Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Σε Άγνωστα Νερά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Σε Άγνωστα Νερά
ΣκηνοθεσίαΡομπ Μάρσαλ
ΠαραγωγήWalt Disney Pictures
Jerry Bruckheimer Films
ΣενάριοΤιμ Πάουερς (βιβλίο)
Τεντ Έλιοτ
Τέρι Ρόσιο (σενάριο)
Βασισμένο σεΟι Πειρατές της Καραϊβικής και On Stranger Tides
ΠρωταγωνιστέςΤζόνι Ντεπ
Τζέφρεϊ Ρας
Πενέλοπε Κρουθ
Ίαν Μακ Σέιν
ΜουσικήΧανς Ζίμερ
ΤραγούδιΧανς Ζίμμερ
ΦωτογραφίαΝτάριους Βόλσκι
ΜοντάζΝτέιβιντ Μπρένερ και Wyatt Smith
ΕνδυματολόγοςPenny Rose
Εταιρεία παραγωγήςWalt Disney Pictures και Jerry Bruckheimer Films
ΔιανομήFórum Hungary, Netflix και Disney+
Πρώτη προβολήΗΠΑ: 20 Μαΐου 2011
Ελλάδα: 19 Μαΐου 2011
Διάρκεια137 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΣτο Τέλος του Κόσμου
ΈπεταιΟι Νεκροί δεν Λένε Παραμύθια

Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Σε Άγνωστα Νερά (αγγλικά: Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides) είναι αμερικανική περιπετειώδης ταινία φαντασίας παραγωγής 2011. Είναι το τέταρτο μέρος της σειράς ταινίων Οι Πειρατές της Καραϊβικής, τέσσερα χρόνια μετά την τρίτη ταινία Στο Τέλος του Κόσμου (2007). Είναι η πρώτη ταινία της σειράς που σκηνοθετήθηκε από τον Ρομπ Μάρσαλ και όχι από τον Γκορ Βερμπίνσκι, ενώ την παραγωγή ανέλαβε για τέταρτη φορά ο Τζέρι Μπρουκχάιμερ. Το σενάριο έγραψαν οι Τεντ Έλιοτ και Τέρι Ρόσιο και είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα On Stranger Tides του Τιμ Πάουερς. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τζακ Σπάροου επιστρέφει ο Τζόνι Ντεπ, όπως και ο Τζέφρεϊ Ρας στο ρόλο του Μπαρμπόσα. Το καστ ενισχύουν οι Πενέλοπε Κρουθ, Ίαν Μακ Σέιν, Κέβιν Μακ Νάλι, Σαμ Κλάφλιν, Άστριντ Μπερζέ-Φρίσμπι και Στίβεν Γκράχαμ. Η πλοκή της ταινίας ακολουθεί τον Τζακ Σπάροου, ο οποίος θα ξανασυναντηθεί με μία γυναίκα από το παρελθόν του και δεν είναι σίγουρος αν πρόκειται για την αγαπημένη του, ή για μία αδίστακτη γυναίκα που θέλει να τον χρησιμοποιήσει για να βρει την Πηγή της Νεότητας. Όταν τον αναγκάζει να επιβιβαστεί στο πλοίο "Η Εκδίκηση της Βασίλισσας Άννας" του πειρατή Μαυρογένη, ο Τζακ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία απρόσμενη περιπέτεια στην οποία δεν ξέρει τι πρέπει να φοβάται περισσότερο: τον Μαυρογένη, ή την γυναίκα από το παρελθόν του.

