Νότια Ρωσική Κυβέρνηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θυρεός

Η Νότια Ρωσική Κυβέρνηση (Ρωσικά: Южнорусское Правительство)[1] ήταν μία κυβέρνηση του Ρωσικού Λευκού κινήματος που εγκαθιδρύθηκε από τον Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων Νότιας Ρωσίας, Άντον Ντενίκιν στο Νοβοροσίσκ του Κουμπάν, τον Μάρτιο του 1920 κατά την διάρκεια του Ρωσικού Εμφυλίου Πολέμου.

Σημαία

Στις 27 Μαρτίου 1920, ο Ντενίκιν αναγκάστηκε να εκκενώσει το Νοβοροσίσκ για την Κριμαία, την οποία οι Λευκοί έλεγχαν από τον Ιούνιο του 1919. Ωστόσο, η πρόχειρη υποχώρηση δυσφήμισε τον Ντενίκιν ο οποίος παραιτήθηκε. Τον διαδέχτηκε ο Στρατηγός Πιότρ Βράγγελ, ο οποίος εξελέγη νέος Αρχιστράτηγος του Λευκού Στρατού από στρατιωτικό συμβούλιο. Η Νότια Ρωσική Κυβέρνηση διαλύθηκε στις 30 Μαρτίου στην Θεοδοσία.[1] Ο Βράγγελ εγκατέστησε την νέα Κυβέρνηση της Νότιας Ρωσίας στην Σεβαστούπολη τον Απρίλιο.

Με πράσινο χρώμα η θέση της Νότιας Ρωσίας

Αυτή η απόπειρα εγκαθίδρυσης πολιτικής κυβέρνησης από τις Λευκές αρχές ήταν μια αναγνώριση ότι η προηγούμενη αμελής πολιτική διακυβέρνηση από την Γενική Διοίκηση Ενόπλων Δυνάμεων Νότιας Ρωσίας είχε κοστίσει στους Λευκούς σε πολιτική υποστήριξη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Южнорусское правительство (South Russian Government)». Xронос: Историческая Энциклопедия (Chronos: Historical Encyclopedia). 12 Ιανουαρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2016.