Ξαναγύρισε, μικρή μου Σέμπα (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ξαναγύρισε, μικρή μου Σέμπα
Come Back, Little Sheba
Κινηματογραφική αφίσα.
ΣκηνοθεσίαΝτάνιελ Μαν
ΠαραγωγήΧαλ Ουόλις
ΣενάριοΚέτι Φρινγκς
ΙστορίαΓουίλιαμ Ινγκ
Βασισμένο σεΞαναγύρισε, μικρή μου Σέμπα (θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΣίρλεϊ Μπουθ
Μπαρτ Λάνκαστερ
Τέρι Μουρ
ΜουσικήΦραντς Γουάξμαν
ΦωτογραφίαΤζέιμς Γιονγκ Χάου
ΜοντάζΟυόρεν Λο
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures
Πρώτη προβολή24 Δεκεμβρίου 1952 (ΗΠΑ)
Διάρκεια99΄
ΠροέλευσηΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλική
Ακαθάριστα έσοδα$3.5 εκατομμύρια (ΗΠΑ)

Το Ξαναγύρισε, μικρή μου Σέμπα (αγγλ. Come Back, Little Sheba) είναι αμερικανική δραματική ταινία του 1952 σκηνοθεσίας Ντάνιελ Μαν με πρωταγωνιστές τους Σίρλεϊ Μπουθ και Μπαρτ Λάνκαστερ. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Γουίλιαμ Ινγκ και χάρισε στη Μπουθ Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Γουίλιαμ Ίνγκε, που διαδραματίζεται γύρω από τη ζωή ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, της Λόλα και του γιατρού Ντιλέινι. Ο δρ Ντιλέινι (Μπαρτ Λάνκαστερ) είναι ένας πρώην αλκοολικός, ο οποίος ζει στοιχειωμένος από τις προσωπικές του αποτυχίες (ο γιατρός δεν κατάφερε ποτέ να τελειώσει τη σχολή του και πλέον εργάζεται ως χειροπράκτης), τις οποίες στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να ξεχάσει πνίγοντας τον πόνο στο ποτό. Η Λόλα (Σίρλεϊ Μπουθ) είναι μια απελπισμένη γυναίκα που ζητά μόνο λίγη στοργή κι αγάπη και ζει με τον πόνο που της προκαλεί το γεγονός ότι δε μπόρεσε ποτέ να ευχαριστήσει το σύζυγό της χαριζοντάς του ένα παιδί. Από τη στιγμή που η Λόλα έχασε το παιδί, μετά τη γέννα έδωσε όλη της την αγάπη σε ένα σκυλάκι, τη Σίμπα, η οποία κάποια στιγμή χάθηκε επίσης. Η Λόλα νιώθει τρομερή μοναξιά και ξαναβρίσκει λίγη χαρά όταν νοικιάζει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού της στη Μαρί (Τέρι Μουρ), μια ανέμελη φοιτήτρια βιολογίας. Ο δρ. Ντιλέινι ερωτεύεται τη Μαρί, η οποία ως απελευθερωμένη νέα φλερτάρει με άτομα της ηλικίας της. Το πάθος του γιατρού για τη Μαρί τον οδηγεί ξανά στο αλκοόλ και τότε μεταξύ εκείνου και της Λόλα ανταλλάσσονται λόγια που δεν είχαν ποτέ ειπωθεί.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ομώνυμο θεατρικό έργο του Γουίλιαμ Ίνγκ προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ με πρωταγωνιστές τη Σίρλεϊ Μπουθ στο ρόλο της Λόλα και το Σίντνεί Μπλάκμερ στο ρόλο του δρ. Ντιλέινι. Μετά από 190 παραστάσεις και διθυραμβικές κριτικές οι δυο πρωταγωνιστές βραβεύτηκαν με βραβείο Τόνι.

Όταν τα δικαιώματα του θεατρικού αποκτήθηκαν από την Paramount ο παραγωγός της ταινίας Χαλ Ουόλις σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να έδινε τους δυο κύριους ρόλους στο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και τη Μπέτι Ντέιβις, με τους οποίους είχε συνεργαστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του στην εταιρία Warner. Η Ντέιβις που θεωρούσε ότι δε θα μπορούσε να ερμηνεύσει καλά το ρόλο της Λόλα Ντιλέινι, αρνήθηκε λέγοντας ότι ο ρόλος ανήκε στη Σίρλεϊ Μπουθ, που είχε υποδυθεί το χαρακτήρα στο θέατρο και που τελικά πήρε το ρόλο. Ο Μπόγκαρτ που είχε την κατάλληλη ηλικία για να ερμηνεύσει το ρόλο θεωρήθηκε ακατάλληλος από τους υπεύθυνους της Paramount, οι οποίοι ευνόησαν την πρόσληψη του Μπαρτ Λάνκαστερ, ο οποίος δεν είχε ακόμη κλείσει τα 40.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν μεγάλη επιτυχία και, όπως ήταν αναμενόμενο, η Σίρλεϊ Μπουθ έκλεψε την παράσταση καταφέρνοντας να σαρώσει όλα τα βραβεία των κριτικών και να κερδίσει τη χρυσή σφαίρα και το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Η ταινία έλαβε ακόμη δυο υποψηφιότητες για Όσκαρ κι ένα χρόνο αργότερα διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών[1].

Βράβευση:

  • Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου - Σίρλεϊ Μπουθ

Υποψηφιότητα:

  • Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου - Τέρι Μουρ
  • Μοντάζ - Γουόρεν Λόου

Επανεκτελέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1977 το θεατρικό του Ίνγκε μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη με πρωταγωνιστές τους Λόρενς Ολίβιε, Τζοάν Γούντγουορντ και Κάρι Φίσερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Festival de Cannes: Come Back, Little Sheba». festival-cannes.com. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]