Νότιος πολικός αστέρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νότιος Πολικός Αστέρας)
Νότιος πολικός αστέρας (σ Οκτάντος)
ΑστερισμόςΟκτάς
Συντεταγμένες
(εποχή 2000.0):
α = 21h:08m:47s , δ = -88°.57′.23″
Φαινόμενο μέγεθος5,42 ως 5,47
Φασματικός τύποςF0 III
Απόσταση από τη Γη270 έτη φωτός

Ο Νότιος πολικός αστέρας είναι ο σ Οκτάντος, ένας αστέρας στον Οκτάντα.

Η θέση του κοντά στο νότιο ουράνιο πόλο τον καθιστά τον «πολικό αστέρα» του νότιου ημισφαιρίου και τον νότιο αντίστοιχο του βόρειου πολικού αστέρα (Polaris), του αστέρα που βρίσκεται κοντά στον Βόρειο Ουράνιο Πόλο, στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου. Στον παρατηρητή στο νότιο ημισφαίριο, ο σ Οκτάντος φαίνεται σχεδόν ακίνητος και όλοι οι άλλοι αστέρες του νότιου ουρανού δίνουν την εντύπωση ότι περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Αποτελεί τμήμα ενός μικρού ημιεξαγώνιου σχήματος. Απέχει σήμερα από τον πραγματικό νότιο πόλο περισσότερο από μία μοίρα (63΄), και ο νότιος πόλος απομακρύνεται από αυτόν λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών. Ο νότιος πολικός αστέρας αποκαλείται στην αγγλική γλώσσα Polaris Australis. Είναι ωστόσο ένας αμυδρός αστέρας – με μέγεθος 5,5 είναι μετά βίας ορατός με γυμνό μάτι – γεγονός που τον καθιστά έναν πολικό αστέρα κάπως φτωχό, κυρίως συγκριτικά με τον πολύ πιο λαμπρό και εύκολα ορατό Πολικό Αστέρα του Βορρά.

Ο σ Οκτάντος είναι ελαφρώς μεταβλητός αστέρας, που ανήκει στην κατηγορία των παλλόμενων μεταβλητών του τύπου «δ Ασπίδος» (delta Scuti), και απομακρύνεται από τη Γη και γενικότερα το Ηλιακό Σύστημα με ταχύτητα 11,9 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (42.800 χιλιόμετρα την ώρα).

Αναπαράσταση σε σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σ Οκτάντος είναι ο αμυδρότερος αστέρας που αναπαριστάνεται σε σημαία κράτους: Εμφανίζεται στη σημαία της Βραζιλίας, συμβολίζοντας την πρωτεύουσά της, την Μπραζίλια.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]