Οικογένεια Τενενμπάουμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οικογένεια Τενενμπάουμ
The Royal Tenenbaums
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΓουές Άντερσον
ΠαραγωγήΓουές Άντερσον
Μπάρι Μέντελ
Σκοτ Ρούντιν
ΣενάριοΓουές Άντερσον
Όουεν Γουίλσον
ΠρωταγωνιστέςΤζιν Χάκμαν
Αντζέλικα Χιούστον
Ντάνι Γκλόβερ
Γκουίνεθ Πάλτροου
Μπεν Στίλερ
Λουκ Γουίλσον
Μπιλ Μάρεϊ
Όουεν Γουίλσον
ΑφήγησηΆλεκ Μπάλντουιν
ΜουσικήΜαρκ Μάδερσμπο
ΦωτογραφίαΡόμπερτ Γέομαν
ΜοντάζΝτίλαν Τίκενορ
Εταιρεία παραγωγήςTouchstone Pictures
ΔιανομήBuena Vista Pictures
Πρώτη προβολή5 Οκτωβρίου 2001 (Φεστιβάλ Νέα Υόρκης)
Κυκλοφορία14 Δεκεμβρίου 2001 (ΗΠΑ)[1]
Διάρκεια109 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$21 εκατομμύρια[3]
Ακαθάριστα έσοδα$71.4 εκατομμύρια[3]

To Οικογένεια Τενενμπάουμ (πρωτότυπος τίτλος: The Royal Tenenbaums) είναι μία αμερικανική δραματική - κωμική ταινία, του 2001, σε σκηνοθεσία Γουές Άντερσον. Στο σενάριο συνεργάστηκαν για τρίτη φορά ο Άντερσον με τον Όουεν Γουίλσον. Πρωταγωνιστούν οι Τζιν Χάκμαν, Αντζέλικα Χιούστον, Ντάνι Γκλόβερ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Μπεν Στίλερ, Μπιλ Μάρεϊ, Λουκ Γουίλσον και Όουεν Γουίλσον. Η ταινία επικεντρώνεται στην Οικογένεια Τενενμπάουμ και την υπερβολική επιτυχία που γνώρισαν κατά τα παιδικά τους χρόνια, σε αντίθεση με την ενήλικη ζωή τους, στην οποία προσπαθεί να μπει ο εκκεντρικός πατέρας τους, που τους είχε εγκαταλείψει κατά τη νεότητά τους.

Το σενάριο, το οποίο εκτυλίσσεται με θέμα μία δυσλειτουργική οικογένεια, χωρίς σπουδαιότητα και εξιλέωση, είχε αρκετές κινηματογραφικές επιρροές, όπως το Le feu follet (1963), του Λουί Μαλ ή το Οι Υπέροχοι Άμπερσον (1942) του Όρσον Ουέλς. Το χιούμορ της ταινίας χαρακτηρίζεται από ένα ύφος παραλογισμού και ειρωνείας. To soundtrack της, επίσης, είναι αρκετά μεγάλο, ενώ γράφτηκε από τον Μαρκ Μάδερσμπο, ο οποίος συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον Άντερσον.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν γύρω από τη Νέα Υόρκη, ενώ η οικία των Τενενμπάουμ, είναι ένα σπίτι που βρίσκεται στο Χάρλεμ. Παρόλα αυτά, ο σκηνοθέτης προσπάθησε να μην είναι φανερό ότι το που γυρίστηκε η ταινία, με περίεργες στυλιστικές επιλογές και σκηνικά, τα οποία παρουσιάζουν διαφορές χρονικών περιόδων. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, στις 5 Οκτωβρίου του 2001,[4] και έλαβε πολύ θετικές κριτικές, ενώ ήταν και η πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία του Άντερσον έως τότε. Ο Χάκμαν, κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του, ενώ και το σενάριο υπήρξε υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Προτύπου Σεναρίου. Το 2016, συμπεριλήφθηκε στη λίστα του BBC, με τις 100 Σπουδαιότερες Ταινίες του 21ου αιώνα.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινά με αφήγηση και σε πολλές φάσεις της, επεμβαίνει, εξηγώντας στους θεατές πράγματα και καταστάσεις.

