Οικογένεια Σκαραμαγκά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η οικογένεια Σκαραμαγκά είναι παλαιά οικογένεια της Χίου, που ανήκε στην τάξη των ευγενών του νησιού, και ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις επιχειρήσεις.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη φορά έχουμε μνεία του επιθέτου κατά τον 12ο αιώνα, στο βιβλίο της «Επιτομής» του Ιωάννη Κιννάμου, όπου και αναφέρεται στη διάρκεια μιας ναυμαχίας μεταξύ Βυζαντινών και Φράγκων, το 1149.
Θεωρείται οτι η οικογένεια προέρχεται από την Αθήνα, αλλά εγκαταστάθηκε και εδραιώθηκε στη Χίο κατά τη διάρκεια της κατοχής του νησιού από τους Γενοβέζους, τον 16ο αιώνα.
Κατά τη διάρκεια της κατοχής του νησιού από τους Οθωμανούς, η οικογένεια Σκαραμαγκά ισχυροποιήθηκε και μαζί με τις υπόλοιπες οικογένειες, κυβερνούσαν ουσιαστικά το νησί. Από τα τέλη του 18ου αιώνα, η οικογένεια, αποτελώντας μέλος του Χιώτικου δικτύου, επεξέτεινε τις εμπορικές συναλλαγές της σε ολόκληρη σχεδόν τη Μεσόγειο καθώς και στον Εύξεινο Πόντο.
[1] Από τα γνωστότερα μέλη του οίκου είναι ο Εμμανουήλ Σκαραμαγκάς, ο γιός του Ιωάννης που γεννήθηκε στη Σύρο όταν κατέφυγε εκεί η οικογένεια μετά την καταστροφή του νησιού, το 1822, ο οποίος αργότερα ενώθηκε με γάμο με την οικογένεια Ράλλη και Πετροκόκκινου.
Μέσω των επιγαμιών εξάλλου, συνδέθηκαν με επιγαμίες σχεδόν με όλες τις σημαντικές οικογένειες του χιώτικου δικτύου (Ράλλης, Μαυρογορδάτος, Ροδοκανάκης, Πετροκόκκινος κ.α.).

Ονομαστά μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]