Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20  Απριλίου 1958
Σαράγιεβο
Χώρα πολιτογράφησηςΣερβία
Βοσνία και Ερζεγοβίνη
ΘρησκείαΣερβική Ορθόδοξη Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣερβικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Σαράγιεβο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
αθλητής της καλλιτεχνικής γυμναστικής
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΔημοκρατικό Κόμμα Φεντεραλιστών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαυπουργός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς (σερβικά: Драган Ђокановић) είναι Σέρβος πολιτικός, παιδίατρος - νεογνολόγος και αθλητής (γυμναστής) από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Γεννήθηκε 20 Απριλίου 1958, στο Σεράγεβο ( δήμος Τρνοβο ). Ζει στο Ανατολικό Σεράγεβο[1]. Εργάζεται ως παιδίατρος - νεογνολόγος στη Παιδιατρική Κλινική του Κέντρου Κλινικής Πανεπιστημίου του Σεράγεβο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς

Ο Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς τελείωσε δημοτικό σχολείο, μέση εκπαίδευση και την ιατρική σχολή στο Σεράγεβο. Έλαβε ένα χρυσό μετάλλιο "Ognjen Prica". Είναι ειδικός παιδίατρος[2] και τελείωσε την ιατρική σχολή στο Σεράγεβο, ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακές σπουδές / κλινική ιατρική, την κοινωνική ιατρική και φορείς υγειονομικής περίθαλψης[3]. Είναι παντρεμένος με την Ντράγκαν Τζοκάνοβιτς και έχουν δύο γιους,τον Αλέξανδρο και τον Νίκολα.

Αθλητική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς, Παναθηναϊκό Στάδιο
Ο Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς, Τζαχορίνα (2014)

Ο Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς έχει κερδίσει επανειλημμένως το Junior και Senior Πρωτάθλημα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στη γυμναστική. Ήταν πρωταθλητής στους εφήβων της Γιουγκοσλαβίας, στον μονόζυγο( Νόβο Μέστο, το 1975). Στη Σλοβενία (1981), στους νέους στο Γιουγκοσλαβικό Κύπελλο, ήταν δεύτερος στη γενική κατάταξη και στις ασκήσεις στα γυμναστικά όργανα κέρδισε τέσσερα μετάλλια. Στη Γιουγκοσλαβική Εθνική Εφήβων διαγωνίστηκε στην αθλητική συνάντηση Ιταλίας - Γιουγκοσλαβίας (στο Φέρμο, μια πόλη ανάμεσα στην Ανκόνα και τη Ρώμη, το 1976). Σε ένα από τα πιο επιτυχημένα διεθνή τουρνουά ενόργανης γυμναστικής το 1981, στη Βάρνα (Βουλγαρία), εκπροσώπησε τη Γιουγκοσλαβία. Προπονούνταν στο Σεράγεβο και Ντούναουιβάρος της Ουγγαρία. Στο Σαράγεβο ίδρυσε τον Γυμναστικό Σύλλογο ΄΄Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς΄΄[4].

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κομματικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζιοκάνοβιτς μπήκε στην πολιτική ιδρύοντας το Δημοκρατικό Κόμμα των Φεντεραλιστών, για τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, στο Σεράγεβο, στις 2 Μαϊου του 1990.[5] Η οργάνωση του κράτους με βάση τις αρχές του δημοκρατικού φεντεραλισμού γνώρισε στην Ελβετία, όπου διέμενε κάποιο διάστημα στη Βέρνη[6]. Δημοκρατικό Κόμμα των Φεντεραλιστών ίδρυσε και στη Σερβία, στο Βελιγράδι το 2003.[7]

Δραστηριότητες για τη διαφύλαξη της Γιουγκοσλαβίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς ήταν πρόεδρος του Φορέα Συντονισμού, ο οποίος οργανώθηκε από τη Συνδιάσκεψη για τη Γιουγκοσλαβία. Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1992 στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στο Βελιγράδι.

