Ντόμπρομιρ Χρυσός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ντόμπρομιρ Χρυσός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος13ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΘεοδώρα Αγγελίνα

Ο Ντόμπρομιρ, γνωστός στους Βυζαντινούς ως Δοβρομηρός Χρυσός (βουλγάρικα: Добромир Хриз) ήταν ηγέτης των Βλάχων[1] και των Βουλγάρων την εποχή της που ο Αλέξιος Γ' Άγγελος ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας. Έγινε γνωστός το 1197 ενώ η τελευταία αναφορά για αυτόν είναι από το 1202. Ήταν φεουδάρχης στην Ανατολική Μακεδονία.

Ήταν ήδη παντρεμένος, αλλά για να παγιώσει μια συμμαχία με τον Αυτοκράτορα δέχθηκε την κόρη του Βυζαντινού πολέμαρχου Μανουήλ Καμύτζη, η οποία υποχρεώθηκε να χωρίσει τον σύζυγό της και να παντρευτεί τον Ντομπρομίρ το 1198. Περί το 1200 παντρεύτηκε για τρίτη φορά την εγγονή του Αυτοκράτορα, Θεοδώρα Αγγελίνα, η οποία προηγουμένως ήταν παντρεμένη με τον αντίπαλο ηγέτη, Ιβάνκο της Βουλγαρίας.

Το 1202 η επικράτεια του Ντόμπρομιρ Χρύσου κατακτήθηκε από τον Βούλγαρο αυτοκράτορα Καλογιάν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • O city of Byzantium: annals of Niketas Choniates tr. Harry J. Magoulias (Detroit: Wayne State University Press, 1984) pp. 267-270, 277-280, 293-294.
  • σπίτι Μακεδόνας πρίγκιπα (οι άρχοντες της Στρώμνιτσα) (Ιστοσελίδα)

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το νόημα του όρου «Βλάχος» για εκείνη την εποχή και περιοχή ήταν θέμα έντονης διαφωνίας τα τέλη του 19ου και του 20ου αιώνα (δείτε και Καλογιάν της Βουλγαρίας).