Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΟΚΔΕ)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας
OKDE logo.png
ΠρόεδροςΔιοικούσα επιτροπή
Ίδρυση1934
Διάσπαση απόΚΚΕ
ΈδραΑγίου Κωνσταντίνου 57, Αθήνα
ΕφημερίδαΕργατική Πάλη
Φοιτητική πτέρυγαΣοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη
ΙδεολογίαΚομμουνισμός
Μαρξισμός-Λενινισμός
Τροτσκισμός
Πολιτική θέσηΑκροαριστερά
ΧρώματαΚόκκινο
Ιστότοπος
okde.gr
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας, είναι ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα με ιδεολογικές αφετηρίες στον Μαρξισμό-Λενινισμό και τον Τροτσκισμό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ιστορικές ρίζες της ΟΚΔΕ βρίσκονται στην Αριστερή Αντιπολίτευση (Παντελής Πουλιόπουλος - Παστιάς Γιατσόπουλος) του ΚΚΕ, η οποία και διαγράφηκε το 1928 στο 3ο Τακτικό Συνέδριο του Κόμματος. Η ομάδα Πουλιόπουλου - Γιατσόπουλου αρχικά δεν θεωρούσε ότι αποτελούσε ξεχωριστή πολιτική ομάδα από το ΚΚΕ, ούτε είχε στόχο να ιδρύσει ένα νέο κόμμα. Σκοπός τους ήταν μέσα από την αντιπολίτευση να επανενταχθούν στο κόμμα, επαναφέροντάς το στις λενινιστικές, σύμφωνα με αυτούς, αρχές[1]. Αυτό όμως άλλαξε το 1934[2], με την άνοδο στην εξουσία του Εθνικοσοσιαλισμού στην Γερμανία και της κήρυξης των γερμανικών κομμουνιστικών κινημάτων ως παράνομων. Εκτίμησαν πως η πολιτική της Τρίτης Διεθνούς οδήγησε στην άνοδο των Γερμανών ναζιστών στην εξουσία καθώς και ότι το ΚΚΕ με τη σειρά του εγκατέλειψε τη πολιτική του θέση για μαχόμενο επαναστατικό μαρξισμό στην Ελλάδα[3]. Έτσι η ομάδα Σπάρτακος με συνδικαλιστικές ομάδες εργατών που έφυγαν από το Αρχείο Μαρξισμού (Μπολσεβίκος, Νέος Δρόμος, ΚΕΟ, ΟΚΑ) ενοποιήθηκαν και συγκρότησαν την ΟΚΔΕ.

Η ΟΚΔΕ ιδρύθηκε το 1934. Μετά από ενοποίηση με άλλες τροτσκιστικές ομάδες το όνομα άλλαξε σε ΕΟΚΔΕ (Ενιαία Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας). Το 1938 συμμετείχε στο ιδρυτικό συνέδριο της 4ης Διεθνούς στο Παρίσι με εκπρόσωπο τον Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο). Κατά τη διάρκεια της κατοχής είχε πολλές οργανωτικές μεταβολές και αλλαγές ονόματος.

Το 1946 οι περισσότερες τροτσκιστικές ομάδες ενοποιήθηκαν στο ΚΔΚΕ (Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας) με εφημερίδα την Εργατική Πάλη. Το ΚΔΚΕ έχει σημαντική δράση στη μεταπολεμική εποχή κυρίως στους εργαζόμενους, έχοντας μεγάλες δυνάμεις στους οικοδόμους και τους λιθογράφους. Μεγάλη είναι και η θεωρητική συμβολή μέσα από την πολιτική επιθεώρηση "Μαρξιστικό Δελτίο". Συνεχίζει με αυτό το όνομα μέχρι το 1974.

Το 1974 μετά την πτώση της χούντας και τη νομιμοποίηση των κομμουνιστικών κομμάτων και οργανώσεων η οργάνωση επανιδρύεται με το αρχικό της όνομα ΟΚΔΕ. Εφημερίδα της συνεχίζει να είναι η Εργατική Πάλη η οποία είναι η πρώτη κομμουνιστική εφημερίδα που κυκλοφορεί νόμιμα μετά το 1946.

Το 1985, κάποια μέλη αποσχίστηκαν από την ΟΚΔΕ και δημιούργησαν την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας - Σπάρτακος, η οποία είναι μία από τις συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.[4]

Παρεμβάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φοιτητική παράταξη της ΟΚΔΕ είναι η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη και η Μαθητική Αντεπίθεση είναι η μαθητική. Συνδικαλιστική παράταξη είναι η Αντεπίθεση των Εργαζομένων με συμμετοχή συνδικαλιστική εκπροσώπηση σε εταιρίες και φορείς πάνω στον επισιτισμό, στις τηλεπικοινωνίες, στο νοσηλευτικό προσωπικό και στους εκπαιδευτικούς. Δημοτική παράταξη της ΟΚΔΕ είναι η Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση που στις δημοτικές εκλογές του 2010 κατέβηκε στους δήμους Γαλατσίου και Αμπελοκήπων, στον οποίο εξέλεξε έναν δημοτικό σύμβουλο. Επίσημο όργανο της ΟΚΔΕ είναι η μηνιαία εφημερίδα Εργατική Πάλη. Η οργάνωση έχει επίσης και τις Eκδόσεις Εργατική Πάλη με σημαντικό αριθμό βιβλίων πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου, καθώς δίνει βάση στην ενημέρωση των μελών του εργατικού κινήματος και της εργατικής τάξης.

Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλευτικές Εκλογές 2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 η ΟΚΔΕ δήλωσε την υποστήριξή της στο Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΜΕ.Ρ.Α.).

Δημοτικές Εκλογές 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Δημοτικές εκλογές 2010 η ΟΚΔΕ υποστήριξε τη δημοτική κίνηση Εργατική Αντεπίθεση στους δήμους:

  1. Γαλατσίου (Αττική) όπου έλαβε 180 ψήφους (0,86%)
  2. Αμπελοκήμων-Μενεμένης (Θεσσαλονίκη) όπου έλαβε 490 ψήφους (2,43%) και πέτυχε την εκλογή ενός δημοτικού συμβούλου.

Βουλευτικές Εκλογές 2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2012.[5]

Ευρωεκλογές 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας συμμετείχε στις ευρωεκλογές της 25ης Μάη 2014.

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Ιανουαρίου 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 η ΟΚΔΕ κατέβηκε αυτόνομα[6].

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 η ΟΚΔΕ κατέβηκε αυτόνομα.

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκλογές του 2019 η ΟΚΔΕ κατέβηκε αυτόνομα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]