Το πρότζεκτ ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 και αντίθετα με τις υπόλοιπες τρεις ταινίες που γυρίστηκαν στην Καραϊβική, το μεγαλύτερο μέρος της τέταρτης ταινίας γυρίστηκε στην Χαβάη. Οι σεναριογράφοι Έλιοτ και Ρόσιο πρωτοέμαθαν για το βιβλίο του Πάουερς κατά τη διάρκεια της παραγωγής των ταινιών Το Σεντούκι του Νεκρού (2006) και Στο Τέλος του Κόσμου (2007) και θεώρησαν πως είναι μια καλή αρχή για την τέταρτη ταινία. Η παραγωγή ξεκίνησε μετά το τέλος της Απεργίας των Σεναριογράφων το 2007-2008 με τα γυρίσματα να διαρκούν 106 μέρες μεταξύ του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 2010, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στη Χαβάη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Πουέρτο Ρίκο και στην Καλιφόρνια.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 20 Μαΐου 2011 και για πρώτη φορά σε μορφή 3D. Απέσπασε μικτά προς αρνητικά σχόλια από τους κριτικούς, με αρκετούς να κριτικάρουν το σενάριο και την έλλειψη πρωτοτυπίας και άλλους να επαινούν τις ερμηνείες, τη σκηνοθεσία και τα εφέ.[1] Όπως και οι προηγούμενες ταινίες της σειράς έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Τα συνολικά έσοδα ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια[2] και έγινε έτσι η 8η ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που το καταφέρνει.[3]

Η επόμενη ταινία της σειράς προβλήθηκε στους κινηματογράφους στις 7 Ιουλίου του 2017 και σκηνοθετήθηκε από τους Γιόακιμ Ρόνινγκ και Έσπεν Σάντμπεργκ.[4]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζακ Σπάροου ταξιδεύει στο Λονδίνο για να εντοπίσει κάποιον που τον υποδύεται. Ο απατεώνας στρατολογεί πλήρωμα για να βρει την θρυλική Πηγή της Νεότητας. Πρώτα ο Τζακ σώζει τον φίλο του, Τζόσαμι Γκιμπς από την κρεμάλα, αλλά τελικά συλλαμβάνονται και οι δύο. Ο Τζακ καλείται από τον Βασιλιά Γεώργιο Β' να βρει αυτός πρώτος την Πηγή της Νεότητας, πριν την ανακαλύψουν οι Ισπανοί. Επικεφαλής αυτής της εκστρατείας είναι ο εχθρός του Τζακ, ο Καπετάνιος Έκτορ Μπαρμπόσα, ο οποίος τώρα υπηρετεί το Βρετανικό Ναυτικό, αφού έχασε το πλοίο του Τζακ, το Μαύρο Μαργαριτάρι, καθώς και το πόδι του.

Ο Τζακ δραπετεύει και συναντά τον πατέρα του, Καπετάνιο Τιγκ, ο οποίος τον προειδοποιεί ότι η Πηγή θα τον περάσει από δοκιμασίες. Ο απατεώνας που υποδυόταν τον Τζακ είναι η Ανχέλικα, μία παλιά αγαπημένη του και κόρη του αδίστακτου πειρατή Μαυρογένη, ο οποίος διαθέτει υπερφυσικές δυνάμεις και εξασκεί βουντού. Ο Τζακ αναγκάζεται να γίνει μέλος του πληρώματος του Μαυρογένη και να τον οδηγήσει στην Πηγή. Εν τω μεταξύ, ο Γκιμπς, ο οποίος έχει απομνημονεύσει και μετά καταστρέψει τον χάρτη του Τζακ, αναλαμβάνει να οδηγήσει τον Μπαρμπόσα και το πλήρωμά του στην Πηγή.

Στο πλοίο του Μαυρογένη, "Η Εκδίκηση της Βασίλισσας Άννας", ο Τζακ μαθαίνει ότι το νερό της Πηγής πρέπει να το πιει κανείς από δύο ασημένια δισκοπότηρα που ανήκουν στον Χουάν Πόνθε ντε Λεόν και το ένα δισκοπότηρο θα πρέπει να περιέχει ένα δάκρυ γοργόνας. Αυτός που θα πιεί από το δισκοπότηρο με το δάκρυ θα πάρει ζωή, ενώ ο άλλος θα πεθάνει. Ο Μαυρογένης χρειάζεται το νερό από την Πηγή για να αποτρέψει την προφητεία που τον θέλει να σκοτώνεται από έναν άντρα με ένα πόδι, και έτσι βάζει πλώρη για το Γουάιτκαπ Μπέι. Εκεί, παγιδεύει μια γοργόνα, την οποία ο ιεραπόστολος Φίλιπ Σουίφτ ονομάζει Σειρήνα. Ο Μαυρογένης στέλνει τον Σπάροου να βρει τα δισκοπότηρα από το πλοίο του Χουάν Πόνθε ντε Λεόν. Ο Τζακ βρίσκει το πλοίο και εκεί τον περιμένει ο Μπαρμπόσα. Μαζί, συνειδητοποιούν ότι οι Ισπανοί έχουν ήδη στην κατοχή τους τα δισκοπότηρα.