Ο Royal Tenenbaum εξηγεί στα τρία του παιδιά, Chas, Margot, και Richie, ότι αυτός και η μητέρα τους Etheline θα χωρίσουν. Το κάθε ένα από τα παιδιά του καταφέρνει μεγάλες επιτυχίες κατά τη νεαρή ηλικία τους. Ο Chas είναι μια επιχειρηματική και μαθηματική ιδιοφυΐα, από τον οποίον ο Royal κλέβει λεφτά. Η Margot, η οποία είναι υιοθετημένη, βραβεύτηκε για ένα θεατρικό που έγραψε σε ηλικία 9 ετών. Ο Richie, τέλος, είναι ένα φαινόμενο του τένις, καθώς και καλλιτέχνης, ο οποίος, μέσα από τους πίνακές του, εκφράζει τον έρωτα που νιώθει για την υιοθετημένη αδελφή του. Ο Royal, συνήθιζε να τον παίρνει σε διάφορες εξόδους, χωρίς τα άλλα δύο παιδιά του. Τέλος, ο Eli Cash, είναι γείτονας της οικογένειας και ο καλύτερος φίλος του Richie.

Η αφήγηση συνεχίζει εικοσιδύο χρόνια αργότερα, όταν ο Royal, διώχνεται από τον ξενοδοχείο, όπου έμενε, από τότε που έφυγε από το σπίτι του. Σε αυτή τη φάση, η οικογένεια γνωρίζει την αποτυχία σε αντίθεση με παλαιότερα. Ο Richie, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο σε ένα κρουαζιερόπλοιο, μετά από μία κατάρρευση που υπέστη. Παράλληλα, αποκαλύπτει σε ένα γράμμα του, στον κολλητό του, τον έρωτα που νιώθει για την αδελφή του. Ο Chas, μετά τον θάνατο της γυναίκας του, από πτώση αεροπλάνου, γίνεται υπερπροστατευτικός με τα παιδιά του, Ari και Uzi. Τέλος, η Margot, έχει παντρευτεί έναν νευρολόγο, τον Raleigh St. Clair, στον οποίον κρύβει ότι είναι καπνίστρια (καθώς και σε όλη την οικογένεια της, από τα 12 της), όπως επίσης και το πολυτάραχο παρελθόν της. Ο Raleigh, εκείνη την περίοδο, διεξάγει έρευνα με αντικείμενο έναν αγόρι ονόματι Dudley Heinsbergen.

Παράλληλα, ο λογιστής της οικογένειας Henry Sherman, κάνει πρόταση γάμου στην Etheline. Όταν ο Royal μαθαίνει για αυτό, γυρίζει να βρει τη γυναίκα του (με την οποία ποτέ δε πήραν διαζύγιο), και με την πρόφαση ότι έχει καρκίνο στο στομάχι, επιστρέφει σπίτι ώστε να τα ξαναβρεί με τα παιδιά του και τη γυναίκα του. Σε εκείνη τη φάση, όλα τα παιδιά της οικογένειας επιστρέφουν στο σπίτι, ενώ ο Royal, μετατρέπει το δωμάτιο του Richie, σε θάλαμο νοσοκομείου. O Royal, συνειδητοποιεί το πόσο υπερβολικός είναι με τα παιδιά του ο Chas και προσπαθεί να τα γνωρίσει και να τα κάνει να προχωρήσουν σε "ανώριμες" πράξεις, μεταξύ αυτών καταλήγουν να κλέβουν από ψιλικατζίδικο ενώ παρακολουθούν και κυνομαχίες. Ο Chas, ωστόσο, του απαγορεύει να έχει οποιαδήποτε ανάμιξη με τα παιδιά του.

