Οι Κορσικανοί Αδελφοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οι Κορσικανοί Αδελφοί, 1852

Οι Κορσικανοί Αδελφοί (στα γαλλικά: Les Frères corses) είναι νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1845. Έχει μεταφερθεί πολλές φορές στη σκηνή και τον κινηματογράφο.

Στο έργο του αυτό, ο Αλέξανδρος Δουμάς παίρνει το θέμα του από τη γνωστή και διαδεδομένη συνήθεια της "βεντέτας" στο μεγάλο νησί της Μεσογείου, την Κορσική. Η "βεντέτα" είναι ένας άγραφος νόμος που επιβάλλει σ' ένα οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας ενός σκοτωμένου να "πάρει πίσω το αίμα" σκοτώνοντας ένα οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας του φονιά.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο αδελφοί από την Κορσική, ο Ιούλιος και ο Λουδοβίκος ντε Φράνσις ήταν δίδυμοι. Γεννήθηκαν μάλιστα ενωμένοι -όπως οι Σιαμαίοι- και τους χώρισαν με εγχείρηση.

Τα δύο αδέλφια είχαν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Όμως, τους ένωνε αδιάσπαστα ένας ψυχικός δεσμός, σχεδόν υπερφυσικός, που τους ειδοποιούσε αμέσως για ό,τι συνέβαινε στον ένα ή τον άλλο, όσο μακριά και αν βρίσκονταν.

Στα 9 τους χρόνια, τα δύο αδέλφια έχασαν τον πατέρα τους, εξαιτίας της "βεντέτας". Τον σκότωσε ο Αντώνης Κολόνας επειδή ο πατέρας ντε Φράνσις ήταν μέλος της οικογένειας Ορλάντη κι επειδή η οικογένεια του Κολόνα είχε ανοιχτούς λογαριασμούς αίματος, με αφορμή μία κότα.

Η ευθύνη της εκδικήσεως, η υποχρέωση να "πάρουν πίσω το αίμα" έπεφτε τώρα, σύμφωνα με τις επιταγές της "βεντέτας", στους γιους του ντε Φράνσις, δηλαδή στα δίδυμα αδέλφια. Ο Ιούλιος ήταν ένας τέλειος Κορσικανός που πίστευε με φανατισμό΄στην ιερότητα του εθίμου. Αντίθετα ο Λουδοβίκος ήταν φιλήσυχος και δεν ήθελε ν' ακούει για πιστόλια, φόνους και αίματα. Γι' αυτό, όταν σύμφωνα με τα καθιερωμένα, η μητέρα πήγε τα δυο της αγόρια μπροστά στον τάφο του πατέρα τους να δώσουν "όρκο εκδικήσεως", κανένας δεν περίμενε πως ο φιλήσυχος Λουδοβίκος θα ορκιζόταν με τόσο πάθος να σκοτώσει το φονιά του πατέρα του.

Πέρασαν 8 ολόκληρα χρόνια. Ο Ιούλιος φρόντισε να τελειοποιηθεί στη χρήση των όπλων και τη σκοποβολή, ενώ ο Λουδοβίκος ζούσε κλεισμένος στον εαυτό του, με συντροφιά τα βιβλία του. Κι όταν ο Ιούλιος τον κατηγόρησε μία μέρα ότι δεν ήταν έτοιμος να φροντίσει για την εξόντωση του εχθρού τους, ο Λουδοβίκος τού είπε ότι αντίθετα ήταν πανέτοιμος. Και του έδειξε ένα χειρόγραφο βιβλίο του που είχε αντικείμενο την κατάργηση της "βεντέτας". Ο Ιούλιος θύμωσε, έβρισε τον αδελφό του και στο τέλος ήρθαν στα χέρια με μανία.

Ύστερα από το επεισόδιο αυτό, ο Λουδοβίκος αποφάσισε να φύγει για το Παρίσι, όπου θα σπούδαζε νομικά για να μπορέσει να αγωνιστεί για την κατάργηση της "βεντέτας". Μα το ίδιο βράδυ, τα δύο αδέλφια είδαν στον ύπνο τους το ίδιο όνειρο: τον πατέρα τους να κλαίει.

Η συνέχεια της ιστορίας είναι συναρπαστική και με αναπάντεχες ανατροπές.

Μεταφορές στην οθόνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • "Οι Κορσικανοί Αδελφοί" (The Corsican Brothers), ταινία του 1898 σκηνοθεσίας του Τζορτζ Άλμπερτ Σμιθ.
 • "Οι Κορσικανοί Αδελφοί" (The Corsican Brothers), ταινία του 1912.
 • "Οι Κορσικανοί Αδελφοί" (The Corsican Brothers), ταινία του 1915.
 • "Οι Κορσικανοί Αδελφοί" (The Corsican Brothers), ταινία του 1920.
 • "Οι Κορσικανοί Αδελφοί" (The Corsican Brothers), ταινία του 1941.
 • "Start the Revolution Without Me", παρωδία του 1970.
 • "Blood Brothers", βρετανικό μιούζικαλ που έκανε πρεμιέρα το 1983.
 • "Cheech and Chong's The Corsican Brothers", παρωδία του 1984.
 • "Οι Κορσικανοί Αδελφοί" (The Corsican Brothers), ταινία του 1985.
 • "Κορσικανοί Αδελφοί" (The Corsican Brothers), κινούμενα σχέδια του 1990.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • "Οι Κορσικανοί Αδελφοί", Κλασσικά Εικονογραφημένα Νο 1030, Εκδόσεις Μ. Πεχλιβανίδη & Σία