Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες
Die fetten Jahre sind vorbei
ΣκηνοθεσίαΧανς Βαϊνγκάρτνερ
ΣενάριοΧανς Βαϊνγκάρτνερ
Καταρίνα Χελντ
ΠρωταγωνιστέςΝτάνιελ Μπρουλ
Γιούλια Γεντς
Στίπε Έρκεγκ
Μπούργκχαρτ Κλάουσνερ
Πρώτη προβολή2004
Διάρκεια127'
ΠροέλευσηΓερμανία
Αυστρία
ΓλώσσαΓερμανικά

Το Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες (στα γερμανικά: Die fetten Jahre sind vorbei) είναι γερμανική ταινία του 2004 σε σκηνοθεσία του Χανς Βαϊνγκάρτνερ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιαν και ο Πέτερ είναι δύο φίλοι και συγκάτοικοι, που εισβάλλουν σε σπίτια πλουσίων και αλλάζουν τη θέση των επίπλων και των αντικειμένων, χωρίς να κλέψουν κάτι, αφήνοντας σημειώματα στα οποία αναγράφεται: Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες ή Παραείναι πολλά τα λεφτά που έχεις, μόνο και μόνο για να τους κάνουν να ταραχτούν και να τους "εκπαιδεύσουν". Η Γιούλε, που δουλεύει ως σερβιτόρα και είναι υπερχρεωμένη στον επιχειρηματία Χάρντενμπεργκ, έρχεται να συγκατοικήσει μαζί τους, όταν συνάπτει σχέση με τον Πέτερ.

Όταν ο Πέτερ φεύγει για λίγο καιρό στη Βαρκελώνη, ο Γιαν και η Γιούλε μπαίνουν στο σπίτι του Χάρντενμπεργκ για να αλλάξουν τη θέση των επίπλων. Όμως, η Γιούλε ξεχνά εκεί το κινητό της και αναγκάζονται την επόμενη μέρα να ξαναπάνε. Ο Χάρντενμπεργκ γυρίζει και τους βρίσκει στο σπίτι. Το ζευγάρι μη ξέροντας τι να κάνει τον δένει και καλεί τον Πέτερ. Μη έχοντας άλλη επιλογή, απαγάγουν τον Χάρντενμπεργκ.

Οι τρεις νέοι μεταφέρουν τον επιχειρηματία στο απόμερο εξοχικό του θείου της Γιούλε. Ξεκινούν συζήτηση μαζί του για τα ιδανικά τους και τα πιστεύω τους. Όμως αυτός αποκαλύπτει πως στα νιάτα του ήταν αριστερός, συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα, ήταν φίλος του Ρούντι Ντούτσκε και ζούσε σε κοινόβιο. Τους λέει πως σταδιακά η ζωή τα φέρνει έτσι ώστε στο τέλος ψηφίζεις τους συντηρητικούς χωρίς να το καταλάβεις. Παράλληλα, ο Γιαν και η Γιούλε έχουν κρυφή σχέση για την οποία θα μάθει ο Πέτερ από τον Χάρντενμπεργκ. Ο Πέτερ εξοργίζεται μαζί τους και τους εγκαταλείπει, όμως την επόμενη μέρα γυρίζει και αποκαθιστούν τις σχέσεις τους. Πριν φύγουν, παραδέχονται πως την απαγωγή την έκαναν όχι για τα ιδανικά και την ιδεολογία τους, αλλά για να σώσουν τον εαυτό τους.

Τελικά γυρίζουν πίσω στην πόλη, όπου ο Χάρντενμπεργκ χαρίζει τα χρέη της Γιούλε και τους υπόσχεται πως δεν θα ειδοποιήσει την αστυνομία. Ωστόσο, δεν κρατάει την υπόσχεσή του αυτή και η αστυνομία, με τις ειδικές μάλιστα δυνάμεις Spezialeinsatzkommando, εισβάλλει στο σπίτι των παιδιών. Το βρίσκουν άδειο και στον τοίχο ένα σημείωμα που γράφει: Κάποιοι άνθρωποι δεν αλλάζουν ποτέ. Τα παιδιά είχαν υποψιαστεί πως ο επιχειρηματίας τους είπε ψέματα, γι' αυτό έφυγαν από το σπίτι. Το πρωί τους βρίσκει και τους τρεις μαζί σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Μεσόγειο.

Η ταινία τελειώνει με τα τρία παιδιά να σχεδιάζουν το ταξίδι που θα κάνουν με ένα κότερο. Στην αρχική, γερμανική έκδοση της ταινίας, σκοπός του ταξιδιού είναι να φτάσουν σε ένα νησί της Μεσογείου και να καταστρέψουν τους τηλεοπτικούς αναμεταδότες που υπάρχουν εκεί, διακόπτοντας έτσι το τηλεοπτικό σήμα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Ντάνιελ Μπρουλ Γιαν
Γιούλια Γεντς Γιούλε
Στίπε Έρκεγκ Πέτερ
Μπούργκχαρτ Κλάουσνερ Χάρντενμπεργκ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]