Ν.Ο. Μυτιλήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ναυτικός Όμιλος Μυτιλήνης είναι ελληνικός ιστορικός αθλητικός σύλλογος υδατοσφαίρισης και κολύμβησης και κωπηλασίας, που ιδρύθηκε το 1932 στη Μυτιλήνη. Για την ίδρυσή του συγχωνεύτηκαν τα ναυτικά τμήματα του Παλλεσβιακού και του Άρη Μυτιλήνης.[1] Ιδρυτές του αναφέρονται οι Κλεάνθης Παλαιολόγος, Σ. Πραΐδης, Β. Μαλλίδης, Δ. Ζαγκλής και Πάτροκλος Παυλίδης.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί Τουρκοκρατίας, υπήρχαν αθλητικοί σύλλογοι στη Μυτιλήνη όπως ο Διαγόρας και ο Άτλας. Αλλά μετά τη μικρασιατική καταστροφή, το 1922, ιδρύθηκαν νέοι σύλλογοι, όπως ο Παλλεσβιακός Αθλητικός Σύλλογος και αργότερα ο Άρης, η Νίκη, ο Απόλλωνας. Οι δύο σύλλογοι που είχαν κολυμβητικά τμήματα ήταν πρώτα ο Παλλεσβιακός και μετέπειτα ο Άρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη το κράτος απαγόρευε γενικά το κολύμπι και τιμωρούσε με πρόστιμο και φυλάκιση τους παραβάτες. Υπήρχε και ειδικό γραφείο στο Λιμεναρχείο για να εφαρμόζεται η διαταγή. Όμως η Οικονομική Εφορία της εποχής έβγαζε σε δημοπρασία κάθε τέσσερα χρόνια το δικαίωμα εκμετάλλευσης των θαλάσσιων λουτρών σε ιδιώτες επιχειρηματίες σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως Μακρύς Γιαλός, Μπλόκια και Επάνω Σκάλα, όπου μόνο σε αυτές τις θέσεις και έναντι αντιτίμου επιτρέπονταν η κολύμβηση. Οι αθλητικοί σύλλογοι που είχαν κολυμβητικά τμήματα νοίκιαζαν και αυτά χώρο στις «μπανιέρες», όπως λέγονταν οι πλαζ τις εποχής. Χάρη στους δύο συλλόγους αναδείχθηκαν μεγάλοι κολυμβητές. Σε αυτό συνέβαλε και η απόφαση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που με διαταγή της απαγόρευε σε όλη την Ελλάδα για τέσσερις μήνες τους αγώνες, ώστε οι αθλητές να ασχολούνται και με την κολύμβηση.

Η μυτιληναιϊκή κολύμβηση έδωσε μεγάλη ώθηση στην ελληνική κολύμβηση, και μετά την ίδρυση της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας άρχισαν στην Ελλάδα να ιδρύονται πολλοί όμιλοι όπως ο Ν.Ο. Πειραιώς, Ν.Ο. Βόλου, Πατρών, Καλαμακίου κ.ά.

Μπροστά σε αυτή την πανελλήνια κίνηση, φανερώθηκε η ανάγκη και για τη Μυτιλήνη να ιδρυθεί ένας Ν.Ο. αποκλειστικά για όλα τα ναυτικά σπορ και τελείως ανεξάρτητος. Έτσι τα διοικητικά συμβούλια των δύο συλλόγων Παλλεσβιακού και Άρη με απόφασή τους δώρισαν όλη τους την περιουσία (διαδρομές, τέρματα, μπάλες, σκοινιά κλπ) στον υπό σύσταση Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης. Έτσι την άνοιξη του 1932, μετά από εκλογές, βγήκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ο.Μ. που το αποτελούσαν οι: Βασίλειος Μαλλίδης ως πρόεδρος, Αθηνά Ευαγγελίδου ως αντιπρόεδρος, Ανδρέας Αναγνωστόπουλος ως Γ.Γ., Δημ. Δαγκλής ως ταμίας, Μανώλης Γούτος, Πάτροκλος Παυλίδης και Αργύριος Χριστοφίδης ως σύμβουλοι.[3]

Από το 1958 που ξεκίνησε το τμήμα της κωπηλασίας στη Μυτιλήνη ανέδειξε πολλούς κωπηλάτες πρωταθλητές, σε πανελλήνια, βαλκανικά αλλά και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Υδατοσφαίριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τις δεκαετίες 1940 έως 1970, η ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική κατηγορία του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης με εξαίρεση τις χρονιές 1945, 1954, 1967, 1968, 1969, 1971, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979 . Τελευταία συμμετοχή στην Α' κατηγορία ήταν το 1980. Την περίοδο 2005–06 η ομάδα των ανδρών ανέβηκε στην Γ΄ Εθνική κατηγορία, ενώ η ομάδα μίνι-παίδων τερμάτισε 7η στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Στην κολύμβηση ο Ν.Ο. Μυτιλήνης έχει καταταγεί αρκετές φορές δεύτερος και τρίτος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Ο Ν.Ο. Μυτιλήνης κατέχει 28 συμμετοχές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης με εναρκτήρια το 1932 όταν και έχασε στον ημιτελικό αγώνα από τον πολύ ισχυρό τότε Άρη Θεσσαλονίκης.

Καλύτερη παρουσία υπήρξε η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα του 1948 όπου έχασε τον τίτλο από τον Εθνικό Πειραιώς εξαιτίας μιας ισοπαλίας στον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αθλητική Ηχώ 12 Ιανουαρίου 1951
  2. Αθλητική Ηχώ, 19 Ιανουαρίου 1951
  3. Πότε και πως ιδρύθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Μυτιλήνης (Ν.Ο.Μ.) [Βιβλίο Πρώτο] του Βασίλη Π. Τσακυράκη, έτος 1980

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σωκράτη Στ. Μάκρα: «Ιστορία του Λεσβιακού Αθλητισμού μέχρι το 1982», 1982

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]