Ο Eli, με τον οποίον η Margot, διατηρεί ερωτική σχέση, της λέει ότι ο Richie είναι ερωτευμένος μαζί της. Ο Royal, παράλληλα, ανακαλύπτει την ερωτική αυτή σχέση και κάνει κήρυγμα στην κόρη του, για τον ανάρμοστο τρόπο, που συμπεριφέρεται στον άντρα της. O σύζυγος της που το υποπτεύεται το λέει στον Richie, και οι δυο τους μετά προσλαμβάνουν έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ να την παρακολουθήσει. Στο ενδιάμεσο, ο Χένρι κάνει μια έρευνα στον καρκίνο που λέει ότι έχει ο Royal, και ανακαλύπτει ότι το νοσοκομείο που δήθεν του είχε κάνει τη διάγνωση έχει κλείσει χρόνια, ενώ και ο γιατρός που του κάνει συνταγογράφηση, δεν είναι γιατρός, και ότι τα φάρμακα που παίρνει είναι καραμέλες. Έτσι, μαθαίνει όλη την αλήθεια, από τον οικιακό βοηθό του σπιτιού, ο οποίος ήξερε για τον Royal, και μαζεύει όλη την οικογένεια και τους αποκαλύπτει το ψέμα του Royal. Αυτό είχε ως κατάληξη να αποχωρήσουν και οι δύο από το σπίτι.

Οι Richie και Raleigh παίρνουν την αναφορά του ντετέκτιβ, στην οποία αναφέρεται η ιστορία της Margot δηλαδή ότι ήταν χρόνια καπνίστρια και ότι είχε πολλές σεξουαλικές ακολασίες, μεταξύ αυτών ένας γάμος με έναν Τζαμαϊκανό μουσικό. Και οι δύο οι άντρες δέχονται αυτά τα νέα άσχημα, με τον Richie να πηγαίνει στο μπάνιο και να κόβει τα μούσια του και τα μαλλιά του, καταλήγοντας να κόψει και τις φλέβες στον καρπό του. Ο Dudley τον βρίσκει σε μία πισίνα αίματος, και ο Raleigh τον πηγαίνει το γρηγορότερο δυνατό στο νοσοκομείο. Στο χώρο αναμονής του νοσοκομείου ο Raleigh αντιμετωπίζει τη Margot, ζητώντας της τσιγάρο, και φεύγει. Αργότερα, ο Richie δραπετεύει από το νοσοκομείο και βρίσκει τη Margot. Τότε αποκαλύπτουν αμφότεροι τα συναισθήματά του και φιλιούνται, συμφωνώντας να διατηρήσουν σχέση κρυφή.

O Royal που είχε πιάσει δουλειά στο ξενοδοχείο όπου ζούσε τόσα χρόνια, αποφασίζει να κάνει χαρούμενη τη γυναίκα του και τελικά ρυθμίζει τις υποθέσεις για το διαζύγιο. Πριν τον γάμο της με τον λογιστή τους, ο Eli, υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, τρακάρει με μεγάλη ταχύτητα το αμάξι του, στην είσοδο του σπιτιού των Τένενμπαουμ. Ο Royal σώζει τα παιδιά του Chas από το αυτοκίνητο, αλλά δεν καταφέρνει να σώσει και τον σκύλο της οικογένειας, ο οποίος πεθαίνει από τη σύγκρουση με το αμάξι. Θυμωμένος ο Chas κυνηγάει τον Eli σε όλο το σπίτι και τον ρίχνει στο διπλανό, γειτονικό, κήπο. Τότε πηδάει κι αυτός, και όπως βρίσκονται και οι δύο ξαπλωμένοι, συμφωνούν ότι αμφότεροι χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια. Στη συνέχεια ο Chas ευχαριστεί τον πατέρα του, που έσωσε τους γιους του, ενώ εκείνος τους αγόρασε από πυροσβέστες που είχαν έρθει στη σκηνή, ένα δαλματίας, για να ξεπεράσουν τον θάνατο του σκύλου τους, του Buckley. Μετά από 24 ώρες, τελικά οι Etheline και Henry παντρεύονται σε δικαστική αίθουσα.

