NOTAM

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νόταμ)

ΝΟΤΑΜ είναι μια Ειδοποίηση προς Αεροπόρους (Notice to Airmen NOTAM ή NoTAM) που υποβάλλεται από μια αρχή της αεροπορίας ώστε να προειδοποιήσει πιλότους για πιθανούς κινδύνους σχετικά με την πορεία πτήσης τους ή σχετικά με μια τοποθεσία, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια της πτήσης. Οι ΝΟΤΑΜ είναι αταξινόμητες ειδοποιήσεις ή συμβουλές που διανέμονται μέσω τηλεπικοινωνιών, οι οποίες περιέχουν πληροφορίες που αφορούν την καθιέρωση την κατάσταση ή τις αλλαγές κάθε αεροναυτικής εγκαταστάσεως, υπηρεσίας, διαδικασίας ή κινδύνου των οποίων η έγκαιρη γνώση είναι σημαντική στο προσωπικό και τα συστήματα που ασχολούνται με τις ιπτάμενες επιχειρήσεις. Οι ΝΟΤΑΜ δημιουργούνται και μεταδίδονται από κυβερνητικές υπηρεσίες και φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων, υπό τις οδηγίες που καθορίζονται από το Παράρτημα 15: Υπηρεσίες Πληροφοριών Αεροναυτικής του Συνεδρίου Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας (CICA). Ο όρος ΝΟΤΑΜ έγινε κοινής χρήσης (αντί του επίσημου Notice to Airmen) μετά από επικύρωση του CICA και ενεργοποιήθηκε από τις 4 Απριλίου 1947. Οι ειδοποιήσεις προς Αεροπόρους εκδίδονταν κανονικά από μια απλή έκδοση από τις αντίστοιχες αρχές της κάθε χώρας (π.χ. το Flight Magazine στην Αγγλία). Ένας αριθμός από βελτιώσεις και τροπολογίες στον CICA συνετέλεσαν στο πιο αυτοματοποιημένο σύστημα που υπάρχει σήμερα.

Η ΝΟΤΑΜ κατατίθεται από μια αεροπορική αρχή για να προειδοποιήσει τους πιλότους αεροσκαφών για κάθε κίνδυνο που θα συναντήσουν στην πορεία τους ή σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Η αρχή, με τη σειρά της, παρέχει ένα μέσο διάδοσης των σχετικών ΝΟΤΑΜ στους πιλότους.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ΝΟΤΑΜ εκδίδονται  (και αναφέρονται) για ένα αριθμό λόγων, όπως:

  • Κίνδυνοι όπως αεροπορικές επιδείξεις, άλματα αλεξιπτωτιστών, πτήσεις χαρταετών, λέιζερ, εκτοξεύσεις πυραύλων κλπ
  • Πτήσεις σημαντικών ατόμων όπως επικεφαλής κρατών (μερικές φορές αναφέρονται ως πρωσορινές απαγορεύσεις πτήσεων, TFR)
  • Κλειστούς διαδρόμους αεροδρομίου
  • Μη λειτουργικά ραδιο-ναυπηγικά συστήματα
  • Στρατιωτικές ασκήσεις με επακόλουθους περιορισμούς σε εναέριους χώρους
  • Μη λειτουργικά φώτα σε ψηλά εμπόδια
  • Προσωρινή ανέγερση εμποδίων κοντά σε αεροδρόμια (π.χ. γερανοί)
  • Πέρασμα σμήνους πουλιών μέσα από εναέριο χώρο (μια ΝΟΤΑΜ σε τέτοια περίπτωση είναι γνωστή και ως BIRDTAM)
  • Κοινοποιήσεις για αεροδιαδρόμους που έχουν να κάνουν με χιόνι, πάγο και στάσιμο νερό (λέγεται και SNOWTAM)
  • Κοινοποιήσεις μιας επιχειρησιακά σημαντικής αλλαγής με ηφαιστειακή στάχτη ή μόλυνση από άλλη στάχτη (λέγεται και ASHTAM)
  • Ανακοινώσεις κινδύνου κώδικα λογισμικού σε σχετικά τμήματα εδάφους για τη μείωση συγκεκριμένων ευπαθειών
  • Υγειονομικούς κινδύνους, όπως πανδημίες, λιμοί σε περιοχές που προσγειώνονται/απογειώνονται τα αεροσκάφη

Οι αεροπορικές αρχές ανταλλάσσουν τυπικά ΝΟΤΑΜ πάνω από τα κυκλώματα του Δικτύου Σταθερών Αεροναυτικών Τηλεπικοινωνιών

Υπάρχει ένα λογισμικό που επιτρέπει στους πιλότους να αναγνωρίζουν τις ΝΟΤΑΜ που βρίσκονται κοντά στην πορεία τους ή στον προορισμό τους.

Στην επιχείρηση πληροφοριών τεχνολογίας της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, οι C4 ΝΟΤΑΜ είναι νέες ή αναβαθμισμένες ειδοποιήσεις του AFNOI (Επιχειρησιακές Οδηγίες του Δικτύου Πολεμικής Αεροπορίας). Συχνά, αυτές οι ειδοποιήσεις χρησιμεύουν στην κατεύθυνση των διαχειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών της πολεμικής αεροπορίας στο να εγκαταστήσουν αναβαθμίσεις ασφαλείας ή στην αλλαγή της σύνθεσης των συστημάτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σχήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ακόλουθα περιγράφουν τις ΝΟΤΑΜ ICAO. Οι ΝΟΤΑΜ εκδίδονται χρησιμοποιώντας κεφαλαία γράμματα, κάτι που για μερικούς κάνει την ανάγνωσή τους δύσκολη. Να σημειωθεί πως μερικές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποκλίνουν από τα παρακάτω στάνταρ του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας).

