Οδός Ερμού (Λευκωσία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Οδός Ερμού (τουρκικά: Ermu Sokağı‎‎) ήταν σημαντικός εμπορικός δρόμος στο κέντρο της Λευκωσίας. Εκτείνεται από το βόρειο άκρο της Οδού Λήδρας και την οδό Έκτορος στα ανατολικά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο αναγέννησης[ασαφές] το 2013.

Πριν από την Ενετική εποχή ο Ποταμός Πεδιαίος κινούταν φυσικά μέσα από το κέντρο της πόλης, ωστόσο αυτός εκτρέπηκε όταν χτίστηκαν τα νέα τείχη. Η παλιά κοίτη του ποταμού στη συνέχεια έγινε ανοιχτός υπόνομος μέχρι την άφιξη των Βρετανών το 1878. Βρήκαν την αποχέτευση της πόλης σε απαράδεκτη κατάσταση και έτσι αποφάσισαν να δοθεί η ιδιοκτησία της γης σε κάποιον που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της περιοχής. Η οδός Ερμού χτίστηκε το 1881 με τη βοήθεια των οικοδόμων και εργατών από την περιοχή Καϊμακλί. Έκτισαν τον κεντρικό υπόνομο της πόλης κάτω από το δρόμο και πολλά καταστήματα στο επίπεδο του δρόμου. Οι αρχές έδωσαν πολλές από τις εγκαταστάσεις στους οικοδόμους ως ανταμοιβή για τις προσπάθειές τους.[1][2][3]

Στην οδό βρισκόταν η άκρη της ελληνικής συνοικίας της πόλης από το 1958 μέχρι το 1974.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οδός Ερμού το βράδυ το Νοέμβριο του 2014

Τα δύο τρίτα της οδού βρίσκεται εγκαταλελειμμένα εντός της Ζώνης Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Από την Οδό Λήδρας, διασχίζοντας μια μεταλλική πύλη εμποδίζει την πρόσβαση σε Οδό Ερμού, ωστόσο μέρος του δρόμου εξακολουθεί να είναι προσβάσιμο από την οδό Μάνης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2018. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2018. 
  3. http://cyprus-mail.com/2014/11/23/from-no-mans-land-to-trendy-hot-spot/