Ντυμπούκ (θέατρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντυμπούκ (θέατρο)
ΣυγγραφέαςΣεμιόν Άνσκυ
Παγκόσμια πρώτη παράσταση9  Δεκεμβρίου 1920
Τοποθεσία πρώτης παράστασηςΒαρσοβία
Γλώσσα πρωτότυπουΓίντις
Είδοςδράμα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η Χάννα Ροβίνα στον ρόλο της Λεία, 1920

Το Ντυμπούκ (αγγλ. Dybbuk) είναι θεατρικό έργο του Ρωσοεβραίου δραματουργού Σολομών Άνσκυ (Solomon Ansky, 1863 - 1920), γραμμένο το 1914 στη γερμανο-εβραϊκή γλώσσα Γίντις (Yiddish). Είναι μια συγκινητική ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο νέους, μια ιστορία δαιμονοληψίας, που βασίζεται σε μια αρχαία εβραϊκή παράδοση.

Το Ντυμπούκ μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και παρουσιάστηκε στο θέατρο με μεγάλη επιτυχία, όπως στο "Θέατρο της Βίλνας" στη Λιθουανία και στο Θέατρο "Χαμπίμα" της Μόσχας από το Ρώσο σκηνοθέτη Γεβγένι Βαχτάνγκωφ (Yevgeny Vakhtangov, 1883 - 1922), μαθητή του Κονσταντίν Στανισλάφσκι. Το έργο έγινε επίσης ταινία για τον κινηματογράφο το 1937, καθώς και όπερα από τον εβραϊκής καταγωγής Αμερικανό συνθέτη Ντέηβιντ Τάμκιν (David Tamkin, 1906 - 1975).

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι άνθρωποι στο "Ντυμπούκ" ανήκουν σε μια θρησκευτική ρωσο-εβραϊκή αίρεση. Σε κάποια συναγωγή μερικοί προσευχητές και μαθητές ψέλνουν το Ταλμούδ και περιμένουν ειδήσεις από τον πλούσιο έμπορο Σέντερ (Sender), αν βρήκε τον κατάλληλο γαμπρό για την όμορφη κόρη του Λεία (Leah). Ένας από τους παρευρισκόμενους μαθητές, ο Τσάννον (Channon), πέφτει νεκρός μόλις τα νέα έρχονται πως βρέθηκε γαμπρός για τη Λεία.

Την ημέρα όμως του γάμου της, η Λεία, παρά την εκλογή του πατέρα της για το μελλοντικό άντρα της, αρνιέται επίμονα το γάμο με αλλαγμένη και παράξενη τη φωνή της. Τότε συμπεραίνουν πως ένα "ντυμπούκ" μπήκε στη νύφη και πως πρέπει να γίνουν ιερουργίες για να εξορκίσουν το πνεύμα.

Στη διάρκεια όμως της διαδικασίας, αποκαλύπτεται πως ο Τσάννον και η Λεία είχαν αρραβωνιασθεί σε μικρή ηλικία, αλλά ο πατέρας της, πλούσιος τώρα και με φιλοδοξίες μεγάλες, έσπασε τη γαμήλια αυτή συμφωνία. Στο μεταξύ τα ξόρκια τελειώνουν και κάποια στιγμή που η Λεία βρίσκεται μονάχη ακούει μέσα της τη φωνή του Τσάννον να την καλεί να ενωθεί μαζί του. Την ίδια στιγμή η Λεία πέφτει νεκρή.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Sixteen Famous European Plays", Solomon Ansky: "Dybbuk", The Modern Library, Random House Inc, New York, 1943.
  • Δημήτρη Σφήκα: "Το Εβραϊκό Δράμα" (Θεατρικά Μελετήματα), Εφημ. "Νέα Καστοριά", 12, 19 & 26 Σεπτεμβρίου 1965 και 3, 10 & 17 Οκτωβρίου 1965, Καστοριά.