Νόμος του Μέτκαλφ
Ο νόμος του Μέτκαλφ (αγγλικά: Metcalfe's law) φέρει το όνομα του Ρόμπερτ Μέτκαλφ, εφευρέτη του Ethernet. Ο Νόμος του Μέτκαλφ υποστηρίζει ότι η αξία ενός δικτύου ισούται με το τετράγωνο του αριθμού των χρηστών που συνδέονται σε αυτό. Με άλλα λόγια, όσο αυξάνεται ο αριθμός των ψηφιακών συσκευών που αλληλοσυνδέονται τόσο αυξάνεται και η αξία αυτού του δικτύου.[1] Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος του Μέτκαλφ παρουσιάστηκε αρχικά γύρω στο 1980, όχι όσον αφορά τους χρήστες, αλλά μάλλον τις «συμβατές συσκευές επικοινωνίας» (π.χ. μηχανές φαξ, τηλέφωνα). Μόνο αργότερα, με την παγκοσμιοποίηση του Διαδικτύου, αυτός ο νόμος μεταφέρθηκε στους χρήστες και τα δίκτυα υπολογιστών, καθώς η αρχική του πρόθεση ήταν να περιγράψει τις συνδέσεις Ethernet.[2]
Λειτουργία νόμου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η μηχανική του νόμου του Metcalfe είναι απλή. Εάν ένα δίκτυο αποκτήσει νέους κόμβους που μπορούν να συνδεθούν με όλους τους υπάρχοντες κόμβους του, τότε ο αριθμός των συνδέσεων αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από τον αριθμό των κόμβων. Κάθε νέος κόμβος προσθέτει τόσες συνδέσεις στο δίκτυο όσες και οι υπάρχοντες κόμβοι.[3]
Ιστορία και Προέλευση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το συγκρότημα PARC κατασκεύασε και χρησιμοποίησε μερικούς από τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές. Ο Metcalfe και ο συνεργάτης του μηχανικός Ντέιβιντ Μπογκς σχεδίασαν το Ethernet, όταν τους ζητήθηκε να βρουν ένα σύστημα δικτύωσης για τη σύνδεση των υπολογιστών PARC.
Το 1979, ο Metcalfe παραιτήθηκε από την PARC και συνίδρυσε τη δική του εταιρεία, την 3Com Corp, η οποία θα επικεντρωνόταν στην κατασκευή συμβατών συστημάτων δικτύωσης υλικού και λογισμικού. Επισκέφτηκε τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των Xerox, Intel και Digital Equipment Corporation, για να προωθήσει το σύστημά του και κατάφερε να τις πείσει να αποδεχτούν το πρότυπο Ethernet.
Το 1980, ενώ εργαζόταν για την προώθηση του Ethernet, ο Metcalfe είχε την ιδέα ότι θα μπορούσε να φτάσει σε μια προσέγγιση της αξίας ενός δικτύου τετραγωνίζοντας τον συνολικό αριθμό των κόμβων του. Η βάση της ιδέας του ήταν ότι όσο περισσότερες συνδέσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δίκτυο μεταξύ συμβατών συσκευών επικοινωνίας, τόσο πιο πολύτιμο θα ήταν το δίκτυο.
O νόμος του Metcalfe επινοήθηκε το 1983 σε μια παρουσίαση στο τμήμα πωλήσεων της 3Com. Δήλωσε ότι το V θα ήταν ανάλογο με τον συνολικό αριθμό των πιθανών συνδέσεων ή περίπου n- τετράγωνο.
Το 1985, το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών αποδέχτηκε το πρότυπο Ethernet, αλλά μόλις το 1993 ο George Gilder, ένας Αμερικανός συγγραφέας και οικονομολόγος, έβαλε την ιδέα του Metcalfe στον καθαρό τύπο που είναι σήμερα γνωστό ως Νόμος του Metcalfe. Αργότερα, καθώς το διαδίκτυο εξερράγη, επιστήμονες υπολογιστών και οικονομολόγοι δικτύων διαπίστωσαν ότι η ιδέα φαινόταν να εφαρμόζεται ευρέως σε πολλά διαφορετικά είδη δικτύων και κόμβων αντί για το πρότυπο Ethernet.[4]
«Μπορεί να υπάρχουν δυσοικονομίες κλίμακας δικτύου που τελικά μειώνουν τις τιμές με την αύξηση του μεγέθους. Έτσι, εάν V=A*n 2 , θα μπορούσε να είναι ότι το A (για "συγγένεια", τιμή ανά σύνδεση) είναι επίσης συνάρτηση του n και κατευθύνεται προς τα κάτω μετά από κάποιο μέγεθος δικτύου, συντριπτικά n 2 ."
Εφαρμογές του Νόμου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο νόμος του Metcalfe για τα εφέ δικτύου φαίνεται να έχει τις ισχυρότερες εφαρμογές σε αυτά τα τέσσερα κύρια είδη δικτύων:
- Φυσικά δίκτυα
- Δίκτυα πρωτοκόλλου
- Προσωπικά δίκτυα
- Δίκτυα αγοράς [4]
Παράδειγμα Νόμου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- αύξηση χρηστών από 2 σε 20 (10 φορές), η αξία θα αυξηθεί από 22 (= 4) σε 202 (= 400), 100 φορές[5]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Kroenke, David M.· Boyle, Randall. Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης στην Πράξη. Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης. σελ. σελίδα 44-45.
- ↑ «Metcalfe's Law».
- ↑ «Όταν η Διασύνδεση δημιουργεί Προστιθέμενη Αξία: Μια «Δίκτυο-κεντρική» ερμηνεία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».
- ↑ 4,0 4,1 «What Is "Metcalfe's Law", and Why Does it Matter?». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2022.
- ↑ «ΙΜ3056 - MIS» (PDF). σελ. 7.
Περαιτέρω ανάγνωση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Smith, David; Skelley, C. A. (Summer 2006), «Globalization Transformation», Tennessee Business Magazine: 17–19, http://www.tfi.com/pubs/w/pdf/TennessBus-8-06-Smith-Skelley.pdf
- Briscoe, Bob; Odlyzko, Andrew; Tilly, Benjamin (July 2006), «Metcalfe's Law is Wrong», IEEE Spectrum 43 (7): 34–39, doi:, https://spectrum.ieee.org/computing/networks/metcalfes-law-is-wrong.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- A Group Is Its Own Worst Enemy. Clay Shirky's keynote speech on Social Software at the O'Reilly Emerging Technology conference, Santa Clara, April 24, 2003. The fourth of his "Four Things to Design For" is: "And, finally, you have to find a way to spare the group from scale. Scale alone kills conversations, because conversations require dense two-way conversations. In conversational contexts, Metcalfe's law is a drag."