Ολονχό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ολονχό (ρωσικά: Олонхо́‎, Σαχά: Олоҥхо, καζακικά: Олонхо‎, μπασκιρικά: Олонхо‎) είναι ηρωική επική ιστορία των Γιακούτιων και μια από τις παλαιότερες επικές τέχνες των Τουρκικών λαών. Ο όρος αναφέρεται σε όλη την επική παράδοση των Σαχά, καθώς και το κεντρικό τους έπος.

Το Ολονχό εξακολουθεί να εκτελείται στη Δημοκρατία των Σαχά.[1] Οι ποιητικές ιστορίες εκτελούνται από έναν τραγουδιστή και αφηγητή σε δύο μέρη: ένα τραγουδιστικό μέρος στο στίχο εναλλάσσεται με ένα μέρος πεζογραφίας αποτελούμενη από ρετσιτατίβο. Εκτός από το να έχει καλές δεξιότητες ηθοποιίας και το τραγουδιού, ο αφηγητής θα πρέπει να είναι μάστερ στην ευγλωττία και τον ποιητικό αυτοσχεδιασμό.[2] Το έπος αποτελείται από πολυάριθμους θρύλους για τους αρχαίους πολεμιστές, θεότητες, πνεύματα και ζώα, αλλά αναφέρεται και σε νεότερα γεγονότα, όπως η διάλυση της νομαδικής κοινωνίας. Τα Ολονχό κυμαίνονται από 10.000 έως 20.000 στίχους (ή περισσότερους) σε μήκος,[3] και τραγουδιούνται έως και επτά νύχτες. Ο "Γρήγορος Νιουργκούν Μποοτούρ", το πιο γνωστό, αποτελείται από περισσότερους από 36.000 στίχους.

Δεδομένου ότι κάθε κοινότητα είχε το δικό της αφηγητή με πλούσιο ρεπερτόριο, κυκλοφορούν πολλές εκδόσεις του Ολονχό. Η παράδοση αναπτύχθηκε μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας για ψυχαγωγία και ως μέσο εκπαίδευσης. Αντανακλώντας της γιακουτικές πεποιθήσεις μαρτυρά επίσης τον τρόπο ζωής ενός μικρού έθνους που αγωνίζεται για την επιβίωση σε περιόδους πολιτικής αναταραχής και κάτω από δύσκολες κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες.

Οι πολιτικές και τεχνολογικές αλλαγές του εικοστού αιώνα στη Ρωσία έχουν απειλήσει την ύπαρξη της επικής παράδοσης στην δημοκρατία του Σαχά. Παρόλο που έχει υπάρξει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για Ολονχό από την περίοδο της Περεστρόικα, αυτή η παράδοση είναι υπό εξαφάνιση λόγω του πολύ μικρού αριθμού των επαγγελματιών στο κλάδου

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνδέεται με το τουρκικό ρήμα "ολμάκ", που σημαίνει "είμαι".[4] Προέρχεται από την Παλιά Τουρκική λέξη "Ölön", που σημαίνει "σάγκα, εποχή".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Olonkho, Yakut heroic epos, UNESCO, accessed January 9, 2018
  2. Olonho Metinlerinin Derlenmesi ve Yayınlanması, Metin Ersöz, Gazi Üniveritesi, Süreli Yayın (Τουρκικά)
  3. Olonkho Metinlerinin Toplanması ve Araştırılması, Fatih Kirişçioğlu Αρχειοθετήθηκε 2014-02-21 στο Wayback Machine. (Τουρκικά)
  4. Türk Söylence Sözlüğü (Turkish Mythology Dictionary), Deniz Karakurt, (OTRS: CC BY-SA 3.0)

Σχετική βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Harris, Robin Gail. 2012. Sitting "under the Mouth": Decline and Revitalization in the Sakha Epic Tradition Olonkho. Diss. University of Georgia.
  • Harris, Robin. 2017. "TRANSLATION OF THE TERM “SAFEGUARDING” IN THE UNESCO CONVENTION ON INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE (2003) AND ITS EFFECT ON THE RESILIENCE OF THE OLONKHO EPIC TRADITION." Вестник Северо-Восточного федерального университета имени МК Аммосова: Серия Эпосоведение 3: 13-17.
  • Harris, Robin. 2017. Storytelling in Siberia: The Olonkho Epic in a Changing World. University of Illinois Press.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]