Ξύλινες εκκλησίες στα Σλοβακικά Καρπάθια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Ξύλινες εκκλησίες στα Σλοβακικά Καρπάθια είναι οκτώ ξύλινες εκκλησίες, που κατασκευάστηκαν από το 15ο μέχρι το 18ο αιώνα, στις επαρχίες Πρέσοβ, Ζίλινα, Μπάνσκα Μπίστριτσα και Κόσιτσε, στη Σλοβακία. Το 2008 εντάχθηκαν στο Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Πρόκειται για δύο Ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες, τρεις Προτεσταντικές και τρεις Ελληνοκαθολικές. Ειδικότερα ρωμαιοκαθολικές είναι η Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, στο Χερβάρτοβ και η Εκκλησία των Αγίων Πάντων στο Τβρντοσιν. Και οι δύο χτίστηκαν το 15ο αιώνα (για τη δεύτερη ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι χτίστηκε το 14ο αιώνα). Προτεσταντικές είναι οι εκκλησίες στο Χρόνσεκ, το Λέστινι και το Κέζμαροκ, που κατασκευάστηκαν το 1726, το 1688 και το 1717 αντίστοιχα ενώ Ελληνοκαθολικές είναι οι Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μπότρουζαλ (1658), η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ρούσκα Μπίστρα (1730) και η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Λαντομίροβα (1742).

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικός σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Wooden churches of the Slovak Carpathians της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).