Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου
Χάρτης
Είδοςκτήριο
ΔιεύθυνσηΚαραολή & Δημητρίου, Αθήνα, 106 75
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′34″N 23°44′40″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΤοποθεσίαΚολωνάκι Αττικής
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1930
ΑρχιτέκτοναςΑναστάσιος Μεταξάς
Προστασίααρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα και διατηρητέο κτήριο στην Ελλάδα

Η Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου, βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Λουκιανού 2 στην Αθήνα, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Πτωχοκομείου, απέναντι από το κτιριακό συγκρότημα του Βυζαντινού Μουσείου, και σήμερα αποτελεί κατοικία του Βρετανού πρέσβη.

Το Μέγαρο Βενιζέλου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νεοκλασική κατοικία του Ελευθερίου Βενιζέλου οικοδομήθηκε στα χρόνια του Μεσοπολέμου μεταξύ των ετών 1930-1932 στο οικόπεδο που βρισκόταν το Πτωχοκομείο Αθηνών. Τα σχέδια ήταν του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά (1862-1937) με επίβλεψη της Έλενας Σκυλίτση.

Η οικία Βενιζέλου χρησιμοποιήθηκε για λίγα χρόνια και συνδέθηκε με αρνητικά γεγονότα για τον Έλληνα πολιτικό, όπως η απώλεια των εκλογών του 1932, η απόπειρα δολοφονίας του το 1933, το αποτυχημένο κίνημα του 1935 και με αποκορύφωμα την αυτοεξορία του στη Γαλλία, όπου και απεβίωσε στις 18 Μαρτίου 1936[1].

Μετά το θάνατο του συζύγου της, η Έλενα Σκυλίτση πώλησε την κατοικία στη Βρετανική κυβέρνηση και στέγασε τη Βρετανική Πρεσβεία. Από τη δεκαετία του 1960 στεγάζει την πρεσβευτική κατοικία, ενώ η πρεσβεία εγκαταστάθηκε σε παρακείμενο νεόδμητο κτήριο[2].

Ο Άγιος Νικόλαος του Πτωχοκομείου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πρώην οικία Βενιζέλου συνορεύει ο Ναός του Αγίου Νικολάου του Πτωχοκομείου, που βρίσκεται στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Πλουτάρχου. Έχει οικοδομηθεί το 1876 στον περίβολο του τότε Πτωχοκομείου Αθηνών.

Ο ναός ανεγέρθηκε σε νεοβυζαντινό ρυθμό από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο (1810-1878). Πρόκειται για εκκλησία του τύπου σταυροειδούς μετά τρούλου, με εμφανή βυζαντινά μορφολογικά στοιχεία, που αναβιώνουν τη ναοδομία της βυζαντινής παράδοσης.

  • Michael Llewellyn Smith: «Η πρεσβευτική κατοικία», Καθημερινή/Επτά Ημέρες, 22 Νοεμβρίου 1998.
  • Γ. Α. Πουλημένος: «Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: Άγιος Γεώργιος και Άγιος Νικόλαος», Καθημερινή/Επτά Ημέρες, 5 Νοεμβρίου 2000.
  • Κάτια Μητροπούλου: «Αθήνα: Μνήμες και Κτήρια», Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 1η έκδοση, Ιούλιος 2004.
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, λήμμα "Πτωχοκομείο", Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996.
  • Αρχείο Νεότερων Μνημείων