Οικονομία της Ασίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η οικονομία της Ασίας αποτελείται από 4.5 δισεκατομμύρια άτομα (το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού) τα οποία ζουν σε 49 διαφορετικές χώρες.[1] Η Ασία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ήπειρος οικονομικά, ενώ ταυτόχρονα είναι η μεγαλύτερη ηπειρωτική οικονομία όσον αφορά το ονομαστικό ΑΕΠ και ΙΑΔ του κόσμου.[2] Επιπλέον, η Ασία είναι η περιοχή του κόσμου με τις μεγαλύτερες σύγχρονες οικονομικές εκρήξεις, ξεκινώντας από το Ιαπωνικό οικονομικό θαύμα (1950-1990), το Θαύμα του Ποταμού Χαν (1961-1996) στη Νότια Κορέα, την οικονομική άνθηση (1978-2013) στην Κίνα, τις Μικρές Τίγρεις (1990–σήμερα) στην Ινδονησία, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, και την άνθηση στην Ινδία (1991–σήμερα).

Όπως και σε όλες τις περιοχές του κόσμου, τα πλούτη των κρατών της Ασίας διαφέρουν σημαντικά μεταξύ και εντός μελών. Αυτή η απόκλιση προκαλείται από το τεράστιο μέγεθος της Ασίας, οδηγώντας σε ένα τεράστιο εύρος από διαφορετικούς πολιτισμούς, περιβάλλοντα, ιστορικούς δεσμούς και κυβερνητικά συστήματα. Οι μεγαλύτερες οικονομίες στην Ασία σε όρους ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε ιστοιμία αγοραστικής δύναμης είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Ταϊλάνδη και η Ταϊβάν. Όσον αφορά το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) προηγείται η Κίνα και ακολουθεί η Ιαπωνία, η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη και το Ιράν.

Ο συνολικός πλούτος συγκεντρώνεται κυρίως στην Ανατολική Ασία, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ αν μετρηθεί με βάση το ΑΕΠ ανά κάτοικο, είναι συγκεντρωμένος κυρίως στην Ανατολική Ασία, στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, τη Σιγκαπούρη και το Μπρουνέι, καθώς και στις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες της Δυτικής Ασίας, όπως είναι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και το Ομάν.[3][4][5] Το Ισραήλ και η Τουρκία είναι άλλες δύο μεγαλύτερες οικονομίες στη Δυτική Ασία. Το Ισραήλ (βασισμένο στην επιχειρηματικότητα στις διαφοροποιημένες βιομηχανίες) είναι μια ανεπτυγμένη χώρα, ενώ η Τουρκία (ιδρυτικό μέλος του ΟΟΣΑ) είναι μια προηγμένη αναδυόμενη χώρα. Η Κύπρος, είναι μια ακόμη αναπτυγμένη χώρα στην Δυτική Ασία. Η Ασία, με την εξαίρεση της Ιαπωνίας (βασισμένη στη βαριά βιομηχανία και την ηλεκτρική επιτήδευση), της Νότιας Κορέας (βασισμένη στη βαριά βιομηχανία και την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών), την Ταϊβάν (βασισμένη στην βαριά βιομηχανία και τη κατασκευή μερών υψηλής τεχνολογίας), το Χονγκ Κονγκ (βασισμένο στην βιομηχανία των οικονομικών και τις υπηρεσίες) και τη Σιγκαπούρη (βασισμένη στην παραγωγή υλικών υψηλής τεχνολογίας, στη βιοτεχνολογία, τον τομέα των οικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών και του τουρισμού), τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σήμερα σε μια φάση ταχείας ανάπτυξης και εκβιομηχάνισης. Η Κίνα (οδηγούμενη από την κατασκευή και την ανάπτυξη από τις άμεσες ξένες επενδύσεις[6]) και η Ινδία (οδηγούμενη από τα εμπορεύματα, προορισμός εταιρικών εξωτερικών αναθέσεων και λογισμικού υπολογιστών) είναι οι δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες του κόσμου.

Γενικά οι χώρες της Ανατολικής Ασίας και της ΕΧΝΑ βασίζονται στις κατασκευές και το εμπόριο (και στη συνέχεια σταδιακά την αναβάθμιση της βιομηχανίας και του εμπορίου[7]), ενώ σταδιακά επεκτείνουν τον τομέα της βιομηχανίας της υψηλής τεχνολογίας και την οικονομική βιομηχανία[8]. Για την ανάπτυξη, οο χώρες της Μέσης Ανατολής εξαρτούνται περισσότερο από τις χρήσεις της εφαρμοσμένης μηχανικής για να ξεπεράσουν τις κλιματικές δυσκολίες για την οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγή των βασικών προϊόντων όπως π.χ. το Γλυκό αργό πετρέλαιο (το αργό πετρέλαιο όπου η περιεκτικότητα θείου δεν ξεπερνά το 0.5%).[9] Με τα χρόνια ταχείας οικονομικής ανάπτυξηα και μεγάλου εμπορικού πλεονάσματος με τον υπόλοιπο κόσμο, η Ασία έχει συσσωρεύσει πάνω από 8.5 τρις δολάρια συναλλαγματικών αποθεμάτων – περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου. Ο επεκτεινόμενος τριτογενής και τεταρτογενής τομέας επεκτείνουν το μερίδιο της ασιατικής οικονομίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Population of Asia in 2014». World Population Statistics. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2014. 
  2. «http://www.imf.org/external/datamapper/NGDPD@WEO/OEMDC/ADVEC/WEOWORLD». www.imf.org. http://www.imf.org/external/datamapper/NGDPD@WEO/OEMDC/ADVEC/WEOWORLD. 
  3. «Global wealth report». www.credit-suisse.com. Credit Suisse. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019. 
  4. «Global wealth report 2019» (PDF). Credit Suisse. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019. 
  5. «Global wealth databook 2019» (PDF). Credit Suisse. 
  6. «Asian Economic Integration Reports». 15 Οκτωβρίου 2014. 
  7. «The Asian Tigers from Independence to Industrialisation». 
  8. «Asian Development Outlook (ADO) Series». 21 Νοεμβρίου 2017. 
  9. «Asia: Resources». 4 Ιανουαρίου 2012.