Λίγο καιρό αργότερα, η Margot, κυκλοφορεί το νέο της θεατρικό, βασισμένο στην οικογένειά της, ενώ ο Raleigh, κυκλοφορεί βιβλία, για την κατάσταση του Dudley. Ο Eli, τελικά, βρίσκεται σε κέντρο αποτοξίνωσης, στη Βόρεια Ντακότα, και ο Richie, ξεκίνησε να διδάσκει τένις σε παιδιά. Ο Chas, τελικά, γίνεται λιγότερο προστατευτικός και πιεστός προς στα παιδιά του. Ενώ κι ο Royal πλέον βελτίωσε τη σχέση του τόσο με τα παιδιά του όσο και με την Etheline. Ωστόσο, σε ηλικία 68 ετών παθαίνει ανακοπή καρδιάς και πεθαίνει. Μαζί του στο νοσοκομείο πάει ο Chas, ο οποίος ήταν και ο μόνος που τον είδε να πεθαίνει. Η ταινία τελειώνει στην κηδεία του Royal, όπου είναι όλη η οικογένεια μαζεμένη, με την ταφόπλακα του Royal να γράφει: «Πέθανε τραγικά, προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του, από τα συντρίμμια, ενός κατεστραμμένου υποβρύχιου σκάφους».

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζιν Χάκμαν και η Αντζέλικα Χιούστον, που πρωταγωνιστούν ως Royal και Etheline Tenenbaum.

Το The Royal Tenenbaums έχει ένα ensemble cast,[5][6] με πρωταγωνιστή τον Χάκμαν.[6][7] Ο Άλεκ Μπάλντουιν συμμετέχει στην ταινία, αλλά μόνο ως αφηγητής.[7] Η φανταστική οικογένεια και οι ερμηνευτές:[8]

Royal Tenenbaum
(Τζιν Χάκμαν)
Etheline Tenenbaum
(Αντζέλικα Χιούστον)
Henry Sherman
(Ντάνι Γκλόβερ)
Chas Tenenbaum
(Μπεν Στίλερ)
Ως νέος Chas
(Άραμ Ασλανιάν-Περσίκο)
Richie Tenenbaum
(Λουκ Γουίλσον)
Ως νέος Richie
(Αμαντέο Τουρτούρο)
Margot Helen Tenenbaum
(Γκουίνεθ Πάλτροου)
Ως νέα Margot
(Ειρήνη Γκαρόβαγια)
Raleigh St. Clair
(Μπιλ Μάρεϊ)
Eli Cash
(Όουεν Γουίλσον)
Ως νέος Eli
(Τζέιμς Φίτζεραλντ)
Ari Tenenbaum
(Γκραντ Ρόσενμεγερ)
Uzi Tenenbaum
(Τζόνα Μέγερσον)
Dudley Heinsbergen
(Στίβελ Λέα Σέπαρντ)
Pagoda
(Κουμάρ Παλάνα)
Dusty – alias Royal's Dr. McClure
(Σίεμουρ Κασέλ)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Royal Tenenbaums». IGN. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2017. 
  2. «The Royal Tenenbaums». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2017. 
  3. 3,0 3,1 «The Royal Tenenbaums». Box Office Mojo. 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2017. 
  4. Scott, A.O. (5 Οκτωβρίου 2001). «FILM FESTIVAL REVIEW; Brought Up to Be Prodigies, Three Siblings Share a Melancholy Oddness». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2017. 
  5. Staff (23 Απριλίου 2009). «Top 10 Troubled Genius Films». Time. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017. 
  6. 6,0 6,1 Redshaw, Rebecca (6 Ιανουαρίου 2002). «'Tenenbaums' writer/director attracts stellar cast, led by Gene Hackman». Pittsburgh Post-Gazette. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017. 
  7. 7,0 7,1 Queenan, Joe (16 Μαρτίου 2002). «Gene therapy». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2017. 
  8. «The Royal Tenenbaums» (PDF) (στα German). Berlin International Film Festival. 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Αυγούστου 2004. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]