Ξάνθη Α.Σ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ξάνθη Α.Σ.
Ταυτότητα
Πλήρες όνομαΞάνθη Αθλητικός Σύλλογος
Ίδρυση1999
Διάλυση2010
ΧρώματαΜπλε & Κόκκινο          
ΈδραΚλειστό Γυμναστήριο Ξάνθης «Φίλιππος Αμοιρίδης»
(χωρητικότητα: 3.957)
ΠεριοχήΞάνθη, Ξάνθη, Ελλάδα
Διακρίσεις
Τίτλοι1 Πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής
1 Πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής
1 Πρωτάθλημα Α΄ Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Ξάνθη ήταν ελληνικό αθλητικό σωματείο καλαθοσφαίρισης που δραστηριοποιούταν στην πόλη της Ξάνθης, στον ομώνυμο νομό, όπου και βρίσκεται η έδρα του, το Κλειστό Γυμναστήριο Ξάνθης «Φίλιππος Αμοιρίδης». Αγωνιζόταν με χρώματα το κόκκινο και το μπλε. Διατηρούσε τμήματα καλαθοσφαίρισης όλων των ηλικιακών ομάδων.

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 1999 πολλά ιστορικά σωματεία της Ξάνθης αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους διοικητικά και αγωνιστικά, δημιουργώντας ένα σύλλογο με το όνομα της πόλης.[1]

Την αγωνιστική περίοδο 1998–99 ο σύλλογος κατέκτησε το τοπικό Πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας Ανδρών της Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ..[2]

Την αγωνιστική περίοδο 1999-00 αν και αγωνιζόταν για πρώτη φορά σε εθνική κατηγορία, η ομάδα της Ξάνθης αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Γ' Εθνικής Κατηγορίας (2ος Όμιλος Βορρά), εξασφαλίζοντας παράλληλα την άνοδό της στη Β' Εθνική.[3][4]

Το 2003 κατέκτησε την πρώτη θέση στη Β' εθνική και εξασφάλισε την άνοδο της στην Α2 κατηγορία στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2010.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η «αναγέννηση» της Ξάνθης» Αρχειοθετήθηκε 2015-10-23 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο BasketBlog.gr, 9 Οκτωβρίου 2013.
  2. «Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» Αρχειοθετήθηκε 2014-07-29 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ε.Ο.Κ.
  3. «Βαθμολογίες & Πρόγραμμα Πρωταθλημάτων» Αρχειοθετήθηκε 2014-01-21 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ε.Ο.Κ.
  4. «Πρωταθλητές Γ' Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών» Αρχειοθετήθηκε 2014-07-20 στο Wayback Machine., πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ε.Ο.Κ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]