Οικογένεια Φακίρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η οικογένεια Φακίρη ήταν εύπορη πατρινή οικογένεια εμπόρων.

Τα μέλη της οικογένειας Φακίρη εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα την περίοδο 1828-1832 και είχαν Χιώτικη καταγωγή. Ασχολήθηκαν με το εμπόριο σταφίδας, από το οποίο απέκτησαν τεράστια περιουσία και συνεργάστηκαν κυρίως με τους Γαλαξειδιώτες ναυτικούς.

Η οικογένεια Φακίρη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη στάση του 1837, όταν και υποκίνησε εξέγερση εναντίον του Όθωνα: Την 12η Μαρτίου ο νομάρχης επέβαλε αυθαίρετα φόρο 600 δραχμών στους εμπόρους, στον οποίο αντέδρασαν οι πατρινοί έμποροι και το δημοτικό συμβούλιο και αρνήθηκαν να τον πληρώσουν. Οι κλητήρες τότε αφαίρεσαν εμπόρευμα ίσης αξίας με αυτό του φόρου από τα εμπορικά καταστήματα. Οι αδελφοί Φακίρη, επειδή θεώρησαν ότι αδικήθηκαν, κάλεσαν τον λαό σε εξέγερση με αποτέλεσμα τα καταστήματα να κλείσουν και για μια εβδομάδα να επικρατεί αναρχία στην Πάτρα. Τελικά κατέφθασε στρατιωτικό σώμα από το Άργος, το οποίο και επέβαλε την τάξη.[1]

Εξέχοντα μέλη της οικογένειας ήταν οι Ανδρέας & Παντολέων Φακίρης. Ο Ανδρέας εγκαταστάθηκε πρώτος το 1828 στην Πάτρα, ενώ ο Παντολέων (1815-1868) το 1832. Ο δεύτερος αναγνωρίστηκε πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στις 23 Οκτωβρίου του 1865. Γενικά η πρώτη παρουσία των Η.Π.Α. είναι στενά συνδεδεμένη με την οικογένεια Φακίρη.[2] Ο Παντολέων απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Νικόλαο, τον Ανδρέα, τον Εμμανουήλ και τον Ιωάννη. Είχε κατασκευάσει οικία επί της Ρήγα Φεραίου, όπου αργότερα στεγάστηκε το Αρσάκειο και σήμερα στεγάζεται το Επιμελητήριο. Ο τάφος της οικογένειας βρίσκεται στο Α΄ νεκροταφείο Πατρών. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δημήτριος Φακίρης ήταν ένας από τους χρηματοδότες του δημοτικού θεάτρου Απόλλων.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν λεξικόν των Πατρών, Πάτρα 1995, 3η έκδοση, σελ. 2156.
  2. Χρήστος Μούλιας, Το λιμάνι της σταφίδας, Πάτρα 2000, σελ.453, ISBN 960-86814-0-5