Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οίκος των Κέττλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το οικόσημο των Κέττλερ

Ο Οίκος του Κέττλερ, γερμ. Kett(e)ler είναι το όνομα μίας ευγενικής οικογένειας της Βαλτικής στη Γερμανία, που κατάγεται από τη Βεστφαλία.

Η προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκόσβιν Κέττελερ του Άσεν (π. 1400 - 1471) διαίρεσε την ιδιοκτησία με τον μικρότερο αδελφό του Ρέτγκερ γύρω στο 1440. Έφτιαξε ένα καινούργιο σπίτι στο δικό του έδαφος και αποκαλούσε τον εαυτό του από τότε Κέττλερ του Νέου Άσεν. Άλλαξε το φόντο τού οικοσήμου του από αργυρό σε χρυσό: είναι ο λεγόμενος χρυσός κλάδος του Οίκου. Η αργυρή γραμμή εξακολουθεί να γράφει Κέττελερ και ονομάζεται ο αργυρός κλάδος Κέττελερ του Παλαιού Άσεν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πολωνικός κλάδος της οικογένειας διακρίθηκε κατά τη διάρκεια του Λιβονιακού Πολέμου, όταν ο Γκότχαρντ μάγιστρος του Τευτονικού Τάγματος δημιούργησε και κληρονόμησε το δουκάτο της Κουρλάνδης και της Σεμιγκάλια από τη Συνθήκη του Βίλνιους (1561), ως υποτελής του μεγάλου δουκάτου της Λιθουανίας από το 1561 έως το 1569. Αργότερα έγινε υποτελής της Κοινοπολιτείας Πολωνίας-Λιθουανίας από το 1569 έως το 1726 και ενσωματώθηκε στην Κοινοπολιτεία Πολωνίας-Λιθουανίας από το Σέιμ (την Κάτω Βουλή) το 1726.

Η οικογένειά του κυβέρνησε το δουκάτο μέχρι το 1737 και η οικογένεια έγινε Πολωνική· έκανε επιγαμίες με άλλα μέλη των σλάχτα (των ευγενών της Πολωνίας-Λιθουανίας). Ο Οίκος του έγινε όλο και πιο ισχυρός και είχε την ευκαιρία να γίνουν τα μέλη του από τους μεγαλύτερους μεγιστάνες, όταν ο Φρειδερίκος-Γουλιέλμος δούκας της Κουρλάνδης νυμφεύτηκε την Άννα Ρομάνοφ Αυτοκράτειρα της Ρωσίας. Η οικογένεια ήλπισε, ότι όλοι οι απόγονοί της θα γίνονταν Αυτοκράτορες και ότι το δουκάτο θα γινόταν πιο ισχυρό. Δυστυχώς ο Φρειδερίκος-Γουλιέλμος απεβίωσε λίγο μετά τον γάμο και αυτό το όνειρο συντρίφτηκε. Η Αυτοκράτειρα Άννα δεν παντρεύτηκε ποτέ ξανά.

Όταν απεβίωσε ο Φρειδερίκος-Γουλιέλμος, ο θείος του κληρονόμησε το δουκάτο και όταν και αυτός απεβίωσε άτεκνος, ο κλάδος εξαλείφθηκε. Ωστόσο ορισμένοι πιστεύουν, ότι ο άλλος -ο γερμανικός- κλάδος εξακολουθεί να έχει απογόνους. Όταν η οικογένεια εξαλείφθηκε στην Πολωνία, ο εραστής της Αυτοκράτειρας Άννας, ο Ερνστ-Γιόχαν φον Μπίρον, έγινε ο νέος δούκας. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Πέτερ φον Μπίρον, αλλά παραιτήθηκε υπό πίεση. Κατά τη διάρκεια των Διαμελισμών της Πολωνίας, η Αικατερίνη Β΄ η Μεγάλη διαδέχθηκε την οικογένεια Μπίρον και συγχώνευσε το δουκάτο με τη Ρωσία. Το δουκάτο είναι πλέον μέρος της σημερινής Λετονίας.

Αξιοσημείωτα μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Γκότχαρντ (2 Φεβρουαρίου 1517 - 17 Μαΐου 1587) ήταν ο τελευταίος μάγιστρος του Λιβονικού Τάγματος και ο πρώτος δούκας της Κουρλάνδης και της Σεμιγαλίας.
  • Ο Φερδινάνδος (1 Νοεμβρίου 1655 - 4 Μαΐου 1737) ήταν ο τελευταίος δούκας της Κουρλάνδης και της Σεμιγαλίας από τον Οίκο των Κέττλερ. [1] [2]
  • Γουλιέλμος-Εμμανουήλ βαρόνος του Κέττλερ (25 Δεκεμβρίου 1811 – 13 Ιουλίου 1877) ήταν Γερμανός θεολόγος και πολιτικός, που υπηρέτησε ως επίσκοπος του Μάιντς. Οι κοινωνικές του διδασκαλίες άσκησαν επιρροή κατά την αρχιερατεία του Λέοντα ΙΓ΄ στην εγκύκλιό του Rerum novarum.
  • Ο Κλήμης-Αύγουστος βαρόνος του Κέττλερ (22 Νοεμβρίου 1853 - 20 Ιουνίου 1900) ήταν Γερμανός διπλωμάτης καριέρας. σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης των Μπόξερς, ένα γεγονός που ώθησε τη Συμμαχία των Οκτώ Εθνών να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Κίνας.

Γενεαλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 
 
 
 
ΟΙΚΟΣ ΚΕΤΤΛΕΡ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Γουλιέλμος
επίσκοπος του Μύνστερ
 
Γκότχαρντ τσου Μέλριχ
ιππότης
σύζ. Σοφία του Νέσελροντε
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Γκότχαρντ
δούκας της Κουρλάνδης
σύζ. Άννα του Μεκλεμβούργου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Φρειδερίκος
δούκας της Κουρλάνδης
σύζ. Ελισάβετ Μαγδαληνή της Πομερανίας
 
Γουλιέλμος
δούκας της Κουρλάνδης
σύζ. Σοφία της Πομερανίας (1498-1568)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ιάκωβος
δούκας της Κουρλάνδης
σύζ. Λουίζα Καρλόττα του Βρανδεμβούργου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Φρειδερίκος-Καζιμίρ
δούκας της Κουρλάνδης
σύζ.1.Σοφία Αμαλία του Νάσσαου-Ζήγκεν
2.ελισάβετ Σοφία του Βρανδεμβούργου
 
Φερδινάνδος
δούκας της Κουρλάνδης
σύζ. Ιωάννα Μαγδαληνή της Σαξονίας-Βάισενφελς
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Φρειδερίκος-Γουλιέλμος
δούκας της Κουρλάνδης
σύζ. Άννα Ιβάνοβνα
Αυτοκράτειρα της Ρωσίας
ΟΙΚΟΣ ΡΟΜΑΝΟΦ

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Publications of the Scottish History Society (στα Αγγλικά). T. and A. Constable. σελ. 145. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2017. 
  2. History of the Eighteenth Century and of the Nineteenth Till the Overthrow of the French Empire: With Particular Reference to Mental Cultivation and Progress (στα Αγγλικά). Chapman and Hall. 1843. σελ. 294. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2017.