Ο Μπαρμπόσα παραδέχεται ότι θέλει μόνο να σκοτώσει τον Μαυρογένη επειδή του πήρε το Μαύρο Μαργαριτάρι και τον ανάγκασε να κόψει το πόδι του ώστε να δραπετεύσει. Μαζί με τον Τζακ, καταστρώνουν σχέδιο για να νικήσουν τον Μαυρογένη και μετά κλέβουν τα δισκοπότηρα από τους Ισπανούς. Εν τω μεταξύ, η Σειρήνα ανταποδίδει την αγάπη της προς τον Φίλιπ και μετά αναγκάζεται να χύσει ένα δάκρυ, και μόλις ο Μαυρογένης το πάρει, την αφήνει να πεθάνει, αναγκάζοντας τον Φίλιπ να τον ακολουθήσει. Ο Τζακ επιστρέφει με τα δισκοπότηρα και τον Γκιμπς. Διαπραγματεύεται με τον Μαυρογένη να του επιστρέψει την πυξίδα του και να ελευθερώσει τον Γκιμπς, σε αντάλλαγμα με τα δισκοπότηρα. Ο Μαυρογένης δέχεται και ελευθερώνει τον Γκιμπς, ο οποίος φεύγει κρατώντας την πυξίδα του Τζακ.

Στην Πηγή, ο Μαυρογένης και το πλήρωμά του δέχονται επίθεση από τον Μπαρμπόσα και τους Ισπανούς, οι οποίοι θέλουν να καταστρέψουν την Πηγή, καθώς θεωρούν ότι δρα ενάντια στον Θεό. Μετά από μία μάχη, ο Μπαρμπόσα μαχαιρώνει τον Μαυρογένη με ένα δηλητηριασμένο ξίφος και η Ανχέλικα τραυματίζεται. Ο Μπαρμπόσσα παίρνει το μαγικό ξίφος του Μαυρογένη και φεύγει μαζί με το πλήρωμά του. Ο Φίλιπ τραυματίζεται σοβαρά, επιστρέφει στην Σειρήνα και την ελευθερώνει. Αφού βρει τα δισκοπότηρα, η Σειρήνα τα δίνει στον Τζακ και επιστρέφει στον Φίλιπ για να τον γιατρέψει.

Η Ανχέλικα σκοπεύει να θυσιαστεί για να σώσει τον πατέρα της, αλλά ο Τζακ δίνει στον Μαυρογένη να πιει από το δισκοπότηρο χωρίς το δάκρυ, ενώ η Ανχέλικα πίνει από αυτό με το δάκρυ. Ο Μαυρογένης πεθαίνει και η Ανχέλικα σώζεται. Ωστόσο, υποψιαζόμενος ότι μπορεί να θέλει να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα της, ο Τζακ την εγκαταλείπει σε ένα ερημικό νησί. Αργότερα, ο Τζακ συναντά τον Γκιμπς, ο οποίος χρησιμοποίησε την πυξίδα του Τζακ για να βρει το πλοίο του Μαυρογένη και να πάρει το μπουκάλι που περιείχε το Μαύρο Μαργαριτάρι, το οποίο ο Μαυρογένης είχε μαγικά συρρικνώσει. Οι δυο τους ελπίζουν να βρουν έναν τρόπο ώστε να επαναφέρουν το Μαύρο Μαργαριτάρι στο αρχικό του μέγεθος.

