Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ντμίτρι του Τβερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ντμίτρι του Τβερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15  Οκτωβρίου 1299
Τβερ
Θάνατος15  Σεπτεμβρίου 1326
Σαράι
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία και θανατική ποινή
Τόπος ταφήςΤβερ
Χώρα πολιτογράφησηςGrand Principality of Vladimir
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςδολοφονία
Οικογένεια
ΓονείςΜιχαήλ του Τβερ και Anna of Kashin
ΑδέλφιαVasily I of Tver
Αλεξάντρ του Τβερ
Κωνσταντίν του Τβερ
ΟικογένειαΡουρικίδες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντμίτρι Μιχαήλοβιτς του Τβερ ρωσ. Дми́трий Миха́йлович Тверcко́й, ο επιλεγόμενος με τα φοβερά μάτια ρωσ. Гро́зные О́чи (1299 - 15 Σεπτεμβρίου 1326) από τον Οίκο των Ρουρικιδών-Τβερ ήταν πρίγκιπας του Τβερ (1318-26) και μέγας πρίγκιπας του Βλαντίμιρ-Σούζνταλ (1322-26).

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Μιχαήλ πρίγκιπα του Τβερ και της Άννας των Ρουρικιδών, κόρης του Ντμίτρι Μπορίσοβιτς πρίγκιπα του Ροστόβ, μετέπειτα αγίας. Εξάδελφος του πατέρα του ήταν ο Δανιήλ 1ος πρίγκιπας της Μόσχας και γιος αυτού ήταν ο Γιούρι Γ΄.

Συνέχισε τη διαμάχη του πατέρα του με τον Γιούρι μεγάλο πρίγκιπα της Μόσχας για τη διεκδίκηση τού εγγράφου (yarlik) τού τίτλου τού μεγάλου πρίγκιπα τού Βλαντίμιρ, που εχορηγείτο από τον χάνο της Χρυσής Ορδής. Ο τίτλος ήταν επίζηλος, διότι ο κάτοχός του ήταν ο εισπράκτορας φόρων του χάνου στους Ρώσους και ως τέτοιος μπορούσε να έχει εξουσία και πραγματική δύναμη επάνω στους άλλους πρίγκιπες της Ρωσίας.

Οι μηχανορραφίες του Γιούρι έκαναν τον χάνο να τον κάνει μεγάλο πρίγκιπα του Βλαντίμιρ και να εκτελέσει τον Μιχαήλ το 1318. Τότε ο Ντμίτρι και ο αδελφός του Αλεξάντρ ξεκίνησαν μία σειρά από μάχες κατά τού Γιούρι και συνωμότησαν εναντίον του στην Ορδή. Έτσι ο Ντμίτρι κατάφερε να αποκτήσει τον τίτλο του μεγάλου πρίγκιπα του Βλαντίμιρ το 1322 και τρία έτη μετά να σκοτώσει τον Γιούρι στην πρωτεύουσα Σαράι της Ορδής. Ωστόσο το 1326 ο Ουζμπέγκ χαν συνέλαβε για τον φόνο τον Ντμίτρι και τον εκτέλεσε. Το λείψανό του μεταφέρθηκε στο Τβερ και τάφηκε στον εκεί καθεδρικό ναό.

Νυμφεύτηκε τη Μαρία, κόρη τού Γκεντιμίνας μεγάλου δούκα της Λιθουανίας.

  • John Fennell, "Princely Executions in the Horde 1308-1339," Forschungen zur Osteuropaischen Geschichte 38 (1988), 9-19; Jeremiah Curtin, The Mongols in Russia (Boston: Adamant Media Corporation,2002), 310-311; Janet Martin, Medieval Russia 980-1584 (Cambridge: Cambridge University Press, 1995), 176-177.