρου, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου Ορεινού Συστήματος του Ειρηνικού.

Τα Ολυμπιακά Όρη έχουν τη μορφή ενός θολωτού συμπλέγματος από κορυφές με απότομες πλαγιές, που περιβάλλονται από χαμηλότερους λόφους πυκνά καλυμμένους με δάση και διασχίζονται από βαθιές κοιλάδες. Περιβάλλονται από νερό στις τρεις πλευρές τους ενώ η γενική μορφή της οροσειράς είναι λίγο πολύ κυκλική ή κάπως πεταλοειδής, και το αποστραγγιστικό της σύστημα είναι ακτινικό.[2]

  1. «Pacific Northwest Coast». NatureServe. 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2013. 
  2. Mathews, Daniel (1995). Cascade-Olympic Natural HistoryΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. Portland, Oregon: Raven Editions. ISBN 0-9620782-0-4. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Olympic Mountains στο Wikimedia Commons