Σε μια σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, η Ανχέλικα, ακόμα στο νησί, βρίσκει την κούκλα βουντού του Σπάροου που ξέβρασε η θάλασσα.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζόνι Ντεπ στο ρόλο του Τζακ Σπάροου
  • Τζέφρεϊ Ρας στο ρόλο του Μπαρμπόσα
  • Πενέλοπε Κρουζ στο ρόλο της Ανχέλικα
  • Ίαν Μακ Σέιν στο ρόλο του Μαυρογένη
  • Κέβιν ΜακΝάλι στο ρόλο του Τζόσαμι Γκιμπς
  • Σαμ Κλάφλιν στο ρόλο του Φίλιπ Σουίφτ
  • Άστριντ Μπερζέ-Φρίσμπι στο ρόλο της Σειρήνα
  • Ρίτσαρντ Γκρίφιθς στο ρόλο του Βασιλιά Γεώργιου ΙΙ
  • Στίβεν Γκράχαμ στο ρόλο του Σκραμ
  • Γκρεγκ Έλις στο ρόλο του Θίοντορ Γκρόουβς
  • Ντάμιαν Ο' Χέιρ στο ρόλο του Τζιλέτ
  • Τζέμα Γουόρντ στο ρόλο της Ταμάρα
  • Μπράισον Καρβάλο στο ρόλο του Κέιλς Κέιμεν
  • Κιθ Ρίτσαρντς στο ρόλο του Καπετάνιου Τιγκ
  • Τζούντι Ντεντς στο ρόλο μιας αριστοκράτισσας
  • Εμίλια Τζόουνς στο ρόλο μιας νεαρής Αγγλίδας

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα στάδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφίσα της ταινίας Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Σε Άγνωστα Νερά

Μετά την τρίτη ταινία, ο Τζέρι Μπρουκχάιμερ δήλωσε ότι αυτή θα ήταν και η τελευταία ταινία που θα ολοκλήρωνε την τριλογία.[5] Μετά την επιτυχία όμως του τρίτου μέρους, ο Πρόεδρος της Walt Disney Pictures, Ντικ Κουκ δήλωσε ότι θα τον ενδιέφερε μία τέταρτη ταινία.[6] Στις 25 Σεπτεμβρίου 2008, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης της Disney, οι Κουκ και Ντεπ ανακοίνωσαν ότι το τέταρτο μέρος βρίσκεται στα στάδιο της ανάπτυξης.[7] Τον Ιούνιο του 2009, ο Μπρουκχάιμερ δήλωσε ότι η Ντίσνεϊ επιθυμεί να κυκλοφορήσει η ταινία τον Μάιο του 2011 και εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στην καρέκλα του σκηνοθέτη ο Γκορ Βερμπίνσκι.[8] Τον Αύγουστο του 2009 ο Ρομπ Μάρσαλ[9] μπαίνει σε διαπραγματεύσεις για να αναλάβει την σκηνοθεσία και τον Νοέμβριο επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του.[10] Τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε ο τίτλος On Stranger Tides.[11] Τον Σεπτέμβριο του 2009, ο Ντικ Κουκ παραιτήθηκε μετά από 38 χρόνια εργασίας στην Disney.[12] Οι λόγοι παραίτησής του παραμένουν άγνωστοι, αλλά φήμες λένε για διαφωνίες με τον πρόεδρο του στούντιο, Μπομπ Άιγκερ. Μετά την παραίτησή του, η πίστη του Ντεπ στην ταινία κλονίστηκε, λέγοντας ότι "Χάθηκε λίγος ενθουσιασμός, αυτή τη στιγμή. Όλα γεννήθηκαν σε εκείνο το γραφείο." Ο Ντεπ εξήγησε ότι ο Κουκ ήταν ένας από τους λίγους που δέχτηκαν αμέσως την δική του εκδοχή στον ρόλο του Τζακ Σπάροου, υποστηρίζοντας ότι "Όταν τα πράγματα πήγαν να δυσκολέψουν στο Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού και όλοι οι άλλοι στο στούντιο δεν ήταν και τόσο ενθουσιασμένοι με την ερμηνεία μου, ο Ντικ ήταν εκεί. Με εμπιστεύτηκε."[13]

