Οικογένεια Χρυσόπουλοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η οικογένεια Χρυσόπουλοι (Crisopulli), είναι ευγενής και αρχαία Ιταλική οικογένεια που κατάγεται από την Ελλάδα και προκύπτει από ένα αυτοκρατορικό έγγραφο του 1754 από το νησί της Χίου.

Το επώνυμο μπορεί να έχει υποστεί παραλλαγές λόγω διαφορετικών διαλέκτων, πιστεύεται λοιπόν ότι το όνομα Crisopulli προήλθε πιθανώς από το Χρυσολίνι (Crisolini).

Λόγω της δίωξης των απιστών, η οικογένεια Κρισοπούλι εγκατέλειψε τη μητέρα πατρίδα του τον 11ο αιώνα ερχόμενοι στην Ιταλία χωρίστηκε σε τέσσερις κλάδους που εγκαταστάθηκαν στην Αμέλια , στην Ούμπρια, τη Ρώμη και την Τοσκάνη, από τους οποίους όμως αυτός της Τοσκάνης ευδοκιμεί σήμερα[1]. Η οικογένεια διακρίνεται πάντα για την παραδοσιακή θρησκευτικότητα της, καυχημένη διαρκώς από τις αρχές της δεκαετίας του 1500 έως και σήμερα μεταξύ των εκπροσώπων της πολυάριθμοι ιερείς και ιεράρχες, οι οποίοι σχεδόν συνεχώς ακολούθησαν ο ένας τον άλλο, ή πήραν έξω από την πατρίδα τους τιμητικούς βαθμούς στην εκκλησιαστική τους καριέρα[2].

Μεταξύ των μελών του κλάδου της Ρώμης, ξεχωρίζουν οι:

  • Τζιοβάνι, Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας και αργότερα Καρδινάλιος το 1338.
  • Αντόνιο, Ιππότης της πολιτοφυλακής του Παλιατιού στο Λατερνό από το 1679 έως το 1682, και Επίσκοπος της Σαρσίνα.
  • Τζιαμπαττίστα, συγγραφέας της ιστορίας της εξέγερσης της πόλης του Αρέτσο το 1799.

Ο Κλάδος της οικογένειας στην Τοσκάνη και στο Καστέλ ντ΄Άλπε, έχουμε από τα πρώτα χρόνια του δέκατου πέμπτου αιώνα, άφθονες και ακριβείς πληροφορίες στα δημόσια βιβλία αυτής της κοινότητας (σήμερα διατηρούνται στο δημοτικό αρχείο Premilcuore), και πιο συγκεκριμένα στα μητρώα και τους φακέλους των αστικών πράξεων[2].

Άλλος κλάδος της οικογένειας βρέθηκε στην Νάπολη την εποχή της Ναπολιτικής δημοκρατίας. Αριστοκρατική οικογένεια της πόλης με έδρα το Καπουάνο, είχαν στην κατοχή τους δεκατρία φέουδα και το δουκάτο της Μιράντα. Ο κλάδος έδωσε τέσσερις δούκες Μιράντα: Σέργιος το 661, Πέτρος το 741, Σέργιος Β΄ το 835 και Σέργιος Γ΄ το 866[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dizionario Storico Blasonico G.B. di Crollalanza Forni Editore e altro
  2. 2,0 2,1 Enciclopedia Storico Nobiliare V. Spreti e altro
  3. {Memorie delle famiglie nobili delle province meridionali d'Italia, Vol. 1-2, Conte Berardo Candida Gonzaga Arnaldo