Δραστηριότητες για τη δημιουργία της Σέρβικης Δημοκρατίας της Βοσνίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς, Αθήνα

Ο Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς συμμετείχε στη Συντακτική Συνέλευση του σερβικού λαού στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη (24 Οκτωβρίου, 1991), στην οποία η Συνέλευση ανακήρυξε τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (9 Ιανουαρίου 1992), και στη Συντακτική Συνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης (28 Φεβρουαρίου 1992)[8][9]. Συμμετείχε και σε άλλες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις μέχρι το καλοκαίρι του 1994. Όταν βγήκε από την κυβέρνηση της Σέρβικης Δημοκρατίας. Από τον Ιούνιο του 1992, ο Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς εκτελεί Επίτροπος της Προεδρίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ( διοργανώνει τον σχηματισμό των τοπικών αρχών στους δήμους Βλάσενιτσα, Ζβόρνικ, Μπράτουνατς, Σκέλανι, Σέκοβιτσι, Σέρβικο Νέο Σαράγεβο), διατελούσε σύμβουλος στην Προεδρία της Δημοκρατίας των Σέρβων. Τον Ιανουάριο του 1993, εκλέγεται υπουργός στη κυβέρνησης της Σέρβικης Δημοκρατίας.Ως μέλος της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς ίδρυσε το 1993 το Υπουργείο Παλαιών Πολεμιστών και Θυμάτων Πολέμου και ξεκίνησε τη δημιουργία των Βετεράνων της Σερβικής Δημοκρατίας[10] [11]. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ύψωσε τη φωνή του κατά τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και τράβηξε την προσοχή του Προεδρείου στο θέμα αυτό. Λόγω της ελλιπής λήψης υποστήριξης παραιτείται από υπουργός. Σαν μάρτυρας κατέθετε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από τις 14 έως 18 Μαρτιόυ του 2005[12] και το Νοέμβριο του 2009[13] [14][15]. Ο Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς επίσημα κατοχύρωσε το Δημοκρατικό Κόμμα των Φεντεραλιστών, της Σέρβικης Δημοκρατίας, το 1996, την παραμονή των πρώτων εκλογών στην ιστορία της Δημοκρατίας. Ήταν υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές της Σερβικής Δημοκρατίας το 1996 και 2007.

Εκλογές 1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To δημοκρατικό Κόμμα των Φεντεραλιστών, που περιλάμβανε υποψηφίους από τρεις συστατικούς λαούς, είχε τον Δρ Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς ως επικεφαλής της λίστας. Με τα μέλη του Σέρβικου Δημοκρατικού Κόμματος εγκατέλειψε τη Βουλή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πριν από την ψήφιση προκήρυξης ανεξαρτησίας.[16]

Οι εκλογές του 1996.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Φεντεραλιστών, του Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς, ήταν το μόνο σέρβικο κόμμα που κατέβηκε μόνο για τα όργανα της Σέρβικης Δημοκρατίας. Όλα τα άλλα κόμματα είχαν και τις υποψηφιότητες για τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Εκλογές 2007.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις πρόωρες εκλογές του 2007, ο Δρ Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος και προωθούσε την απομάκρυνση του πρωθυπουργού της Σέρβικης Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ.[17]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Ανατολικό Σεράγεβο - Δημοκρατικό Κόμμα των Φεντεραλιστών». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2019. 
 2. «Dr. Dragan Đokanović, "SAVJETI PEDIJATRA"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2014. 
 3. «Δρ Ντράγκαν Τζιοκάνοβιτς,». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2014. 
 4. Dragan Đokanović:"Obnovićemo gimnastiku u BiH!", video zapis
 5. «Arhiva, Dani». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2014. 
 6. «Biografija sa zvanične prezentacije». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2014. 
 7. «Ministarstvo za lokalnu upravu i samoupravu Srbije, Registar političkih organizacija». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2011. 
 8. «Rukovodstvo bosanskih Srba». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2014. 
 9. «Zvanična prezentacija». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2014. 
 10. Federal register 1995.Djokanovic[νεκρός σύνδεσμος]
 11. ICTY
 12. Svjedočenje u Hagu[νεκρός σύνδεσμος]
 13. Dragan Đokanović: "Mogu vas optužiti za genocid", video zapis
 14. Sense-agency, novembar 2009.[νεκρός σύνδεσμος]
 15. DEUTSCHE WELLE, DW.de(23. 11. 2009.)[νεκρός σύνδεσμος]
 16. Sense-agency[νεκρός σύνδεσμος]
 17. derStandard.at

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Dragan Đokanović στο Wikimedia Commons