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2009, ο συγγραφέας Τιμ Πάουερς επιβεβαίωσε ότι η Ντίσνεϊ αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου του On Stranger Tides.[14] Το σενάριο ανέλαβαν να γράψουν οι Τεντ Έλιοτ και Τέρι Ρόσιο, σεναριογράφοι ολόκληρης της τριλογίας Οι Πειρατές της Καραϊβικής (Pirates of the Caribbean), και ο Ρόσιο δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσουν πολλά στοιχεία από το βιβλίο, όπως τον Μαυρογέννη και την Πηγή της Νεότητας, αλλά η ταινία δεν θα είναι πιστή μεταφορά.[15]

Διανομή Ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2008 ο Τζόνι Ντεπ ανακοίνωσε την συμμετοχή του, λέγοντας ότι θα επέστρεφε μόνο αν το σενάριο ήταν καλό.[16] Τον επόμενο χρόνο, η Disney ανακοίνωσε ότι ο Ντεπ θα πληρωθεί το αστρονομικό ποσό των 55,5 εκατομμυρίων δολαρίων.[17] Ο Τζέφρεϊ Ρας δήλωσε ενδιαφέρον να επαναλάβει τον ρόλο του Μπαρμπόσα και αργότερα ο Μπρουκχάιμερ επιβεβαίωσε την συμμετοχή του [18] όπως και του Κέβιν ΜακΝάλι στον ρόλο του Γκιμπς.[19] Οι πρωταγωνιστές των προηγούμενων ταινιών, Ορλάντο Μπλουμ και Κίρα Νάιτλι δήλωσαν ότι δεν θα επιστρέψουν, καθώς προτιμούν να ασχοληθούν με διαφορετικά πρότζεκτ και επίσης ότι το στόρι των Γουίλ και Ελίζαμπεθ έχει φτάσει στο τέλος του.[20][21][22] Νέοι ηθοποιοί, συμπεριλαμβανομένων του Ίαν Μακ Σέιν και της Πενέλοπε Κρουθ, επιβεβαιώθηκε ότι θα συμμετέχουν στην ταινία, στους ρόλους του Μαυρογένη και της κόρης του, Ανχέλικα, αντίστοιχα.[23]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 14 Ιουνίου 2010 στην Χαβάη[24] και τελείωσαν στις 19 Νοεμβρίου 2010.[25] Η Disney απαίτησε ο προϋπολογισμός της ταινίας να κρατηθεί στα 200 εκατομμύρια δολάρια, 100 εκατομμύρια λιγότερα από το Στο Τέλος του Κόσμου και 25 εκατομμύρια λιγότερα από το Το Σεντούκι του Νεκρού.[26] Τον Μάιο του 2010 ανακοινώθηκε ότι το τέταρτο μέρος θα γυριστεί και θα κυκλοφορήσει σε 3D.[27]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε άνοιγμα με 90,1 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο σαββατοκύριακο.[2] Απέφερε 241 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office και 804,6 εκατομμύρια δολάρια στον υπόλοιπο κόσμο, φτάνοντας συνολικά τo 1 δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως.[2] Είναι η δεύτερη ταινία της σειράς μετά Το Σεντούκι του Νεκρού που ξεπερνά το 1 δις[28] και η όγδοη ταινία γενικά που το καταφέρνει.[3] Καταλαμβάνει τη 12η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών.[28] Ανάμεσα στις υπόλοιπες ταινίες της σειράς, καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στο αμερικανικό box office και την δεύτερη παγκοσμίως, πίσω από το Το Σεντούκι του Νεκρού.[29]

