Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νότια Κινεζική θάλασσα)

Συντεταγμένες: 12°N 113°E / 12°N 113°E / 12; 113

Θάλασσα της Νότιας Κίνας
ΧώραΒιετνάμ, Ταϊβάν, Μαλαισία, Καμπότζη, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Φιλιππίνες, Μπρουνέι και Ινδονησία
Έκταση3.500.000 km²
Γεωγραφικές συντεταγμένες12°0′0″N 113°0′0″E

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή Νότια Σινική Θάλασσα είναι θάλασσα του δυτικού Ειρηνικού ωκεανού και περιλαμβάνει μια περιοχή από τη Σιγκαπούρη και τα στενά της Μαλάκας μέχρι τα στενά της Ταϊβάν, με έκταση περίπου 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περίπου το 1/3 της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας διέρχεται από τα νερά της, ενώ θεωρείται ότι κάτω από τον πυθμένα της βρίσκονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θάλασσα της Νότιας Κίνας περιβάλλεται από την ενδοχώρα της Κίνας και την Ταϊβάν στα βόρεια, τις Φιλιππίνες στα ανατολικά, τη χερσόνησο της Μαλαισίας και τη Σουμάτρα στα δυτικά και το Βόρνεο στα νότια. Μεγάλοι κόλποι της θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι ο κόλπος της Ταϊλάνδης και ο κόλπος του Τονκίνο. Ακτογραμμές στη θάλασσα έχουν (με τη φορά των δεικτών του ρολογιού ξεκινώντας από βόρεια) η Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Μακάου και του Χονγκ Κονγκ), η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. Επίσης, στο κόλπο της Ταϊλάνδης έχουν ακτογραμμές η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη. Μεγάλα ποτάμια που εκβάλλουν στη θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ο ποταμός Περλ, ο Ερυθρός ποταμός και ο Μεκόνγκ.

Ο πυθμένας της θάλασσας αποτελείται από εκτεταμένες ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες, κυρίως προς τα βόρεια και δυτικά, και ένα αβυσσικό πεδίο με βάθος περίπου 4.500 μέτρα. Το βαθύτερο σημείο της θάλασσας είναι η τάφρος της Μανίλα, με μέγιστο καταγεγραμμένο βάθος 5.377 μέτρα. Στη θάλασσα βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός από υποθαλάσσια βουνά, τα οποία θεωρείται ότι είναι σβηστά ηφαίστεια. Νησιωτικά συστήματα που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα είναι τα Νησιά Παρασέλ και τα Νησιά Σπράτλι, τα οποία διεκδικούνται από τις χώρες στην περιφέρεια της θάλασσας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]