  • Η πρώτη γραμμή περιέχει την αναγνώριση της ΝΟΤΑΜ (σειρές, αριθμός ακολουθίας και χρονιά έκδοσης), τον τύπο λειτουργείας (NEW, REPLACE ή CANCEL), όπως επίσης και αναφορά σε προηγούμενη ΝΟΤΑΜ (για ΝΟΤΑΜR και NOTAMC μόνο).
  • Η γραμμή “Q” διατηρεί (βασική-μετακίνηση) πληροφορίες για το ποιον επηρεάζει η ΝΟΤΑΜ μαζί με μια βασική περιγραφή ΝΟΤΑΜ. Αυτή η γραμμή μπορεί να κωδικοποιηθεί/αποκωδικοποιηθεί από τους πίνακες που ορίζονται από τον ICAO. Αυτό επιτρέπει στις ΝΟΤΑΜ να εμφανίζονται με ηλεκτρονικό τρόπο.
  • Η γραμμή “A” είναι ο κωδικός του ICAO του προσβεβλημενου αεροδρομίου ή FIR για τη ΝΟΤΑΜ. Η περιοχή επιρροής της ΝΟΤΑΜ μπορεί να είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο προέλευσης.
  • Η γραμμή “B” περιέχει την ημερομηνία και ώρα εκκίνησης, η γραμμή “C” περιέχει την ημερομηνία και ώρα τέλεσης της ΝΟΤΑΜ. Η ημερομηνία είναι με τη μορφή ΕΤΟΣ/ΜΗΝΑΣ/ΗΜΕΡΑ και η ώρα γράφεται σε Παγκόσμια Συντονισμένη Ώρα, γνωστή επίσης και ως GMT ή ώρα Zulu.
  •  Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει και γραμμή “D”. Αυτό δίνει μια ποικιλία στην ημερήσια ώρα για τη ΝΟΤΑΜ αν οι ώρες δράσης της είναι λιγότερες από 24, π.χ. ρίψεις αλεξιπτωτιστών τείνουν να συμβούν για σύντομα χρονικά διαστήματα λίγων ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί να επαναληφθούν για αρκετές ημέρες.
  • Η γραμμή “E” είναι η πλήρης περιγραφή της ΝΟΤΑΜ. Είναι στα Αγγλικά και με μεγάλο βαθμό σύντμησης. Αυτές οι συντμήσεις μπορούν να κωδικοποιηθούν/αποκωδικοποιηθούν από πίνακες που ορίζονται από τον ICAO.
  • Όπου υπάρχουν οι γραμμές “F” και “G” ορίζουν τους περιορισμούς ύψους της ΝΟΤΑΜ. Τυπικά το SFC σημαίνει ύψος επιφάνειας ή επίπεδο εδάφους και UNL σημαίνει απεριόριστο ύψος. Άλλα ύψη δίνονται σε πόδια ή ύψος πτήσης ή σε συνδυασμό των δύο.

Παράδειγμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτή είναι μια τυπική ΝΟΤΑΜ από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου:

A1234/06 NOTAMR A1212/06

Q)EGTT/QMXLC/IV/NBO/A/000/999/5129N00028W005

A)EGLL

B)0609050500

C)0704300500

E)DUE WIP TWY B SOUTH CLSD BTN 'F' AND 'R'. TWY 'R' CLSD BTN 'A' AND 'B' AND DIVERTED VIA NEW GREEN CL AND BLUE EDGE LGT. CTN ADZ

Η αποκωδικοποίηση έχει ως εξής:

ΣΕΙΡΕΣ και ΑΡΙΘΜΟΣ : A1234 εκδόθηκε το 2006

ΦΥΣΗ ΤΗΣ NOTAM : Αντικατάσταση NOTAM 1212 που εκδόθηκε το 2006

FIR: EGTT (FIR ΛΟΝΔΙΝΟΥ)

ΘΕΜΑ: Tροχοδρόμηση (MX)

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Κλειστό (LC)

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: NOTAM εκδόθηκε για IFR (I) πτήσεις και VFR πτήσεις (V)

ΣΚΟΠΟΣ: NOTAM επιλέχθηκε για την άμεση προσοχή του πληρώματος (N)

ΣΚΟΠΟΣ: NOTAM επιλέχθηκε για είσοδο PIB  (B)

ΣΚΟΠΟΣ: NOTAM σχετικά με δραστηριότητες πτήσεων (O)

ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ: Αεροδρόμιο

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ : 51°29' N 000° 28' W

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΑ ΤΗΣ NOTAM : 5 NM

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ : London Heathrow (EGLL)

ΑΠΟ: 05:00 UTC 5 September 2006

ΜΕΧΡΙ:05:00 UTC 30 April 2007

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αεροδόμια, Εναέριοι διάδρομοι και βοηθήματα εδάφους

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Λόγω εργασιών, ο διάδρομος «Β Νότια» είναι κλειστός μεταξύ “F” και “R”. Ο διάδρομος “R” είναι κλειστός μεταξύ “A” και “B” και εκτρέπεται μέσω μιας νέας πράσινης γραμμής στο κέντρο και μπλε φώτων στο άκρο. Συνιστάται προσοχή.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]