Επόμενη ταινία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Σε Άγνωστα Νερά στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Σε Άγνωστα Νερά στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2011. 
  3. 3,0 3,1 Pamela McClintock (3 Ιουλίου 2011). «Jerry Bruckheimer Reacts to 'Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides' Passing $1 Billion Worldwide». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
  4. FLEMING JR, MIKE (29 Μαΐου 2013). «‘Kon-Tiki’ Helmers Joachim Rønning and Espen Sandberg Land ‘Pirates Of The Caribbean 5′». Deadline. http://www.deadline.com/2013/05/kon-tiki-helmer-joachim-ronning-and-espen-sandberg-land-pirates-of-the-caribbean-5/. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013. 
  5. Mitchell, Peter (10 Μαΐου 2007). «The pirates' treasure». Herald Sun. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  6. Friedman, Josh (29/05/2007). «4th `Pirates' film already on horizon». Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/2007/may/29/business/fi-boxoffice29. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  7. Borys Kit, Carolyn Giardina (24 Σεπτεμβρίου 2008). «Johnny Depp in deep with Disney». hollywoodreporter.com. The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  8. Edward Douglas (11 Ιουνίου 2009). «Bruckheimer gives updates on Pirates & The Lone Ranger». ComingSoon.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-07-22. https://web.archive.org/web/20130722105720/http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=56211. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  9. Michael Fleming (2 Αυγούστου 2009). «Rob Marshall circles 'Pirates'». Variety magazine. http://www.variety.com/article/VR1118006813.html?categoryid=13&cs=1. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  10. Neil Miller (17 Νοεμβρίου 2009). «Rob Marshall Confirmed for Pirates of the Caribbean 4». FilmSchoolRejects.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  11. Geoff Boucher (11 Σεπτεμβρίου 2009). «Johnny Depp (in Jack Sparrow costume) surprises Disney D23 Expo audience». Los Angeles Times. http://latimesblogs.latimes.com/herocomplex/2009/09/johnny-depp-jack-sparrow-disney-costume-.html. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  12. Chmielewski, Dawn C.; Eller, Claudia; Fritz, Ben. «Walt Disney Studios chief Dick Cook abruptly leaves the company». Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/2009/sep/19/business/fi-ct-disney19. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  13. Claudia Eller (18 Σεπτεμβρίου 2009). «Johnny Depp says he's 'shocked and very sad' about Dick Cook's departure». Los Angeles Times. http://latimesblogs.latimes.com/entertainmentnewsbuzz/2009/09/johnny-depp-says-hes-shocked-and-very-sad-about-dick-cooks-departure.html. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  14. Boucher, Geoff (6 Οκτωβρίου 2009). «Surprised author Tim Powers finds himself setting sail with 'Pirates of the Caribbean'». Los Angeles Times. http://latimesblogs.latimes.com/herocomplex/2009/10/surprised-author-tim-powers-finds-himself-setting-sail-with-pirates-of-the-caribbean-.html. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  15. Plumb, Alastair (9 Οκτωβρίου 2009). «The Latest On Pirates 4 Origins». Empire. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  16. Marc Graser (24 Σεπτεμβρίου 2008). «Disney, Depp return to 'Caribbean'». Variety magazine. http://www.variety.com/article/VR1117992798.html. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  17. «PIRATES NO 4 NETS £33M FOR JOHNNY». Express.co.uk. 15 Νοεμβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  18. Ditzian, Eric (23 Σεπτεμβρίου 2009). «Geoffrey Rush Says He's Planning To Shoot 'Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides' In The Spring». MTV. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  19. «Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides Movie Interview - Bruckheimer on Pirates of the Caribbean 4». IGN. 23 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  20. «Three Pirates enough for Keira». Daily Mirror. 22 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  21. Wigler, Josh (26 Ιανουαρίου 2010). «Orlando Bloom Won't Return For 'Pirates Of The Caribbean: On Stranger Tides'». MTV. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  22. Weintraub, Steve (20 Φεβρουαρίου 2010). «Johnny Depp Provides Updates on DARK SHADOWS, THE TOURIST and PIRATES OF THE CARIBBEAN: ON STRANGER TIDES». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  23. Eric Ditzian (19 Μαρτίου 2010). «Exclusive: Penelope Cruz To Play Johnny Depp's Love Interest In New 'Pirates'». MTV. MTV Movie News. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  24. Jerry Bruckheimer. «Announcement of initial shooting». Twitter. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  25. «Jerry Bruckheimer στο Twitter». Twitter. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2011. 
  26. Claudia Eller, Dawn C. Chmielewski (03/05/2010). «Not even Bruckheimer movies can escape budget cuts». Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/2010/may/03/business/la-fi-ct-bruckheimer-20100427. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  27. Nikki Finke (17 Μαΐου 2010). «Disney's 'Pirates Of The Caribbean 4' In 3D». Deadline. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  28. 28,0 28,1 «All Time Box Office Worldwide Grosses». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2011. 
  29. «Series: Pirates of the Caribbean». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]