Νότιες διάλεκτοι της ισπανικής γλώσσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διαλεκτολογικός χάρτης της ισπανικής γλώσσας στην Ιβηρική χερσόνησο. Στις αποχρώσεις του κόκκινου οι νότιες διάλεκτοι.

Οι νότιες διάλεκτοι της ισπανικής γλώσσας στην Ιβηρική χερσόνησο αποτελούν ένα σύνολο ιδιωμάτων και ανεξάρτητων διαλέκτων που μοιράζονται ορισμένα στοιχεία που τις διαφοροποιούν από τις αντίστοιχες βόρειες. Ιστορικά προέκυψε από μετατροπές των μεσαιωνικών ισπανικών οι οποίες, στο επίπεδο της φωνολογίας, δεν επηρέασαν τις βόρειες, πιο συντηρητικές διαλέκτους. Φωνολογικά παρουσιάζουν σύγχυση του ουρανικού πλαγίου με το ουρανικό προσεγγιστικό φώνημα, εξασθένιση και απώλεια του /s/ και του ενδοφωνηεντικού /d/ και, σπανιότερα, ρωτακισμό και διατήρηση του δασέως φωνήματος /h/.[1] Όπως και στην ευρύτερη διαλεκτολογική κατανομή των ισπανικών στην Ιβηρική, υφίσταται ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ ανατολικών και δυτικών διαλέκτων, κάτι που διαφαίνεται κυρίως στις δύο ανδαλουσιανικές διαλέκτους.[2]

Αναλυτικά οι νότιες διάλεκτοι είναι:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εδραιωμένα χάρη στην εργασία γλωσσολόγων όπως ο Τομάς Ναβάρο Τομάς και ο Μανουέλ Αλβάρ. βλ. García Mouton, Pilar (coord.) (2016): ALPI-CSIC, edición digital de Navarro Tomás, Tomás (dir.), Atlas Lingüístico de la Península Ibérica, Madrid, CSIC.
  2. Fernández Ordoñez, I. (2016): «Dialectos del español peninsular» στο Gutiérrez-Rexach: Enciclopedia de lingüística hispánica. Routledge.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]